Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie scheert hoge toppen in januari

Limburgse economie scheert hoge toppen in januari

  • 31/01/2018

De maandelijkse conjunctuurbarometer toont een groei van de Limburgse economie in januari. Dat is te danken aan een gezamenlijke inspanning van de automobiel-, bouw- en toerismesector. MTS Industriebouw in Sint-Truiden heeft momenteel zelfs 50% meer orders dan een jaar geleden. 

conjunctuur

Tot drie maanden geleden diende zich in het regionale conjunctuurverloop een neerwaartse omslag aan in de loop van het vierde kwartaal van 2017. Vorige maand kondigden we aan dat deze omslag zich transformeerde tot een stagnatieperiode op hoog conjunctuurniveau. Vandaag brengen we weer goed nieuws: het huidig economisch weefsel bevat voldoende slagkracht om een opwaarts conjunctuurverloop te genereren.

Top in januari

Gedurende het tweede en derde kwartaal van 2017 zou de regionale economische activiteit stagneren op een equivalent van gemiddeld 102 indicatorpunten. Dankzij de conjuncturele expansie die zich vervolgens doorzet vanaf het begin van het vierde kwartaal van 2017 komt de indicator tegen december 2017 op het niveau van 109,57 punten.

Dat betekent dat het jaar 2017 goed zou zijn voor een netto activiteitsgroei van 15,01 indicatorpunten. Vervolgens bereikt de conjuncturele ontwikkeling een top in januari 2018 (109,77 punten), om vanaf dan het reeds langer voorspelde neerwaartse verloop aan te vatten.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg reageert positief: “Maand na maand zien we dat de neerwaartse omslag voor ons uit wordt geschoven. Uitstel betekent geen afstel, maar we kunnen alleen maar blij zijn met de voorspelling van een opwaarts conjunctuurverloop.”

an en johann
An Van Vossole (zaakvoerder MTS Industriebouw) en Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg)

Bouw, auto's en toerisme boven

Het aantal starters brak absoluut geen records in december, maar het hele jaar 2017 deed dat wel. De buitenlandse vraag blijft een belangrijke stimulus voor de regionale conjunctuurontwikkelilng, maar in de loop van het eerste kwartaal van 2018 blijkt de impact enigszins af te nemen.

starters

De herstelbeweging dient zich aan vanaf het tweede kwartaal. Dankzij de grote expansiedrang van de niet-residentiële bouw en het inhaalmanoeuvre van de residentiële bouw blijft de bouwactiviteit verder aantrekken. In de automobielsector zijn het de bedrijfswagens die een solide expansie noteren.

De toeristische activiteit heeft alles in zich om een ware expansietendens te genereren, en dit vanaf het tweede kwartaal van 2018. En het aantal werklozen blijft in de eerste jaarhelft van 2018 maandelijks gemiddeld 10% onder het niveau van de eerste jaarhelft van 2017.

sectoren

MTS Industriebouw 

MTS Industriebouw uit Sint-Truiden kan die goede tendensen voor de bouwsector alleen maar bevestigen. “Ons orderboekje is op dit moment voor 50% meer gevuld dan een jaar eerder”, getuigt An Van Vossole, die samen haar partner Ruddi Truyens zaakvoerder is.

“Het aantal prijsaanvragen blijft bovendien hoog, waardoor we weten dat de trend zich nog even blijft verderzetten. Dat vraagt om nieuwe investeringen, in zowel materiaal als medewerkers. Het is weliswaar moeilijk om die mensen te vinden, mensen die mét goesting in deze sector aan de slag willen!”

De volledige conjunctuurbarometer kan je hier raadplegen.