Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse hand in vaccinatiestrategie

Limburgse hand in vaccinatiestrategie

  • 02/02/2021

De vaccinatiecampagne tegen corona draait stilaan op volle toeren. Laten we daar eens naar kijken vanuit een ziekenhuisbril. We vroegen na de eerste week toelichting aan Yves Breysem, algemeen directeur van Jessa.

Yves Breysem

De coronacrisis zorgde voor een enorme druk op de ziekenhuizen. Yves Breysem: “We hebben sterk leiderschap moeten tonen. Nochtans was vooruitdenken niet eenvoudig, want we wisten zó weinig over de vijand. In de eerste golf was er alleen tijd om kennis en beschermings-middelen uit te wisselen. Sinds de tweede golf werken we meer nabij samen met ons ziekenhuisnetwerk en stemmen we echt beleidskwesties af, zoals de bezoekregeling. Ook daarbuiten verenigden we de krachten: we sensibiliseerden de burgers om alle maatregelen te volgen.”

Midden november raakte bekend dat dr. Dirk Ramaekers, ook medisch directeur bij Jessa, voorzitter werd van de taskforce vaccinatie. Een hele taak om een landelijk beleid met de deelstaten in goede banen te leiden. Sinds begin januari hebben we vaccins van Pfizer. Dertien hub-ziekenhuizen, waaronder Jessa in Hasselt en Sint-Trudo in Sint-Truiden, zorgen voor de verdeling richting woonzorgcentra.

Yves Breysem: “We volgen alles nauwgezet op. Uit onze wekelijkse evaluatie blijkt dat tot nu toe alles zeer goed verloopt. De bewaring bij -70 °C vraagt een specifieke aanpak, maar daar zijn we nu mee vertrouwd. Voor de vaccins van de andere producenten hoeft die diepe koeling gelukkig niet.”

Net vóór we dit interview afnamen, bleek dat Europa 300 miljoen extra dosissen van het Pfizer-vaccin heeft besteld. “Dat vinden we super nieuws", zegt Breysem. "Zo kunnen we eerst de woonzorgcentra sneller beleveren en ook het zorgpersoneel eerder inenten. Alle procedures voor het eigen personeel zijn klaar.”

"Er is genoeg wetenschappelijke info die aantoont dat het vaccin veilig is.
Dus laat je vaccineren en moedig ook je collega's daartoe aan"

“Eerst vaccineren we de artsen en medewerkers die vaak en nauw in contact komen met mogelijke COVID-patiënten. In februari volgt de rest. Uit een recente meting blijkt dat de vaccinatiebereidheid heel hoog ligt: zo’n 98% bij de artsen, iets lager bij de medewerkers. Dat is een belangrijk signaal naar de burger. We verzamelen eventuele bezorgdheden en antwoorden op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Vaak stelt dat twijfelaars gerust.”

Nu bekijkt Jessa samen met de eerstelijnszorg waar het kan bijspringen zodra die aan de beurt is. Vanaf fase 1B (risicogroepen) nemen de lokale overheden het van de ziekenhuizen over. Maar ook niet alle burgers staan te springen voor een vaccin. “Twijfel is begrijpelijk en vaak het gevolg van desinformatie die antivaxers verkondigen op sociale media. Ik doe een oproep aan iedereen: ga op zoek naar betrouwbare bronnen. Gelukkig is er online voldoende wetenschappelijk correcte info te vinden die aantoont dat het vaccin wél veilig is. Dus: geef het goede voorbeeld. Laat je vaccineren en moedig ook je collega’s daartoe aan, zodat onze gezondheidszorg en onze economie weer normaler kunnen draaien”, besluit Breysem.

Artikel uit publicatie