Skip to main content
  • Nieuws
  • Laurent Beckers (DHL): "Bekijk netwerken niet als een opdracht, maar als een social event"

Laurent Beckers (DHL): "Bekijk netwerken niet als een opdracht, maar als een social event"

  • 04/11/2020

Laurent Beckers is sinds anderhalf jaar actief als Field Sales Representative bij koerierdienst DHL. Netwerken is voor hem heel belangrijk. Sterker nog, het is de essentie van zijn huidige job als vertegenwoordiger. Zopas lanceerde Voka – KvK Limburg een nieuw expertennetwerk Voka Combined, specifiek voor operationele salesprofielen. Laurent wordt de voorzitter van dit netwerk en we praten met hem over netwerken in het algemeen.

Laurent Beckers
Laurent Beckers, DHL, wordt voorzitter van het netwerk Voka Combined voor operationele salesprofielen.


Wat is voor jou de definitie van netwerken en waarom is het zo belangrijk?

"Netwerken betekent mensen leren kennen in de brede zin van het woord. Het is een kwestie van geven en nemen, want het mag niet alleen voor jou meerwaarde creëren, ook je gesprekpartners moeten gebaat zijn met dit gesprek. In de eerste plaats gaat het om mensen en is het niet noodzakelijk aan sales gebonden. Als verkoper is het heel belangrijk om constant met mensen in contact te staan en bij te leren van elkaar. Tot slot is netwerking ook iets van lange termijn met vertrouwen als uitgangspunt."

Kan je een concreet voorbeeld geven van hoe netwerking jou heeft verder geholpen?

"Ikzelf ben het levende voorbeeld van een geslaagd netwerkexperiment! (Laurent lacht). Na een lange periode als zelfstandige ging ik 5 jaar geleden aan de slag bij DHL  Express als koerier. Ik heb tijdens bedrijfsevents van DHL getimmerd aan mijn eigen netwerk binnen de organisatie. Doorgroeien naar sales was mijn doel vanaf het begin. Tijdens de sollicitatieprocedure voor mijn huidige rol was deelnemen aan een netwerkevent één van de assessments. En ik was blijkbaar geslaagd. Sinds anderhalf jaar bekleed ik nu de functie van Field Sales Representative bij DHL."

"Netwerken in Limburg gaat makkelijk en vlot. Er heerst een bepaalde jovialiteit en een warm gevoel voor ondernemen."

"We moeten er ook niet flauw om doen, want als verkoper heb je een hele reeks KPI’s die je moet halen. Netwerken kan bijdragen tot groene cijfers in je targets. Het grote voordeel aan onze provincie is dat netwerken in Limburg zo makkelijk en vlot gaat. Er heerst een bepaalde jovialiteit en een warm gevoel voor ondernemen, waardoor het makkelijk is om in een gesprek of een groep te worden opgenomen."

Jij bent een ervaren netwerker, maar netwerken kan voor heel wat mensen een grote drempel zijn. Welke tips kan je het meegeven?

"Bekijk het niet als een opdracht, maar als een sociaal event. Doe het niet om je werkgever een plezier te doen, maar ga echt op zoek naar de meerwaarde voor jezelf, werkgerelateerd of privé. Als je graag verkoopt of je bent graag met mensen bezig, kan je uit elke bijeenkomst een win halen."

"Het netwerk Voka Combined gaat op een andere manier aan netwerking doen waarbij de actualiteit centraal staat. Hoe werk je aan je verkoopcijfers van je laptop?"

Jij bent de voorzitter van het netwerk Voka Combined. Waar ligt de focus van deze netwerkgroep?

Bij Voka Combined gaan we op een andere manier aan netwerking doen waarbij de actualiteit centraal staat. Iedereen met een operationele salesfunctie is welkom. Hoe ga je om met de nieuwe realiteit van vandaag? Hoe werk je aan je verkoopcijfers van achter je laptop? Zelf ben ik ook niet thuis in het online verkopen. Daar zagen we al meteen een prangend probleem waar veel verkopers vandaag tegenaan lopen. We zullen dus onze eerste sessie rond dit thema organiseren.

Ben jij een salesprofiel op zoek naar een netwerk met meer diepgang?

  • Voka Combined brengt geen goednieuwsshow, maar deze groep van gelijkgestemde zielen fungeert als klankbord voor elkaar. Ervaringsuitwisseling en de actualiteit staan centraal.
     
  •  Benut jouw netwerk optimaal en leer van elkaar! Meer info vind je hier of je kan rechtstreeks contact opnemen met de secretaris van dit netwerk, Sara Davidson.
Voka Combined

 

Contactpersoon

Sara Davidson

Senior coördinator Netwerken