Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse ondernemers willen ondanks omzetdaling tóch investeren

Limburgse ondernemers willen ondanks omzetdaling tóch investeren

  • 22/10/2020

Nog steeds 64% van de Limburgse bedrijven zag in het derde kwartaal de omzet dalen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe corona-enquête van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Die tegenvallende cijfers nemen niet weg dat nog steeds bijna de helft investeringen wil doen in 2021. “Zo creëren we jobs, welvaart en welzijn. Dit blijft de beste én goedkoopste relancemaatregel. De rechtszekerheid is weliswaar een grote belemmering. Ondernemers stoten in onze provincie op erg veel obstakels. Om die reden schreef ons bestuurscomité een open brief gericht aan de Vlaams minister-president en de leden van de Vlaamse regering”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. 

Karin Van de Velde

"Rechtszekerheid blijft de beste én goedkoopste relancemaatregel"


Ook voor het vierde kwartaal van dit jaar zijn de ondernemers niet bijster positief. Daar verwacht 67% een omzetdaling in vergelijking met vorig jaar. Een kwart van de ondernemers vreest zelfs dat de omzet met minstens 20% zal dalen. Over volgend jaar zijn de respondenten somber. Drie op vier Limburgse ondernemers denkt volgend jaar een lagere omzet te realiseren.

De oneindige regeldrift en beroepsmogelijkheden maken het voor ondernemers quasi onmogelijk om hun maatschappelijke rol op te nemen

De vrees voor mindere resultaten vertaalt zich ook in andere bezorgdheden. 13% van de Limburgse ondernemingen acht de kans op een faillissement namelijk minstens mogelijk. Een tweede lockdown zou voor 6% van de Limburgse ondernemingen per definitie zelfs uitmonden in een faillissement. De steunmaatregelen spelen hierin weliswaar een erg belangrijke rol, want nog eens 35% stelt failliet te gaan, tenzij eenzelfde pakket aan steunmaatregelen wordt uitgerold.

Open brief vraagt rechtszekerheid

Ondanks de terugvallende omzet blijft de investeringsbereidheid groot in Limburg. 46% stelt evenveel of zelfs meer te willen investeren. Ook in 2021 plant 45% van de Limburgse ondernemers evenveel of meer te investeren. 

“Maar dan moeten ondernemers wel een duidelijk kader krijgen waarbinnen ze dit kunnen doen”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka -KvK Limburg. “De oneindige regeldrift en beroepsmogelijkheden maken het voor ondernemers quasi onmogelijk om hun maatschappelijke rol op te nemen. Limburgse ondernemers willen investeren en vragen rechtszekerheid. Dit blijft de beste én goedkoopste relancemaatregel. Daarom richt ons bestuurscomité zich in een open brief tot Vlaams minister-president Jan Jambon en de leden van de Vlaamse regering.”

Steunmaatregelen verlengen

Voka doet ook een dringende oproep om een aantal steunmaatregelen te verlengen tot en met 30 juni 2021. “Het staat vast dat de crisis volgend jaar verder zal duren. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn en waarop ze kunnen rekenen", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

"Zeker nu ook de Europese Commissie groen licht heeft gegeven voor de verlenging van steunmaatregelen, is er voor ons land snel duidelijkheid nodig. Wij zijn vragende partij voor een verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens corona, de verlenging van het bankenplan, uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen tot juli 2021", besluit hij. 

Contactpersonen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen