Skip to main content

Limburgse economie in volle bloei

  • 08/06/2017

De Limburgse conjunctuur blijft hoge toppen scheren terwijl de verwachte terugval steeds meer binnen de perken wordt gehouden. Vooral de export en de bouwsector dragen sterk bij om onze conjunctuur naar een recordhoogte te brengen.

conjucntuur
Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat we nog
een vergelijkbaar activiteitsniveau vaststelden.

De opmars in onze conjunctuur zet zich ongeremd verder sinds juli 2016. Vorige maand verwachtten we in april een conjunctuurtop van 97.8 indicatorpunten. De meest recente data verplaatsen de top naar deze maand met een recordniveau van 104.71 indicatorpunten.

Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat we nog een vergelijkbaar activiteitsniveau vaststelden. Vanaf het begin van het derde kwartaal verwachten we nog steeds een lichte terugval die weliswaar beperkt blijft tot 98.32 indicatorpunten.

Export en bouwsector

Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector is de residentiële nieuwbouw aan een opmars bezig.

In de automobielsector duikt het totaal aantal inschrijvingen wel onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De toeristische sector blijft dan weer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, terwijl de totale werkloosheid in de tweede jaarhelft tot net geen 10% onder het niveau van vorig jaar ligt. De startende ondernemingen blijven op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Starters 

De Limburgse starters blijven nog steeds sterk toenemen. In april 2017 tellen we 664 starters (+72.91% t.o.v. maart 2017). In vergelijking met het aantal starters in april 2016 stellen we een lichte krimp vast (-4.32%). Globaal gezien is 2017 nog steeds op weg om opnieuw een recordjaar te worden wat het aantal starters betreft.

starters

Recordcijfer

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert positief op de conjunctuurbarometer: “De voorbije maanden waren we telkens voorzichtig positief dat de neerwaartse knik in onze conjunctuur telkens werd uitgesteld maar vandaag kunnen we echt wel positief zijn. De Limburgse conjunctuur bereikt een record dat in meer dan 15 jaar niet meer is gehaald. Vooral de sterke exportcijfers zetten de sterke eigenschappen van onze Limburgse ondernemers in de kijker.”

Limburgse ondernemers zijn top

Johann Leten heeft tot slot nog een boodschap voor de ondernemers: “De cijfers van onze conjunctuur winden er geen doekjes om: onze Limburgse ondernemers zijn gewoon top. Ondanks de vele onzekerheden voor onze ondernemers, zowel op nationaal als internationaal vlak, overschrijdt de Limburgse conjunctuurbarometer vandaag de grens van de 100 indicatorpunten." 

"Zo stelden we vorige week ook helaas vast dat de spilindex vroeger dan initieel verwacht werd overschreden. Deze inflatie ondermijnt onze economische positie en dreigt de verbeterde competitiviteit dankzij de indexsprong en taxshift opnieuw teniet te doen. Wij kunnen alleen maar hopen dat onze ondernemers op hetzelfde elan blijven verder gaan en zullen er alles aan doen om hen een ondernemersvriendelijk klimaat aan te bieden.”

De volledige conjunctuurbarometer kan je hier raadplegen.

deelsectoren