Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Laat je medewerkers mee ondernemen”

“Laat je medewerkers mee ondernemen”

  • 26/01/2021

PLATO EXPLORE: EEN GROEITRAJECT VOOR ZAAKVOERDERS VAN JONGE BEDRIJVEN

Elke ondernemer zou het moeten doen, maar in realiteit gebeurt het te weinig: working on the business, ofwel werken aan jouw strategie. Het is iets waar startende ondernemers vaak mee worstelen. In april start het groeitraject Plato Explore, voor vijftien zaakvoerders van jonge bedrijven die ervaringen rond dit soort topics kunnen delen met elkaar. Drie begeleidende experten geven al enkele tips als voorproefje.

De drie experts

Meer weten over jonge groeibedrijven?

 om uw mailvoorkeuren aan te passen

Onze drie experts:

Flore Lesage is legal consultant bij Deloitte en geeft kmo’s advies over arbeids- en sociale zekerheidswetgeving.

Jan Jodts begeleidt en coacht kmo’s die willen groeien met aandacht voor menselijk kapitaal.

Stijn Rooryck stuurt een internationaal team aan binnen een chemische multinational.

Hoe je efficiënter omgaat met je tijd is een vraag die bedrijfsleiders zich continu stellen. Zo ook in het groeitraject Plato Explore, waar eind december een sessie rond time management plaatsvond. Een van de deelnemers kwam tot de conclusie dat, als hij zijn facturatieproces verder automatiseerde en digitaliseerde, die tijd kon gebruiken om zijn strategie verder uit te bouwen. Iemand anders uit de groep kwam tot de ontdekking dat ze onmisbaar bleek in haar bedrijf. Ze startte onmiddellijk met een intensief traject om haar kennis te delen met haar medewerkers.

In een dag zijn er maar 24 uren en dus is tijd een schaars goed. Hoe herken je de nood aan extra handen?

Jan: “Ondernemers zijn nog te vaak bezig met taken die niet relevant zijn, zoals rapporten die ze al jaren maken maar niet meer weten waarom of wat ze ermee moeten doen. Dan is het interessant om effectiviteit te gaan meten. Meestal liggen hier al enkele quick wins. Ook jouw medewerkers mogen niet te lang uit balans gaan. Als dat gebeurt, moet je samen met jouw team goed analyseren wat er fout loopt en wat beter kan.”
Stijn: “Als het echt extreem druk is, overweeg dan goed jouw keuze om iemand aan te werven. Tijdens momenten wanneer er minder werk is, zou het zonde zijn om die persoon te laten gaan en die beslissing is veel moeilijker. Dan ben je beter af met een tijdelijke werkkracht, een consultant of een freelancer.”

Wat als je nu toch een medewerker wil aanwerven maar er is budgettair weinig ruimte?

Flore: “Regelmatig ieders takenpakket (her)evalueren is de boodschap. Als er weinig budget is om iemand aan te nemen, zijn er altijd wel dingen die je on hold kan zetten waardoor je tijd kan maken voor jouw prioriteiten.”
Stijn: “Misschien zijn er ook wel taken die je kan automatiseren en vereenvoudigen zodat jouw medewerkers zich kunnen bezighouden met activiteiten die een echte toegevoegde waarde creëren.”

Welke taken geef je best uit handen?

Jan: “Als ondernemer focus je best op ondernemen zonder dat je een dure administratieve bediende wordt. Je houdt je best bezig met de kern van jouw bedrijf. Andere activiteiten kan je dan eventueel uitbesteden.”
Flore: “Mijn ervaring leert dat bedrijfsleiders zich nog te vaak bezighouden met alles rond personeelszaken. Dat is enorm tijdrovend en weinigen halen er energie uit. Dat is voor mij het eerste wat je uit handen geeft aan een freelancer bijvoorbeeld. Zij hebben een objectieve kijk op de zaken, helpen je mee knopen doorhakken en brengen structuur in jouw bedrijf.”

Loslaten is voor ondernemers moeilijk, zeker nu we wat meer vanop afstand werken. Hoe pak je dat aan?

Flore: “Taken loslaten kan je pas volledig als ze duidelijk zijn overgedragen. Wat het zo moeilijk maakt is dat we altijd beter denken te doen. Zeker door het thuiswerken is delegeren nog veel lastiger. Zo kan je regelmatig overlegmomenten inplannen om de status van taken beter op te volgen. Met een online planningstool en een checklist kom je al ver. Op die manier behoud je het overzicht en kan je mensen die een taak over het hoofd hebben gezien makkelijker aanspreken.”

Heeft de huidige pandemie ons geleerd om los te laten? En hoe kan je nu die tijdswinst positief gaan besteden?

Jan: “Ondernemers hoeven niet continu controle te hebben over hun medewerkers. Je moet ze het gevoel geven dat ze mee ondernemen. Vanuit vertrouwen groeit toewijding en verantwoordelijkheidszin. Daarnaast is het belangrijk om te digitaliseren waar mogelijk zodat je meer tijd kan spenderen aan data verzamelen over je klanten. Zo word je veel doelgerichter.”
Stijn: “Leer connecteren met je klanten maar ook met jouw personeel zodat je veel meer on the business werkt en je bedrijf duurzaam laat groeien.”

 

Zin om deel te nemen aan dit Plato-traject?

In het voorjaar starten twee groepen rond algemeen management. In Plato Explore deel je jouw uitdagingen met jonge, groeiende bedrijven (opstart 22 april). Voor mature ondernemers die hun bedrijf verder willen professionaliseren is er Plato Develop (opstart 18 maart). 

Meer info via Joke Van der Burght of klik meteen door naar de trajecten hieronder.

Heb je interesse in dit traject? Vul jouw gegevens in en wij contacteren je voor meer informatie!

Meer info via https://www.voka.be/privacy