Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse bedrijven gaan massaal voor technisch talent

Limburgse bedrijven gaan massaal voor technisch talent

  • 12/09/2018

Dit schooljaar startte de nieuwe editie van de FIRST LEGO League, een techniekwedstijd met Lego voor jongeren tussen 11 en 14 jaar. Het initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg kan rekenen op de steun van 47 Limburgse partnerbedrijven, een absoluut record. “Dit geeft ons de mogelijkheid om meer dan 60 leerkrachten bij te scholen, zodat ze nog beter technisch talent kunnen ontdekken en stimuleren bij hun leerlingen. Met ons SALVO-actieplan, Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde, willen we de kloof dichten tussen onderwijs en arbeidsmarkt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Limburgse bedrijven gaan massaal voor technisch talent

De FIRST LEGO League raakt steeds beter ingeburgerd in ondernemend én onderwijzend Limburg. Zo stapte Confederatie Bouw Limburg vorig jaar al mee in de wedstrijd die STEM-richtingen populairder moet maken. Voor de komende editie zijn bovendien 34 Limburgse scholen ingeschreven en maar liefst 47 partnerbedrijven steunen het initiatief.

Bedrijvig draagvlak

De steun van 47 bedrijven valt niet te onderschatten. Zij vormen een cruciale schakel tussen het onderwijs en het professionele werkveld. Iedere onderneming neemt tijdens de wedstrijd één team onder zijn hoede. Dat gebeurt door coaching, maar ook door een bedrijfsbezoek bij de onderneming. “Dit draagvlak bewijst de grote nood aan technisch geschoolde medewerkers”, zegt Johann Leten. Collega Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder -directeur van Confederatie Bouw Limburg beaamt dat: “Onze bouwenquête toont dat het niet vinden van geschikt personeel hét grootste pijnpunt is indien de bouwsector wil blijven groeien.”

Leerkrachten bijscholen

De wedstrijd stimuleert niet alleen jongeren, maar heeft ook aandacht voor de leerkrachten. In samenwerking met Hogeschool PXL organiseert het sessies waarin leerkrachten leren om technisch talent te ontdekken en te stimuleren. Johann Leten: “Met ons SALVO-actieplan, Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde, willen we de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten. De rol van leerkrachten is cruciaal in het opwaarderen van de STEM-richtingen. De wedstrijd is dan ook een katalysator waarmee we zoveel mogelijk betrokkenen willen stimuleren en inspireren: leerlingen, leerkrachten, ouders en het bedrijfsleven.”

Bekijk hier welke bedrijven partner zijn van FIRST LEGO League 

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs