Skip to main content
 • Nieuws
 • "Limburgse ondernemers hebben meeste vragen over business continuïteit"

"Limburgse ondernemers hebben meeste vragen over business continuïteit"

 • 27/03/2020

Vorige maand duidde Voka – Kamer van Koophandel Limburg een aanspreekpunt aan voor alle vragen over de coronacrisis. De aanleiding waren de groeiende exportproblemen met China en Italië. “Vandaag zien we dat een derde van de behandelde vragen over business continuïteit gaan. Daaronder vallen ook personeelszaken, waar we toch een pijnpunt voelen. Ondernemingen krijgen steeds meer met ziekteverzuim te maken, hoewel er wel gewerkt kan worden binnen de overheidsmaatregelen. We vragen daarom vier belangrijke acties van onze overheden”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

johann
"De meeste vragen gaan over business continuïteit. Niet onlogisch gezien de maatregelen meteen voor een langere periode grote impact hadden op onze ondernemingen.”


De afgelopen weken kreeg Kenneth Stulens, het corona-aanspreekpunt van Voka – KvK Limburg, heel wat vragen van bezorgde ondernemers. Die beantwoordde hij samen met een team van 5 collega’s en ondersteuning van de Voka-studiedienst in Brussel. Een derde van de vragen ging over de continuïteit van hun bedrijf, zeg maar de bedrijfsvoering in tijden van corona. Het tweede meest bevraagde thema (31%) is de overheidssteun, op drie volgen de vragen over de tijdelijke werkloosheid (15%).

"Na de maatregelen in ons land kwamen grotendeels vragen over de steunmaatregelen en over welke bedrijven open mogen blijven."

“In de eerste dagen van het aanspreekpunt kregen we vooral vragen over preventie, import en export”, legt Johann Leten uit. “Na de maatregelen in ons land kwamen vervolgens grotendeels vragen over de steunmaatregelen en over welke bedrijven open mogen blijven. De meeste vragen gaan weliswaar over business continuïteit. Niet onlogisch gezien de maatregelen meteen voor een langere periode grote impact hadden op onze ondernemingen.”

De meest voorkomende vragen die Voka – KvK Limburg krijgt, zijn erg afhankelijk van de actualiteit. Zo was er veel vraag over welke steunmaatregelen van toepassing zijn voor een onderneming. Maar meer recenter werd ook de vraag gesteld of bedrijven de grens over mogen om te werken.

Medewerkers motiveren

Een opvallende vaststelling daarin zijn ook de vragen over personeelszaken. Ondernemers vragen zich steeds vaker af hoe ze hun medewerkers gemotiveerd moeten houden. De laatste corona-enquête van Voka – KvK Limburg stelde vast dat onvoorziene personeelstekorten in 78% van de gevallen te wijten zijn aan ziektebriefjes. Johann Leten benadrukt dat we weliswaar zo veel mogelijk, binnen de maatregelen van de overheid, aan het werk moeten blijven. “Onze ondernemingen krijgen al zware klappen ten gevolge van een onbekend virus, maar laten we als betrokken burgers zo veel mogelijk aan het werk blijven.”

Vier maatregelen

Daarom schuift Voka – KvK Limburg vier maatregelen naar voor die de tewerkstelling terug moeten opschroeven:

 • Activeer het controlesysteem voor ziekteverzuim. “Wie ziek is, mag uiteraard niet gaan werken. We mogen kwade wil daarin niet als uitgangspunt nemen, maar mogen het ook zeker niet zomaar negeren.”
   
 • Het is noodzakelijk dat de federale overheid de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte nu op zich neemt. 78% van de Limburgse bedrijven met personeelstekorten ziet namelijk meer ziektebriefjes toekomen. “Op die manier kan men de druk op de precaire financiële situatie van bedrijven met veel zieken verlichten en vermijden dat ze daardoor in liquiditeitsproblemen komen.”, zegt Johann Leten.
   
 • Er is nood aan een prestatiepremie van 150 euro voor werknemers die buitenshuis aan de slag blijven. “De overheid steunt terecht de mensen die tijdelijk zonder job vallen. Maar we mogen onze werknemers die blijven doorwerken niet vergeten. Veel bedrijven dreigen nu echt handen tekort te komen om te kunnen blijven draaien. Daarom vragen we dat de overheid niet alleen 150 euro geeft aan wie zonder werk valt, maar ook aan diegenen die ervoor zorgen dat onze economie blijft draaien. Een prestatiepremie voor wie verplicht buitenshuis moet werken”, verklaart Johann Leten.
   
 • Er moet de mogelijkheid zijn om tijdelijke werkloosheid te combineren met een andere job. “Voor wie toch zonder job valt, willen we dat ze uitzonderlijk bovenop hun werkloosheidsuitkering ergens anders aan de slag mogen gaan. Voor heel wat jobs vindt men nu geen personeel, het zou goed zijn moest men mensen die tijdelijk zonder job zitten, de kans geven om zelf nog iets bij te verdienen en zo de economie te ondersteunen.”

Nog vragen? Stel ze aan Kenneth!

De situatie evolueert razendsnel. Daarom kan je steeds contact opnemen met onze collega en corona-aanspreekpunt Kenneth Stulens. 
 
Dat kan via kenneth.stulens@voka.be of 011 56 02 00 (telefonisch enkel bereikbaar tijdens de kantooruren, via mail ook buiten de kantooruren).

Alle FAQ's en andere informatie voor jouw onderneming is terug te vinden op onze algemene infopagina

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.