De coronapandemie is niet enkel een gezondheidscrisis. Ze laat ook diepe sporen na in de Vlaamse export. Volgens Flanders Investment and Trade (FIT) viel onze uitvoer in de eerste acht maanden van 2020 met 12,15 procent terug en ook de import bleef 14,2 procent onder het niveau van vorig jaar. Met het Kompas-project slaan Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, FIT en Stad Antwerpen daarom de handen in elkaar om internationaal actieve ondernemers extra te coachen en te ondersteunen in deze moeilijke periode.
‘De wereldhandel is gelukkig niet stilgevallen. Maar de reisbeperkingen, de tijdelijk gesloten grenzen en lockdowns hebben het er voor de vele internationale bedrijven in Antwerpen natuurlijk niet makkelijker op gemaakt’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘De voorbije maanden zetten we alle zeilen bij om onze leden te ondersteunen en onze regio maximaal te promoten in het buitenland. Maar met dit Kompas-project gaan we voor een aantal specifieke exportregio’s nog een stap verder. Met financiële steun van de stad gaan we samen met FIT gratis seminaries en coachingtrajecten aanbieden met focus op vier landen: China, de Verenigde Staten, Duitsland en de regio Scandinavië.’
Antwerps schepen van Economie Claude Marinower vult aan: ‘De keuze voor een mix van verdere en dichtbije bestemmingen in dit Kompas-project is bewust, met ook de impact van Covid-19 in het achterhoofd. Doel is om met de bedrijven concreet aan de slag te gaan; enkele basisinzichten met hen te delen om met kennis van de markt aan de slag te gaan in de betrokken landen, zodat ze zakelijke opportuniteiten kunnen verkennen of hun exportplan finetunen. We wensen hun met andere woorden als een Kompas in de juiste richting te zetten.’
De Chinese economie groeit jaarlijks fors en zorgt voor steeds meer koopkracht in het grootste land ter wereld, dat 1,3 miljard inwoners telt. Hierdoor groeit ook de vraag naar Europese consumenten- en hightechgoederen. De kansrijke sectoren voor Vlaamse bedrijven zijn legio: van voeding en agro over gezondheidszorg, clean- en biotech, digitalisering en big data.
Ook de handelsrelaties met de Verenigde Staten zijn voor Vlaanderen van enorm belang. De VS zijn onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. In 2019 waren de Verenigde Staten voor Vlaanderen de vijfde exportbestemming en onze derde bron van import. Belangrijke exportsectoren in de Vlaamse handel met de VS zijn farmaceutische producten, chemische producten, machines, edelstenen.
Dichterbij blijft Duitsland een fantastische exportmarkt: groot en aantrekkelijk. Voor Vlaamse ondernemers is het zelfs dé eerste exportbestemming bij uitstek. Voldoende argumenten dus om met Kompas Duitsland ook te focussen op zakendoen bij onze oosterburen. Opportuniteiten zijn onder meer te vinden in de digitale economie zoals e-gezondheid, privacy en gegevensbeveiliging, energiezuinige woningbouw, telecommunicatie en hernieuwbare energie.
De Scandinavische landen tot slot zijn voortrekkers op tal van nieuwe domeinen zoals e-commerce, elektrische auto’s, biovoeding en recyclage. En Finland heeft bijzonder veel expertise in zakendoen met Rusland.
Claire Tillekaerts van Flanders Investment and Trade beaamt: ‘Om de terugval van onze internationale handel op te vangen, hebben we nog meer doorgedreven exportdiversificatie nodig. Deelname aan deze Kompas-webinars vergroot de kansen van ondernemers op nieuwe markten. FIT werkt hier graag aan mee.’