Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse starters wissen jobverlies Ford Genk uit

Limburgse starters wissen jobverlies Ford Genk uit

  • 31/01/2020

De Limburgse starters die tussen 2013 en september 2019 uit de startblokken schoten, creëerden in dezelfde periode 11.024 jobs. Dat berekende Voka - Kamer van Koophandel Limburg. Het aantal nieuwe jobs compenseert het jobverlies dat ontstond naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk. “Maar liefst 81% van die startende ondernemingen is vandaag nog altijd actief. Dat wil zeggen dat het groeiende aantal starters een duurzame basis heeft”, zegt Johann Leten, gedelegeerde bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. 

Johann Leten en Joeri Stoop
Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg) en Joeri Stoop (senior adviseur starters van Voka - KvK Limburg).


De Limburgse starters braken in 2019 weer alle records. Met 8.176 nieuwe ondernemingen waren er nooit eerder zo veel start-ups op een jaar tijd. Op zes jaar tijd schoten 49.007 bedrijven uit de startblokken. Het historische cijfer vormde voor Voka - KvK Limburg de aanleiding om de starters onder de loep te nemen. “We zijn onze telling niet toevallig in 2013 gestart. Dat jaar werd de sluiting van Ford Genk aangekondigd”, zegt Johann Leten.

Lees hier het artikel in Het Belang van Limburg.

Uit die analyse blijkt dat de Limburgse starters maar liefst 11.024 nieuwe jobs realiseerden tussen 2013 en september 2019. Het leeuwendeel (68%) van die jobs kan op de rekening van de bvba’s geschreven worden. “Dat is een vennootschapsvorm die vooral door kmo’s gebruikt wordt”, geeft Johann Leten duiding.

Verleng ontwrichte zone 

De steunmaatregel ‘ontwrichte zone’, die een fiscaal voordeel geeft aan bedrijven die jobs creëren, heeft hier onmiskenbaar een rol in gespeeld. “Sinds de erkenning in 2015 zijn er 4.882 jobs gecreëerd. Dankzij de maatregel kost een voltijdse werkkracht zo’n 4 tot 5 procent minder voor een werkgever”, zegt de gedelegeerd bestuurder.

”Bovendien werd de steunmaatregel gedurende twee jaar laagdrempeliger en flexibeler gemaakt. Hierdoor konden de bedrijven er pas in 2017 ten volle beroep op doen. Een verlenging van de termijn is dus een absolute must in het federaal regeerakkoord. Daarnaast wil het Vlaamse regeerakkoord prioritair inzetten op fiscale incentives voor bedrijven die een eerste medewerker willen aanwerven. Een snelle concretisering is noodzakelijk.”

Starters zijn blijvers 

Ook met de duurzaamheid van de starters zit het snor. Zo is 81% van de bedrijven die de afgelopen zes jaar werden opgericht zijn nog altijd actief. Voor de vennootschappen (bv, bvba, cbva, nv en vzw) ligt dat percentage met 93% zelfs nog veel hoger, voor de natuurlijke personen en andere bedrijfsvormen is dat 76,7%. Johann Leten: “Uit Europees onderzoek van THNK School of Creative Leadership (2015), waarin 400.000 Europese startups worden vergeleken, blijkt dat de gemiddelde overlevingsgraad van Europese startups na vijf jaar onder de 50% ligt. De duurzaamheid van de Limburgse starters is in dat opzicht erg goed. Onze starters zijn blijvers.”

"Uit Europees onderzoek blijkt dat de gemiddelde overlevingsgraad van startups na vijf jaar onder de 50% ligt."

De natuurlijke personen vormen bovendien de grootste groep van nieuwe starters. In de afgelopen zes jaar waren ze goed voor 56,5% van het totale cijfer. Daarna is de bvba (19,8%) de meest voorkomende vennootschapsvorm. “Je kan 28% van de starters onderbrengen bij de bvba’s, bv’s, nv’s, vzw’s of cvba’s. Zij vormen de toplaag die voor het grootste deel van de jobcreatie zorgen.”

Startersbegeleiding

Drie jaar geleden breidde Voka - KvK Limburg haar begeleiding voor startende ondernemingen uit en ontstonden er vier trajecten op maat van de levensfase van de onderneming. Bryo Student StandUp en Bryo StandUp begeleiden mensen die in de ideefase zitten om een onderneming op te starten. Het StartUp-traject focust op de eerste drie levensjaren, waarna starters het StandUp-traject kunnen volgen. “Daarin staat ervaringsuitwisseling en begeleiding van onze adviseurs centraal. We bieden deze verschillende trajecten aan omdat een scale-up nu eenmaal andere noden heeft dan een ondernemer die nog maar net de eerste stappen zet”, legt Johann Leten uit.

Meer weten?

Contactpersonen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Circuit Zolder