Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie blijft groeien door bouw en export

Limburgse economie blijft groeien door bouw en export

  • 28/02/2018

De Limburgse economie blijft nog tot en met februari groeien. Dat zegt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Daarna valt de economische activiteit terug, hoewel we ook dit jaar nog met een historisch hoog activiteitsniveau te maken hebben. “Toch pleiten we voor de invoer van een uitgavennorm bij de overheid”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Raadpleeg hier de volledige conjunctuurbarometer

Na een korte stagnatieperiode (102 indicatorpunten) vorige zomer blijft de Limburgse economie pieken. Die sloot 2017 af met 113,31 indicatorpunten, goed voor een netto activiteitsgroei van 18,75 punten gedurende het hele jaar. Dat resultaat overtreft de prestatie die in 2016 geleverd werd (+7,37 punten) ruimschoots en is vergelijkbaar met de +19,21 punten van 2015.

Bovendien is de sterke groei opmerkelijk, omdat onze economie al een tijdje op een historisch hoog activiteitsniveau zit. Ondanks een voorspelde daling naar 99,09 punten in juli blijft de Limburgse economie op kruissnelheid.

conjucntuur
Ondanks een voorspelde daling naar 99,09 punten in juli blijft
de Limburgse economie op kruissnelheid.

Nood aan uitgavennorm

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg is een tevreden man: “Dankzij het harde werk van onze ondernemers en hun medewerkers bevindt onze conjunctuur zich nog steeds op een historisch hoog activiteitsniveau. We mogen natuurlijk niet op onze lauweren rusten. Ook onze overheid moet haar duit in het zakje doen. Daarom pleiten we voor de invoer van een uitgavennorm.“

Quartier Bleu

Ook Philippe Onclin van Chateaux Real Estate voelt de expansie binnen de residentiële bouw. Met onder andere het vastgoedproject Quartier Bleu, gelegen langs de Hasseltse Kanaalkom, zetten ze in op stedelijk wonen aan het water.

Philippe Onclin: “Van de 400 appartementen in dit project zijn er momenteel 160 in de aanbieding, waarvan er 80 zijn verkocht. Bovendien voorziet het project ook in 2.000 parkeerplaatsen voor bezoekers van de stad. Op die manier lossen we het parkeerprobleem op en zorgen we voor een sterke wisselwerking tussen de binnenstad en Quartier Bleu.”

onclin en leten
Philippe Onclin en Johann Leten hadden goed nieuws: "De Limburgse economie doet het goed!"

Tandem bouw-export

Het aantal starters begint sterk aan het nieuwe jaar. Met 932 startende ondernemingen spreken we van een nieuw record voor de maand januari. Ook de export blijft een sterke drijvende kracht achter de economische groei. In de loop van het tweede kwartaal van 2018 zou deze expansiedrift zelfs nog sterker worden. De bouwsector blijft ook een sterke economische motor. Vooral het aandeel van de residentiële bouw neemt in vergelijking met de voorgaande maanden substantieel toe.

In de automobielsector zien we dat tot en met juli 2018 het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen maandelijks gemiddeld 2,77% boven het niveau van een jaar geleden blijft. Vanaf het tweede kwartaal zou het segment van de bedrijfsvoertuigen de sterkhouder binnen de sector worden. Het herstel binnen de toeristische sector zet zich aarzelend doch systematisch door. De nieuwe adem die vorige maand gevonden werd, wordt krachtiger. De werkloosheid blijft tot het begin van de zomer gemiddeld -8,31% lager dan een jaar geleden.

Raadpleeg hier de volledige conjunctuurbarometer