Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgers zijn van alle Vlamingen het meest tevreden over hun job

Limburgers zijn van alle Vlamingen het meest tevreden over hun job

  • 06/06/2018

Uit een onderzoek van SD Worx op vraag van Voka – Kamer van Koophandel Limburg blijkt dat de Limburgse werknemers het meest tevreden zijn over hun job. En niet alleen dat. Ze zijn het meest betrokken bij hun organisatie. Ook op het vlak van de tevredenheid over hun loon, hun management, de visie van hun bedrijf  en de waardering die ze van zowel collega’s als van management krijgen scoren ze het hoogst. ‘Limburgse werkgevers en hun medewerkers verdienen een staande ovatie’, stelt gedelegeerd bestuurder Voka -KvK Limburg Johann Leten. Dat gaan we hen ook geven op 7 juni tijdens Applaus, onze jaarvergadering in de Ethias Arena.

Limburgse werknemers zijn meest tevreden over hun job

Bekijk hier het volledige onderzoek

In opdracht van Voka – Kamer van Koophandel Limburg voerde SD Worx een diepgaand onderzoek uit bij meer dan 2 500 Vlaamse werknemers. Dit leverde een ‘robotfoto’ op van onze Limburgse werknemers en een vergelijking met alle andere Vlaamse provincies. Zowel loon, tevredenheid als leeftijd, ziekteverzuim, leeftijd als arbeidsregime werden vergeleken.

Lonen

De Limburgse lonen kunnen de vergelijking met andere provincies zeker doorstaan. Op het vlak van extralegale voordelen scoren we zelfs beter dan Vlaanderen. Het aantal bedrijfswagens is in Limburg het hoogst. Logisch als je het gebrekkige openbaar vervoer in onze provincie in beschouwing neemt.

Tevredenheid

Limburg is de meest tevreden provincie van Vlaanderen. Niet enkel over hun loon, maar ook over de waardering door hun collega’s, leidinggevenden en het management. Ze hebben vertrouwen in de visie en aanpak van hun organisatie en voelen zich het meest betrokken bij hun bedrijf.

Enkel op het vlak van doorgroeimogelijkheden zien ze in onze provincie beperkingen. Dit heeft meer dan waarschijnlijk te maken met het feit dat in Limburg vooral kleinere bedrijven actief zijn. De historische afwezigheid van internationale bedrijven en beslissingscentra speelt ons hierin parten. Nochtans hebben we alle troeven in handen om deze internationale hoofdkwartieren aan te trekken. Bereikbaarheid midden in de Euregio, een provincie war het goed is om te leven…. en gemotiveerde medewerkers.

Ziekteverzuim

Dit werd door Voka – Kamer van Koophandel Limburg al meermaals aangekaart. Ook uit de studie van SD Worx blijkt dat Limburgers vaker ziek zijn. Er zijn niet ‘meer’ Limburgse werknemers ziek… alleen blijven ze langer thuis (gemiddeld 14 dagen tov 12 dagen voor Vlaanderen). Voka – KvK Limburg  heeft deze kat al de bel aangebonden. Heel wat leden signaleerden immers dat het voorschrijfgedrag van enkele Limburgs artsen op zijn minst ‘raar’ kan genoemd worden. Minister Maggie De Block erkende het probleem, schorste een aantal artsen en beloofde te ‘’gulle’ artsen verder op te sporen.

Oudere werknemers

In Limburg werken de meeste 50-plussers. Onze bedrijven weten ervaring te waarderen. Limburgse werknemers zijn ook heel trouw aan hun bedrijf want ze hebben de hoogste anciënniteit.

Ook wat betreft de verhouding mannen en vrouwen was Limburg 10 jaar geleden niet goed bezig. Nu zitten we nagenoeg aan dezelfde verhouding (56/44) als de rest van Vlaanderen.

Conclusie: voorsprong nemen… the moment is now

‘Onze Limburgse werkgevers en werknemers zijn uitstekend bezig’, stelt gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg Johann Leten.

In Limburg beseffen onze bedrijfsleiders maar al te goed dat ze het niet alleen kunnen. Hun medewerkers maken het verschil. Ondernemen is immers een teamsport. Een ketting is maar zo sterk als de sterkste achakel.

‘De tijd is rijp om onze historische achterstand om te buigen in een voorsprong. Bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg hebben we SALVO gelanceerd, het Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde. Wij gaan onze bedrijven op alle vlakken (behouden van het familiale karakter en de overdracht, internationalisatie, innovatie, starten, opleidingen, belangenbehartiging en leren van mekaar) nog beter ondersteunen om weg te sprinten uit het Vlaamse peloton.

Ook op het vlak van braindrain moeten we een ommekeer bewerkstelligen. Mensen uit Leuven, Brussel en Antwerpen kunnen beter in Limburg komen werken dan Limburgers in Leuven , Brussel of Antwerpen. Ze rijden dan lachend de files aan de andere kant van de autosnelweg tegemoet.  Ze verliezen geen bumper-aan-bumper tijd en kunnen genieten van een betere work-life-balance.

The future is now. Nu is het HET moment om Limburg nog meer op de economische kaart te zetten. De ‘Vlaamse ruit’ is belangrijk maar ‘Limburg breekt de(r)uit”….

Eerst gaan we echter Applaus, nee een staande ovatie, geven voor onze Limburgse werkgevers en hun medewerkers tijdens onze Jaarvergadering op 7 juni in de Ethias Arena te Hasselt.

Applaus is gratis voor al onze leden-bedrijven en alle medewerkerkers die er werken.

Maar info en inschrijvingen op www.voka.be/limburg/jaarvergadering

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo