Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse ondernemingen wisselen brexit-ervaringen uit

Limburgse ondernemingen wisselen brexit-ervaringen uit

  • 29/10/2019

Het brexit-uitstel geeft bedrijven een beetje ademruimte om zich verder voor te bereiden. In dat kader organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg een ‘brexit problem solving team’. “We brengen brexit-experts en 25 deelnemers uit Limburgse bedrijven samen zodat ze met mekaar in interactie kunnen gaan en van elkaar leren”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie & innovatie van Voka – KvK Limburg.

brexit problem solving team voka limburg
Brexit-experts kwamen in contact met 25 ondernemers.


Dankzij de flexibele verlenging van de deadline tot 31 januari is het ergste scenario, met de grootste negatieve impact voor onze bedrijven, voorlopig geweken. Anderzijds blijft de onzekerheid duren en lopen de kosten voor de voorbereiding op ‘het onbekende’ nog steeds op. “Dit heeft een impact op bepaalde strategische beslissingen die worden uitgesteld”, waarschuwt Cathérine Dreesen.

Het brexit problem solving team is daarom een belangrijke graadmeter voor Voka – KvK Limburg. Tijdens deze unieke bijeenkomst gingen 25 deelnemers uit Limburgse ondernemingen en verschillende experts met elkaar in debat om de meest acute problemen en onduidelijkheden af te toetsen.

“Op basis van de debatten kijken we waar bijkomende acties nodig zijn om in te spelen op de noden van onze ondernemingen en welke kennis er breed gedeeld moet worden. We zien nog steeds dat vooral de grote bedrijven bezig zijn met de voorbereiding op de brexit”, zegt ze.

VK = verre export

Voka – KvK Limburg doet daarom nogmaals een oproep. Cathérine Dreesen: “Maak gebruik van de ondersteuning die we aanbieden. Zelfs als er geen harde brexit komt, zal het Verenigd Koninkrijk toch de EU verlaten. Zelfs met goede afspraken is er nog steeds sprake van andere regelgeving, met name die voor verre export. Het is dus van belang dat alle bedrijven inzetten op die voorbereiding door op zijn minst kennis op te doen over internationale handel.”

Meer weten over internationaal ondernemen?

  • Ontdek hier ons volledige aanbod!

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie