Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie duikt naar naoorlogs dieptepunt

Limburgse economie duikt naar naoorlogs dieptepunt

  • 14/05/2020

De conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg voorspelt dat de Limburgse economie verder de dieperik in gaat. Gedelegeerd bestuurder Johann Leten ziet weliswaar mogelijkheden om uit het dal te kruipen: “Het lijkt alsof we het dieptepunt stilaan hebben bereikt, maar voorzichtigheid blijft aangewezen. Vorige week zagen we dat de exportsector zware klappen kreeg en dat wordt opnieuw bevestigd. De bouwsector houdt voorlopig wel nog stand. We moeten in dat opzicht absoluut een totale economische lockdown vermijden indien er een tweede golf van het virus komt.”

conjucntuur
Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (mei 2020 – oktober 2020)

Lees hier de volledige conjunctuurbarometer

In december 2019 strandde de conjunctuurbarometer op 74.2 punten. Op jaarbasis betekent dit een verlies van 21.3 punten. In januari en februari zette de krimp in onze conjunctuurbarometer zich verder door. 

In maart ging de economie vervolgens als gevolg van de lockdownmaatregelen drastisch onderuit tot 41.8 punten. Het onderliggende activiteitsniveau is op dat moment vergelijkbaar met dat van april 2013. In de loop van de periode april-juli zullen we een ongeziene terugval van ruim 58 punten incasseren. 

Tijdens het tweede kwartaal van 2020 blijkt de neerwaartse intensiteit duidelijk af te nemen om in juni een bodemwaarde te bereiken bij 13 indicatorpunten.

Op basis van de momenteel beschikbare gegevens (en in de veronderstelling dat zich geen tendens tot nieuwe besmettingspiek aandient) behoort een licht herstel van de regionale economische activiteit vanaf het derde kwartaal tot de mogelijkheden. De activiteit kan tegen oktober terug aantrekken tot het equivalent van 21 punten, wat vergelijkbaar is met de situatie van juli-augustus 2009. Dit scenario kan in hoge mate steunen op een stabiele buitenlandse vraag, een expansieve tendens in de bouwsector en een op korte termijn vermoedelijk sterk inhaalmanoeuvre binnen de automobielsector.

Grootste crash sinds Wereldoorlogen

De heropstart van de bedrijven, handelszaken en winkels hebben de economie terug ademruimte gegeven, maar een duidelijk herstel is dus nog niet aan de orde volgens de conjunctuurbarometer. 

“Da’s logisch, want door het stilvallen van de economie, is ook de vraag naar diensten en producten stilgevallen. Dat komt door de stilgevallen productie, maar eveneens door het wegvallen van inkomsten. Die activiteit en vraag zal mondjesmaat terug op gang komen. Historisch gezien is dit de grootste crash van onze economie sinds de Wereldoorlogen”, zegt Johann Leten.

"Door het stilvallen van de economie, is ook de vraag naar diensten en producten stilgevallen."

Hij waarschuwt in dat opzicht ook voor een nieuwe economische lockdown. “Onze gezondheid staat voorop, maar het beleid moet een nieuwe lockdown anders organiseren. Anders overleeft 1 op vier Limburgse bedrijven het niet. De eerste golf van faillissementen en ontslagen omwille van de coronacrisis moet er bovendien nog aankomen, dus de impact zal sowieso erg voelbaar zijn. Ondernemingen zorgen voor inkomsten en welvaart, dus we moeten bij een nieuwe besmettingsgolf hun activiteiten zo goed en veilig mogelijk waarborgen."

Starters krimpen

Na de eerste krimp in het aantal starters in maart zet de daling zich verder door. In maart bleef de daling van het aantal starters nog beperkt (-11,95%) maar in april 2020 halveert het aantal starters bijna tot 459 terwijl we in april 2019 nog 822 Limburgse starters noteerden. Voor het eerste trimester van 2020 stellen we dus een daling van het aantal starters vast in vergelijking met het eerste trimester van 2019.

Kijk hier naar het TVL-nieuwsbericht: "De export, de motor van onze economie, krijgt een klap van 35%"

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.