Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie blijft hoge toppen scheren

Limburgse economie blijft hoge toppen scheren

  • 07/08/2017

De Limburgse conjunctuurbarometer blijft rond de 100 indicatorpunten schommelen. In de periode mei-juni 2017 werd de grens van 100 indicatorpunten licht overschreven maar de Limburgse economie draait dus op volle toeren. Het is al van februari 2007 geleden dat een vergelijkbaar activiteitsniveau kan worden teruggevonden.                        


Op TV Limburg geeft collega Ellen Olislagers meer toelichting bij de conjunctuurbarometer.

Sinds midden 2016 heeft de Limburgse economie een versnelling hoger geschakeld. In onze conjunctuurbarometer uit zich dat in een toename van meer dan 20 indicatorpunten ondertussen. Vorige maand verwachtten we tegen november een terugval tot 92 indicatorpunten maar momenteel verwachten we een afkoeling in de Limburgse economie tot 93.09 indicatorpunten in december. De neerwaartse spiraal wordt dus licht bijgesteld.

Sterke exportschouders

Het zijn nog steeds de sterke schouders van de export die voor onze conjunctuurtop zorgen. Zowel op korte als middellange termijn zien we een opwaartse trend in de export. Ook de automobielsector doet het deze maand opvallend beter dan dezelfde periode een jaar geleden.

De bouwmotor daarentegen begint stilaan te sputteren maar de impact op langetermijn is nog koffiedik kijken. De toeristische sector gedraagt zich nog steeds conjunctuurneutraal maar op middellange termijn is het niet zeker of dit zal blijven duren na een duidelijke terugval in de omvang van de bezettingsgraden. Het aantal werklozen blijft bijna 11% onder het niveau van dezelfde periode van vorig jaar.

deelindicatorern
De bouwmotor begint stilaan te sputteren.

Starters op recordkoers 

Daar waar we in 2016 enthousiast reageerden op het record aantal starters van de 21ste eeuw is 2017 nu echt wel op weg om nog een beter jaar te worden op vlak van startende ondernemingen. In juni 2017 tellen we maar liefst 48% meer starters dan in juni 2016. Het totaal aantal starters ligt voor de eerste jaarhelft van 2017 ondertussen ook al 7% hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

starters
Na een half jaar heeft Limburg 7,21% meer starters dan in recordjaar 2016. 

Lichte terugval

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert positief: “Het voorbije jaar konden we telkens goed nieuws verkondigen in onze conjunctuurbarometer en het sprookje blijft verder duren. Ook al stellen we een lichte terugval vast, we moeten al terug naar midden 2011, de conjunctuurtop voor de eurocrisis, om het niveau van onze conjunctuurbarometer dat we nu in december verwachten tegen te komen.”

De volledige conjunctuurbarometer kan u hier raadplegen. 

conjunctuurbarometer