Skip to main content
  • Nieuws
  • Leerkrachten en bedrijven ontmoeten elkaar op de werkvloer met STEM@Work

Leerkrachten en bedrijven ontmoeten elkaar op de werkvloer met STEM@Work

  • 21/03/2018

Woensdag vond de tweede editie van STEM@work plaats. Zo’n 130 Limburgse leerkrachten namen er bij 14 bedrijven deel aan workshops met een hoog STEM-gehalte. “STEM@work biedt de unieke kans om de klaspraktijk aan de realiteit te toetsen op de werkvloer”, klinkt het bij organisatoren Ontdek Techniektalent, Voka – KvK Limburg en de provincie Limburg.

stem@work
De leerkrachten kwamen onder meer over de vloer bij Ridge Tool Europe in Sint-Truiden.

Workshops rond thema’s als energie, transport of biochemie boden de leerkrachten heel wat inspiratie om straks in de eigen klas mee aan de slag te gaan. “In de klas laat ik kinderen wel een keer een filmpje zien of laat ik hen experimenteren met allerlei materialen”, vertelt juf Els van kleuterschool Evermaruske uit Tongeren.

“Mede dankzij het project Ontdek Techniektalent is er op school nu een heuse visie ontstaan voor het domein Wetenschap & Techniek. Door het volgen van workshops krijg ik heel veel tips en inhouden aangeboden die ik straks in de les goed kan gebruiken. Wat mij betreft mag dit initiatief zeker herhaald worden.”

Via het project werden alvast de eerste stappen gezet om een samenwerking tussen de school en het ‘bedrijf om de hoek’ te stimuleren. Dit kan in de toekomst leiden tot andere initiatieven zoals klasbezoeken waar de leerlingen de theorie uit de klas letterlijk in praktijk omzetten.

Ontdek Techniektalent

“Wij hebben nood aan goed geschoold technisch personeel!” schreeuwden de cijfers van de VDAB al meermaals. STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is het antwoord van het onderwijs op deze noodkreet. Met het project Ontdek Techniektalent zet de provincie Limburg al een aantal jaren sterk in op het ondersteunen van leerkrachten uit het gewone en buitengewone kleuter- en basisonderwijs.

“Na projectpijlers als het mini-robotproject, de techniekmobiel en het LEGO-Education project gaan we met STEM@work opnieuw een stapje verder in de ondersteuning van leerkrachten. Met STEM@work bieden we immers kansen om de klaspraktijk aan de realiteit te toetsen en dit tot op de werkvloer.” zegt gedeputeerde van Onderwijs Jean-Paul Peuskens.

Meerwaarde voor bedrijven

Voka – Kamer van Koophandel Limburg trad op als partner voor dit uniek concept. Gedelegeerd bestuurder Johann Leten: “Kennis samenbrengen en met elkaar delen is een noodzaak. De werkvloer van onze ondernemingen zorgt ervoor dat die kennis op een intense manier beleefd wordt. Binnen de bedrijfswereld wordt STEM@work alvast warm onthaald.”

Deelnemende bedrijven

deelenemers