Skip to main content
  • Nieuws
  • Kwart stijging van Limburgse patentaanvragen

Kwart stijging van Limburgse patentaanvragen

  • 03/09/2019

In 2018 dienden de Limburgse ondernemingen 117 aanvragen in om ideeën, producten of diensten te beschermen met een Europees patent. Dat is een stijging van 26% in vergelijking met vorig jaar, de grootste stijging van alle Vlaamse provincies. “Onze provincie zit weliswaar nog steeds onder het Vlaams gemiddelde. Daarom breiden we onze ondersteuning verder uit”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

graiek patenten
De stijging was in Limburg het grootst, maar het aandeel binnen Vlaanderen blijft klein. (Bron: European Patent Office, bewerkt door Voka – KvK Limburg)


Na een sterke terugval van het aantal aanvragen in 2017, zijn de nieuwe cijfers alvast een opsteker. Limburg is weliswaar geen Vlaams koploper. In Vlaanderen zijn respectievelijk Antwerpen, Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen de provincies waar het meest patentaanvragen werden gedaan. De stijging van het aantal aanvragen groeide weliswaar het meest in Limburg (+25,8%). 

“Limburg is een provincie met overwegend meer KMO’s dan in andere provincies. Door de afwezigheid van extreme uitschieters in onze provincie, zoals Solvay, Umicore en Imec, blijft Limburg dus ‘laag’ scoren”, verklaart Johann Leten die positie. 

Met 1482 patentaanvragen, vertegenwoordigt Vlaanderen zo’n 62,9% van alle Europese patentaanvragen in ons land. Het Vlaams gewest staat als regio op de elfde plaats van de Europese regio’s met het grootste aantal patentaanvragen.

Innovatie doet groeien

Een recente studie van het European Patent Office en het European Union Intellectual Property Office toont dat KMO’s die patenten registreren een grotere kans hebben om sneller te groeien. “Hiernaast is het voor bedrijven met internationale groeiambitie een belangrijk hulpmiddel om hun activiteiten op te schalen en te concurreren met grote ervaren spelers op deze internationale markten”, duidt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg. 

"Patenten zijn een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven om hun internationale activiteiten op te schalen en te concurreren met grote ervaren spelers op deze internationale markten"

“We moedigen daarom verschillende hefbomen aan om innovatie te implementeren bij KMO’s”, zegt Cathérine Dreesen, directeur innovatie bij Voka – KvK Limburg. “Een belangrijk instrument is het Baekeland mandaat, waar een doctoraatsstudent een praktijkgerichte maar academisch onderbouwde studie doet voor het bedrijf en een deel van de personeels- en werkingskosten van de doctorandus gesubsidieerd kunnen worden.”  

Verankering van kennis 

Patenten zijn bovendien een belangrijk wapen om verworven kennis in de regio te verankeren. Als Limburg veerkrachtig en competitief wil blijven in perioden van veranderende economische omstandigheden, is het van groot belang om hier blijvend op in te zetten.  

“Innovatie is vandaag haast een containerbegrip, waardoor ondernemers er geen raad mee weten. Ze begrijpen erg goed het nut, maar weten niet waar eerst te beginnen”, zegt Cathérine Dreesen. “Ondernemingen kunnen bij onze specialisten terecht voor begeleiding en een gerichte aanpak. Ons SALVO, Strategisch Actieplan Limburg tot de Vierde Orde, legt erg de nadruk op het belang van innovatie. Afgelopen jaar hebben we erg ingezet op een opleidingsaanbod innovatie en industrie 4.0, waarbij we in 2018 52 dossiers behandelden en 226 deelnemers hadden in onze opleidingen. We verwachten eind van dit jaar te landen op een bijna verdubbeling” 

"Ondernemingen kunnen bij onze specialisten terecht voor begeleiding en een gerichte aanpak" 

Patenten
Het Europese patent was de redding voor het bedrijf van Albert Klingeleers. 

Hengelhoef Concrete Joints 

Albert Klingeleers, CEO van Hengelhoef Concrete Joints, benadrukt het belang van een goed patent. De onderneming in Genk ontwikkelde een unieke uitzetvoeg voor industriële betonvloeren. “Het Europese patent was onze redding. In 2010 vielen we terug tot 30% van onze omzet en als reactie zijn we ons gepatenteerd product gaan commercialiseren. Dat bleek een succes. Vandaag hebben we al 600 kilometer uitzetvoeg geleverd in meer dan 40 landen.”

Zijn boodschap naar andere ondernemers is duidelijk: “Laat je zeer goed begeleiden bij het patenteren van je idee, product of dienst. Een goed patent opstellen is een kunst en kan je heel wat problemen besparen.”

Contactpersoon

Veroniek Hermans

Senior adviseur innovatie & digitalisering