Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse FIRST LEGO League mikt op verdubbeling 

Limburgse FIRST LEGO League mikt op verdubbeling 

  • 26/04/2019

De Limburgse FIRST LEGO League mikt dit jaar op een verdubbeling van het aantal deelnemers. Dat maakten organisatoren Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg bekend tijdens de huldiging van de bedrijven die de wedstrijd steunen. “We willen dit najaar 1.500 jongeren in contact brengen met techniek en STEM. Ondanks 48 geweldige partnerbedrijven kunnen we alle hulp gebruiken om de instroom in technische opleidingen te verhogen”, zeggen de organisatoren. 

groep
Vlnr. Kris Claes (directeur belangenbehartiging en talent, Voka - KvK Limburg), Erik Keijers (voorzitter Confederatie Bouw Limburg), Bert Lambrechts (gedeputeerde), Francis Wanten (voorzitter Voka - KvK Limburg) en Chris Slaets (directeur, Confederatie Bouw Limburg). 

 

De FIRST LEGO League is een speelse ontdekkingsreis waarin jongeren tussen 11 en 14 jaar kennismaken met techniek en STEM. De leerlingen bouwen en programmeren op drie maanden tijd een LEGO-robot die zo veel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. Dat gebeurt tijdens een grote finale waar vorig jaar 750 jongeren aan deelnamen. 

“1.500 jongeren bereiken”

In september start de zevende editie van de wedstrijd. “We zijn ambitieus en willen het aantal deelnemers verdubbelen. Vorig jaar bereikten we 750 jongeren tussen 11 en 14 jaar, dit jaar willen we 1.500 Limburgse jongeren in contact brengen met techniek en de mogelijkheden van STEM-opleidingen. We zijn momenteel al de grootste FIRST LEGO League van het land, maar we geloven rotsvast in onze plannen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

fll
Vorig jaar namen er 750 jongeren deel aan de wedstrijd. 

 

Ook voor Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg, is de verdubbeling een noodzaak. “We zijn in onze sector, en bij uitbreiding voor alle technische beroepen, steeds vaker op zoek naar werknemers met een STEM-achtergrond. Het tekort aan technisch geschoold personeel houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw tegen. Als werkgevers nemen we onze verantwoordelijkheid en proberen we het STEM-onderwijs een duwtje in de rug te geven.”

48 partnerbedrijven

In de Ambstwoning van de Gouverneur in Hasselt werden 48 Limburgse ondernemingen gehuldigd omdat ze hun schouders onder de wedstrijd zetten. Dankzij hun steun kunnen jongeren op een laagdrempelige manier deelnemen aan de FIRST LEGO League. Ze kregen het charter overhandigd door gedeputeerde Bert Lambrechts. 

Chris Slaets: “Zonder de hulp van al onze partnerbedrijven konden we deze wedstrijd onmogelijk realiseren. Het gaat niet alleen om financiële steun, maar ook om hun coaching en inspirerende aanmoedigingen.”

Draagvlak en samenwerking

“Je creëert ook een uniek draagvlak waar onderwijs en ondernemingen nauw samenwerken”, vult Johann Leten aan. “ We geloven in de kracht van die samenwerking omdat het een cruciaal element is voor het aanpakken van de uitdagingen van de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Daarom pleiten we in ons memorandum voor meer focus op duaal leren en een nieuw STEM-actieplan.”

“Je creëert een uniek draagvlak waar onderwijs en ondernemingen nauw samenwerken”

“Jongeren warm maken voor techniek is zeer belangrijk om de instroom in technische opleidingen te verhogen”, besluit gedeputeerde Bert Lambrechts die ook de ondernemingen tijdens de huldiging bedankte. “Kinderen moeten de kans krijgen om hun technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen.  Enkel zo kunnen we de toekomstige uitdagingen aan want Limburg heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen.” 

Deze bedrijven…

ontvingen het Charter Techniekpromotie, een certificaat als teken van bijzondere erkenning voor hun bijdrage aan techniekpromotie in Limburg (in alfabetische volgorde): 
 

Aarixa
Alro
AMS  Belgium 
APK
ASAP.be
Bensar
BKM
Cats & Dogs
Chapo
CKS
Constructiv
Cooltech
De Witte Communicatie
Driesen
Ebema
Europower Generators
Flanders Make
Fluentis
Grizaco
Groep Jam
Heraeus Electro-Nite International
Impact
Imtech Belgium
Fluvius
Jong CBL

Limeparts
Loomans Plastics
LRM
Mathieu Gijbels
Multimedi
Nelissen Steenfabrieken
Ondernemersclub @hoc
P&V Elektrotechniek
Pami
Prefamac Chocolate Machines
Punch Powertrain
Rato Education
Reynders
Rezinal
Ridge Tool Europe
SD Worx
SKF Logistics Services Belgium
SWM
TRIXXO
Vandersanden Steenfabrieken
VOS technics
Willemen
Yontec
 

Bedrijven gezocht

Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg zijn nog steeds op zoek naar nieuwe partnerbedrijven die het potentieel van techniek willen promoten bij jongeren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met kristof.thijs@voka.be.