Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie kent terugval in 2020: “Beleid en steunmiddelen cruciaal voor Limburgse relance”

Limburgse economie kent terugval in 2020: “Beleid en steunmiddelen cruciaal voor Limburgse relance”

  • 28/01/2021

De Limburgse economie kende in 2020 een stevige terugval door de coronacrisis, maar de schade is niet veel groter dan in 2019. Dat berekende Voka – Kamer van Koophandel Limburg in haar conjunctuurbarometer. Het ‘beperkte’ verlies is te danken aan het vierde kwartaal van 2020, waarin het herstel op gang kwam. “Dat herstel zet zich verder in 2021, maar is afhankelijk van hoe de coronacrisis en de brexit worden aangepakt door het beleid. Het is hoog tijd om de regeerakkoorden om te zetten in regeerdaden. Bovendien rekenen we op een rechtmatig deel van de middelen voor Limburg uit het Europees herstelfonds en brexitfonds”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 

conjunctuur

Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (december 2020 – juni 2021)*
 

De volledige conjunctuurbarometer kan je hier raadplegen.

Onder de momenteel geldende omgevingsvoorwaarden bereikt de conjunctuurbarometer in juni een niveau van 56.47 punten. Dit is zowat het niveau van midden maart 2020. Noteer evenwel dat de realiteitswaarde van dit vooruitzicht sterk afhankelijk is van de modaliteiten van de verdere evolutie en concrete beleidsmatige afwikkeling van de coronaproblematiek (en van de Brexit). 

Per saldo zou de conjunctuurbarometer in de loop van het volledige jaar 2020 een verlies incasseren van -25.54 punten. Alles bij mekaar is dit resultaat, gezien de coronacrisis, nog niet zoveel slechter dan de -21.34 punten die in 2019 moesten ingeleverd worden.

Wake-upcall

De terugval van de Limburgse economie is in het coronajaar dus vergelijkbaar met die van 2019, maar net die vaststelling moet een wake-upcall zijn voor het beleid. “Twee jaar geleden kwam er een einde aan de economische groeicyclus in Limburg en startte de terugval. We hebben naar aanloop van de verkiezingen toen tien prioriteiten opgesteld die Limburg terug sterker moeten maken”, zegt Johann Leten.

“We zagen goede intenties in de regeerakkoorden, maar zien bijna geen gerealiseerde prioriteiten. De coronacrisis mag geen excuus zijn voor die stilstand."

“We zagen goede intenties in de regeerakkoorden, maar zien bijna geen gerealiseerde prioriteiten. De coronacrisis mag geen excuus zijn voor die stilstand. Lang niet alle departementen hebben de coronacrisis als bezorgdheid nummer één op hun lijstje staan, denk maar aan het departement Innovatie, Omgeving of Mobiliteit en Openbare Werken. We willen daadkracht zien.”


Gedelegeerd bestuurder Johann Leten geeft meer duiding bij TV Limburg

Steunmiddelen 

Naast een daadkrachtig beleid rekent Voka – KvK Limburg  voor de provincie op een rechtmatig deel van de middelen uit het Europees herstelfonds en brexitfonds. “Die zijn cruciaal voor onze relance. Je mag bovendien niet vergeten dat de ‘zachte’ brexit eerder neigt naar een harde uitstap. Het VK wordt een derde land en invoertarieven blijven van toepassing. Voor heel wat sectoren is dat een fikse aderlating. Limburg en West-Vlaanderen zijn het zwaarst getroffen door de brexit en hebben dus nood aan de nodige financiële steun.”

"Limburg en West-Vlaanderen zijn het zwaarst getroffen door de brexit en hebben dus nood aan de nodige financiële steun."

Ook SALKturbo én de investeringsbereidheid van ondernemers moeten een rol in die relance spelen. “Dat moet gebeuren in de vorm van een aantal concrete hefboomprojecten die onze transitie versnellen. De goedkoopste steunmaatregel is tot slot de investeringsbereidheid van onze Limburgse ondernemers is. Maak de investeringen mogelijk door niet te verzanden in eindeloze procedures en creëer rechtszekere industrieterreinen.”

Recordaantal starters 

Ondanks de cijfers van oktober en november maakte de maand december op vlak van starters veel goed. Liefst 637 mensen sloten 2020 af met goede voornemens om een eigen zaak te starten. In vergelijking met de voorbije jaren springt december er nu uit als een topmaand. Wat het totale aantal starters betreft sluit 2020 dan toch af met een recordaantal starters. 

starters

Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg


*Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie