Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse verre export breekt alle records

Limburgse verre export breekt alle records

  • 12/02/2019

De verre export van Limburgse bedrijven was in 2018 nog nooit zo groot. De certificaten van oorsprong (CO’s) die Voka – Kamer van Koophandel Limburg uitreikte namen toe met 7,19%, een absoluut record. De Limburgse ondernemingen exporteerden via de certificaten een totale goederenwaarde van bijna een miljard euro (+14,6%). De belangrijkste bestemming van verre export is niet langer China, maar wel Turkije.

Verre export
Het Oudsbergense Versus Omega exporteert 95% van haar omzet naar het buitenland. Vlnr. Johann Leten
(gedelegeerd bestuurder, Voka – KvK Limburg), Erik Rogiers (zaakvoerder, Versus Omega) en Cathérine Dreesen
(directeur Internationalisatie & Innovatie, Voka – KvK Limburg). Lees onderaan hun verhaal. 

Hier vindt u het volledige verslag van de Limburgse verre export. 

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikte vorig jaar 24.456 certificaten van oorsprong uit die samen een goederenwaarde hebben van € 990.821.049,61. De documenten worden gebruikt om de niet-preferentiële oorsprong te bewijzen bij verre export. Voor 2018 betekent dat een stijging met 7,19%. Na de kleine daling van 2016, blijft de economische groei dus duidelijk zichtbaar in het buitenlandse succes van onze bedrijven. 

COs
Het aantal certificaten van oorsprong lag nog nooit zo hoog in Limburg. 

De belangrijkste bestemming van de Limburgse verre export is Turkije, dat op basis van goederenwaarde goed is voor een aandeel van 14,60%. Turkije investeert momenteel sterk in hoogtechnologische machines. Verder groeien zowel de plastics- en rubbersector, de FMCG en automobielsector.   

cijfers
De internationale Voka-hulp van 2018 in cijfers.

Internationale Voka-hulp

“We investeren sterk in sensibilisering en ondersteuning bij internationaal ondernemen, als onderdeel van haar strategisch actieplan SALVO. Dat doen we voor starters, familiebedrijven en gevestigde internationale spelers”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Dankzij die inspanningen durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken.” 

Dat bewijst Johann Leten ook met cijfers. “In 2018 behandelden we 445 dossiers ter ondersteuning van internationalisatie, brachten we 97 bedrijven een bezoek ter ondersteuning van hun exportplannen en losten we 30 cases op met de hulp van de internationale Voka Ambassadeurs. We hebben vandaag voor 42 landen ondernemers die klaar staan om collega-ondernemers van een klankbord en advies te voorzien via dit initiatief. Tot slot zaten er 85 ondernemingen in onze internationale begeleidingstrajecten”, somt hij op. 

Uitdagingen

Ondanks de goede cijfers zijn er nog heel wat internationale uitdagingen: het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het belang van een strategisch plan. Daarbij komt dat de internationale handelspolitiek vandaag in positieve en negatieve zin evolueert. 

“Enerzijds wordt er hard gewerkt aan handelsverdragen zoals CETA en onlangs het FTA EU-Japan, waardoor de handel wordt vereenvoudigd. Anderzijds moeten we het hoofd bieden aan Brexit, de handelssancties vanuit Rusland die verlengd werden, de eenzijdige handelspolitiek van Trump”, somt Johann Leten op. “"We moeten ondanks dit record toch waakzaam blijven. De vrachttarieven voor het vervoer van droge bulk (Baltic Dry Index) namen onlangs een duik, wat een voorteken kan zijn van een zware tijd voor de wereldhandel. Daarnaast zie je wereldwijd een groeivertraging."

Turkije neemt leidersplaats over

Limburgse producten zijn werkelijk wereldwijd terug te vinden. Zo werd in 2018 vanuit Limburg naar een totaal van 152 landen geëxporteerd, nieuwkomers zijn onder meer Zuid-Soedan, Malawi, Somalië, Barbados en Eritrea. Gemeten naar goederenwaarde is Turkije dé belangrijkste verre exportbestemming van 2018. Het type goederen dat naar Turkije wordt geëxporteerd is heel divers. De top drie sectoren zitten in chemie, transportmiddelen en machines, maar eveneens dranken en textiel. In zijn totaliteit blijven ook die eerste sectoren top 3 van onze uitvoer buiten de EU. 

Top 10
Gemeten naar goederenwaarde is Turkije dé
belangrijkste verre exportbestemming van 2018.

Van waar komen de cijfers?

De exportcijfers voor verre export zijn gebaseerd op de uitgifte van certificaten van oorsprong of afgekort CO’s. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van de goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor verre export (buiten de Europese Unie). 

Goed om te weten is dat bedrijven massaal gebruik maken van het online platform Digichambers; 95,24% van de certificaten werd in 2018 digitaal afgeleverd. Dit betekent voor hen een stevige tijdswinst doordat er geen fysieke verplaatsing naar de Kamer meer nodig is. Daarnaast is het online platform ook kostenbesparend en CO2-neutraal. Limburg staat met deze digitaliseringsgraad in België op de tweede plaats. 

Casestudy: Versus Omega

Het in 2006 opgerichte bedrijf Versus-Omega in Oudsbergen is een wereldwijde toeleverancier voor de trailermarkt en haalt 95% van haar omzet uit export. Bij de opstart telde de onderneming vier medewerkers, vandaag werken er 35 medewerkers in België.

"We volgen voor de export onze klanten en hebben op die manier ook productie-eenheden in Hongarije en Turkije. Daar werken samen 40 medewerkers", vertelt zaakvoerder Erik Rogiers. "Maar er zijn ook contracten en dealerovereenkomsten afgesloten in Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika."

De onderneming groeide overigens fors in omzet. In 2006 bedroeg die 2,2 miljoen euro, vorig jaar was dat 19,5 miljoen euro. De Versus Omega-groep, inclusief buitenlandse vestigingen en een dochterondernemingen, was in 2018 goed voor een omzet van 35 miljoen euro. 

Versus Omega ziet nog groeipotentieel in de Amerikaanse en Aziatische markt. "Daar is het schuifzeilsysteem nog niet bekend, hoewel het wel veel mogelijkheden biedt. Amerikanen hebben bijvoorbeeld alleen dichte trailers die ze langs achter in- en uitladen", zegt Rogiers. 

Disclaimer

Al deze gegevens moeten worden gerelativeerd en in de juiste context worden gezien daar het merendeel van de Limburgse export bestemd is voor de Europese Unie en landen waarmee preferentiële verdragen werden gesloten. Voor deze bestemmingen zijn geen certificaten van oorsprong vereist en dit wordt dus niet opgenomen in onze data.