Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse economie bereikt historisch hoog plafond

Limburgse economie bereikt historisch hoog plafond

  • 29/03/2018

De Limburgse economie heeft in januari haar plafond bereikt. De regionale economische activiteit duwt tegen een soort natuurlijk, weliswaar historisch hoog, plafond aan, zonder het te kunnen doorbreken.

grafiek
Vanaf februari wordt een dalende lijn ingezet.

Raadpleeg hier de volledige conjunctuurbarometer

Vanaf februari wordt een dalende lijn ingezet, die zal aanhouden tot en met het derde kwartaal van 2018. Pas in het vierde kwartaal zou zich een zachte landing aandienen. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

“Onze Limburgse economie kan alle tegenstand missen als kiespijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Vandaar dat recente ontwikkelingen zoals het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en het Essersbos een echte slag in het gezicht zijn van onze Limburgse economie.”

Toch ook goed nieuws: eind juli ligt een indicatorniveau van 100 punten nog steeds binnen bereik. We moeten al teruggaan tot 2007 om nog een dergelijk hoog activiteitsniveau terug te vinden. Binnen deze context staat 2017 bovendien ook garant voor een netto activiteitsgroei van om en bij de 15,5 punten.

Nood aan fiscaal pact

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, is minder optimistisch voor de toekomst: “We bevinden ons wel in een conjunctuur op hoog activiteitsniveau, maar de voorspelde terugval is ingezet. Dat betekent dat het nóg meer alle hens aan dek wordt voor onze ondernemers. Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht, roepen we onze lokale politici dan ook op om werk te maken van een fiscaal pact. Enkel zo kan een ondernemer gericht de toekomst van zijn onderneming en van zijn medewerkers uitbouwen.”

Bouw, export en toerisme duwen op economische gaspedaal

Het aantal starters breekt deze maand geen records, maar de stijging ten opzichte van eerdere jaren blijft wel sterk. Ook de export blijft sterke steun geven aan de regionale conjunctuurontwikkeling. Bovendien kan dit expansieve effect nog in intensiteit toenemen in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar.

starters
De starters doen het ook in februari 

Ook de bouwmotor blijft vlot draaien en haar expansieve bijdrage blijft onmiskenbaar overeind, ook deze maand met focus op de residentiële bouw. In de autosector zijn het vooral de personenwagens die het stuur in handen nemen.

"Het wordt tijd om alle zeilen bij te zetten en onze Limburgse economie alle mogelijke ondersteuning te geven."

Opvallend is bovendien dat de toeristische sector helemaal in de startblokken staat, voornamelijk dankzij de evolutie van de bezettingsgraden die gekenmerkt wordt door een stevig groei-elan. De totale werkloosheid ten slotte blijft per saldo nog -6,77% onder het niveau van vorig jaar. 

Plafond is bereikt

Johann Leten besluit: “Maand na maand konden we de neerwaartse omslag verder voor ons uit schuiven, nu voorspelt onze conjunctuurbarometer dat die toch gaat terugvallen vanaf februari. Het hoge activiteitsniveau zorgt ervoor dat we ons nog niet te veel zorgen maken, maar echte euforie is verwezen naar het verleden. Het wordt tijd om alle zeilen bij te zetten en onze Limburgse economie alle mogelijke ondersteuning te geven. Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht zullen we als Voka – KvK Limburg hier dan ook volop op inzetten.”

sectoren
De tendensen bij de deelsectoren.
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo