Skip to main content
  • Nieuws
  • Laboratorium Ecca enthousiast over Accelero, Voka’s exclusief netwerk voor snel groeiende bedrijven

Laboratorium Ecca enthousiast over Accelero, Voka’s exclusief netwerk voor snel groeiende bedrijven

  • 01/06/2018

Yin en yang, zo formuleren broer Tom en zus Eva Benijts hun samenwerking. Samen staan ze aan het hoofd van ECCA, een labo in voedings- en leefmilieuanalyses, dat stilaan uit zijn voegen barst. In drie decennia transformeerde het van een eenmanszaak tot een volwassen bedrijf met ruim 100 werknemers.

Labo EccaDe wieg van Laboratorium ECCA staat in de Verenigde Staten. Dr. Frank Benijts maakte er tijdens zijn doctoraatsstudies kennis met ecotoxicologische analyses – testen op het leefmilieu. Eenmaal terug in België richtte hij een van de eerste private en onafhankelijke labs op in Vlaanderen. Tom Benijts: “Mijn vader dacht dat iedereen ecotoxicologie fantastisch zou vinden, maar er was nog geen wetgeving en niemand zat te wachten om iets te testen dat niet verplicht was. Hij was de wetgeving voor. Gaandeweg ontdekte hij dat klanten vooral geïnteresseerd waren in voedingsanalyses. Eva: “Hij kreeg heel praktische vragen van productiechefs uit voedingsbedrijven. Het leefmilieu heeft hij echter nooit losgelaten. Nu, dertig jaar later, is de tijd eindelijk rijp voor ecotoxicologie en lopen er een aantal concrete projecten met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).”

Groeien door overnames

De vraag naar gecertificeerde chemische, microbiologische en biologische analyses werd steeds belangrijker, het lab groeide organisch verder en verhuisde in 1998 van de kleine lokalen in Zwijnaarde naar een nieuwe locatie in Merelbeke. In 2008 deed de tweede generatie zijn intrede in het familiebedrijf. Eva Benijts studeerde handelswetenschappen en fiscaliteit en bleek de geknipte persoon om het bedrijf financieel en commercieel op te volgen. Tom Benijts steunde op zijn wetenschappelijke opleiding om de productie van het laboratorium te leiden. “Twee jaar geleden hebben we de aandelen overgenomen van onze papa. We zijn complementair, we vertrouwen elkaar 100 procent en hebben geen schroom om elkaar te triggeren.” Vader Benijts zit in de raad van advies en de raad van bestuur en vervult nu een mentorfunctie. “Dat visionaire heeft hij nog steeds”, zegt Eva fier.

Door de analyses van een Nederlands labo tijdelijk over te nemen, groeide het personeelsbestand van 30 naar 50. Met de overname van BIOTOX, een voedingslaboratorium uit Jabbeke, kreeg ECCA er in 2007 een sterke partner bij. Het labo heeft steeds meer medewerkers nodig door de eisen van de klant, waardoor het nu ook met ploegen werkt van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ‘ avonds.
 
ECCA is een vaste schakel in de workflow van de klant. De voedingsindustrie is verplicht om binnen hun kwaliteitssystemen controles te doen tijdens het productieproces om tot een veilig eindproduct te komen dat ook voldoet aan de wetgeving rond etikettering. 
Tijdens voedselcrisissen – van de dioxinecrisis over de dolle koeienziekte tot de recente fipronilcrisis – moet het bedrijf heel snel kunnen schakelen. Eva: “Als de eindproducten van onze klanten geblokkeerd worden, moeten we heel snel handelen, want ze kunnen die producten pas opnieuw vrijgeven als de analyseresultaten bekend zijn. Wij zijn zelf ondernemers en weten wat het is om als ondernemer door een moeilijkere periode te gaan.” 
Ecca zet ook fors in op R&D met twee fulltime medewerkers. Dat is broodnodig, argumenteert Eva. “We worden geconfronteerd met sterke concurrentie door internationale labogroepen. Als Vlaams bedrijf met een hoge loonkost moet je daartegen opboksen door open te staan voor nieuwe niches en een echt servicelab te zijn. Persoonlijk contact met onze klanten is heilig voor ons.” 

Nieuw labo, nieuwe zelfsturende teams

ECCA groeit als kool. Vorig jaar werd er een nieuw labo bijgezet - een investering van 2 miljoen euro - en het personeel van BIOTOX verhuisde definitief naar Merelbeke. 
Maar geen groeibedrijf zonder groeipijnen. Tom: “De druk op onze klanten wordt enorm groot en die vertaalt zich ook naar de leveranciers, wij dus. De druk op onze medewerkers wordt daardoor ook groter. In februari hebben we een nieuwe organisatiecultuur op poten gezet op basis van zelfsturende teams. Per divisie of labo kiezen ze zelf hun uren, wie wanneer wat doet, onder onze supervisie weliswaar.”
Sinds enkele jaren werkt het bedrijf aan zijn employer branding via sociale media. “Onze aanwervingen verlopen nu een pak vlotter dan een paar jaar geleden”, zegt Eva. “We willen onze organisatie klaarstomen voor toekomstige groei, met ons team van sterke medewerkers. Fit for growth, zo heet ons traject. Sinds twee jaar hebben we een raad van advies met externe experts. Ze coachen en stellen duidelijke doelen: 15% omzetgroei en 15% efficiëntieverhoging in 2018 en 2019. De lat ligt hoog, maar ons doel wordt gedragen door onze medewerkers. Een bedrijf kan maar groeien als de werknemers willen meegroeien. We proberen onze familiale cultuur te bewaren om de afstand met de medewerkers zo klein mogelijk te houden. We hechten bijvoorbeeld belang aan persoonlijke verjaardags- en nieuwjaarswensen. Onze deur staat ook altijd open.” 

Accelero: leren van elkaar

Tom en Eva namen allebei al aan Plato deel, momenteel zit Eva in Accelero, Voka’s exclusief netwerk voor snel groeiende bedrijven. “We hebben net onze eerste gezamenlijke sessie achter de rug, waarbij een van de deelnemers over zijn groeipijnen vertelde en tot inzichten kwam doordat wij kritische vragen stelden. Het was ongelooflijk hoe snel er een band werd gesmeed tijdens het kick-offweekend. Ik kijk ook enorm uit naar de individuele coaching. Hoe verschillend we ook zijn, we kampen als kmo’s allemaal met dezelfde uitdagingen rond rekrutering, organisatiestructuur,…” 

 

Boost de groei van uw bedrijf…met Accelero

Heeft u de ambitie om de komende jaren sterk te groeien? Via een intensief programma, waarbij u zowel peer-to-peer kennis en ervaringen kan delen als individuele coaching krijgt, maakt u uw bedrijf groeiklaar. 
De kick-off van de volgende Accelero-groep start op 22 en 23 november 2018. 

Interesse? Contacteer Marjolein Haan, 0471 47 03 22.

 

Tekst Sam De Kegel – foto Wim Kempenaers

Advertentie Festival van Vlaanderen