Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse ondernemers versterken relatie met Japan

Limburgse ondernemers versterken relatie met Japan

  • 25/04/2018

Maandag bezocht Z.E. Hajime Hayashi, ambassadeur van Japan in België, onze provincie. In het Provinciehuis ging hij aan tafel met onder meer gouverneur Herman Reynders, Voka – KvK Limburg en vier Limburgse ondernemers. “Deze ontmoeting versterkt de bilaterale handelsrelaties”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

De Japanse ambassadeur (midden) op bezoek in het Provinciehuis.

De ontmoeting met de Japanse ambassadeur gebeurde vanuit investeringsstandpunt én  vanuit exportstandpunt. Het zijn veelal Limburgse diensten of producten met een hoge toegevoegde waarde of hightech toepassingen die het weten te maken op de Japanse markt. Het Genkse bedrijf Luminex is daar een goed voorbeeld van. Zij openden onlangs een vestiging in Japan. Samen met Nitto Belgium, Yamauchi Corp. en Panasonic Energy Europe, investeringen vanuit Japan in Limburg, namen deel aan het rondetafelgesprek.

Ook Johann Leten, Cathérine Dreesen (directeur internationalisatie van Voka- KvK Limburg), Nadja Vananroye (burgemeester van Hasselt), Erik Gerits (gedeputeerde van economie), Frank Zwerts (algemeen directeur van Locate in Limburg en POM Limburg) en Luc De Schepper (rector van UHasselt) participeerden aan deze werklunch.

Japanse investeringen


In de jaren 70 zijn er heel wat investeringen vanuit Japan gebeurd in de provincie Limburg. Op dit moment zijn er 11 Japanse bedrijven actief in Limburg: Panasonic Energy Europe, Tosoh Europe, Yazaki Europe, Nitto Belgium, Amano Europe, Sumitomo Bakelite, Chiyoda Europe, Mitsubishi Chemical Performance Polymers, Yamauchi Corp., Yokohama Belgium en tot slot STVV.

“Goed leven in Limburg”

Belangrijk voor de Japanse expats die in België leven, is de levenskwaliteit, zo blijkt uit de gesprekken. De groene omgeving, attitude en ook ondernemingscultuur van familiebedrijven is er een die erg goed past bij die van de Japanse ondernemerscultuur. Iets dat deze expats nog sterker zou ondersteunen is het verbeteren van de infrastructuur van een internationale of Japanse school.

Kansen om onze relaties in de toekomst nog te versterken

Een aantal zaken zouden de economische relaties met Japan in de toekomst nog kunnen versterken. Zo is er een nieuwe overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting ondertekend in oktober 2016, welke echter nog dient goedgekeurd te worden door de bevoegde parlementen. Het nieuwe verdrag voorziet in gunstigere voorwaarden Belgische investeerders in Japan of andersom.

Daarnaast wordt de ondertekening van een Economisch partnership, het zogenaamd Japan-EU EPA, verwacht begin 2019. Als resultaat van een doorgedreven onderhandeling om vrije handel te stimuleren, is de doelstelling van deze samenwerking om de invoerrechten voor de export van Europese producten naar Japan te verlagen.

Tot slot bieden de Olympische en Paralympische spelen in 2020 in Tokio kansen aan Belgische ondernemers om Japan te bezoeken. Er worden zakelijke mogelijkheden gecreëerd  voor bedrijven die actief zijn in de sporttechnologie. Bovendien is Osaka (stad in Japan) kandidaat voor de Wereldexpo 2025. Dit laatste zou onze Belgische ondernemers toelaten hun producten tentoon te stellen in een van de grootste commerciële en innovatieve centra van Japan, wereldwijd bekend.

Meer info over internationaal ondernemen? https://www.voka.be/limburg/internationaalondernemen

Circuit Zolder