Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Koen De Dier maakt bewust priori-tijd voor Plato: “De sessies maken me mentaal sterker.”

Koen De Dier maakt bewust priori-tijd voor Plato: “De sessies maken me mentaal sterker.”

  • 29/07/2021

Koen De Dier is innovator binnen de medische sector. Hij onderneemt vanuit de focus welzijn en gezondheid. Zelf zocht en vond hij een gemoedsrust door deel te nemen aan de Plato-sessies. 

Logo vlaio

Van welk bedrijf ben jij zaakvoerder?

“Met Vedefar zijn we gespecialiseerd in de invoer en de verdeling van medische hulpmiddelen. We hanteren de strategie om innovatieve producten met een meerwaarde voor de gezondheidszorg aan te bieden. Op deze manier vermijden we zelfs concurrentie omdat we niet in de oceaan tussen de vele andere bedrijven zwemmen.”

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen?

“Dat is echt al een hele tijd geleden. Daarvoor moet ik terug naar mijn lidmaatschap bij Voka via Flanders Investment & Trade. Tijdens een activiteit lichtte een spreker Plato toe. Mijn interesse was meteen gewekt en niet veel later ben ik gestart met een traject. Intussen zijn we tien jaar verder.”

Plato helpt je de juiste dingen op de juiste manier te doen.

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Plato biedt een netwerk van gelijkgestemden. Voor ondernemers is dat een niet te onderschatten kracht. Je kan met anderen overleggen over mogelijke problemen die je ervaart. Je staat niet alleen. Van op je eiland moet je het als ondernemer zelf verder uitzoeken. Daarnaast leg je veel interessante contacten. Tenslotte helpt het ook om praktische zaken op te lossen. Plato-sessies bevatten vaak een praktisch luik waarin je volop kan bijleren. En dat is voor mij het belangrijkste: samen in groep, via de opleidingen aan de slag gaan.”

Wat neem je op persoonlijk vlak mee vanuit Plato? 

“Op persoonlijk vlak ervaar ik een rustgevoel sinds mijn deelnames. Je onderneemt vanuit je buikgevoel, maar je kan dat niet altijd benoemen. Door Plato-sessies word je gerustgesteld, al is het maar door iemand die je zegt dat net op dezelfde manier te doen. Een bevestiging zoals deze helpt je om rust te vinden en zo ook een betere nachtrust te genieten.” 

Je moet je durven afscheiden van het dagelijkse operationele door jezelf rust te gunnen. Anders houd je het niet vol.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Absoluut. Het is allemaal begonnen met de basisbeginselen: een balans leren lezen op een correcte manier. Dat is zeker niet onbelangrijk voor een ondernemer. Ten tweede heb ik moeten leren om op operationeel vlak te leren loslaten en zaken te delegeren aan de juiste mensen. Beide heb ik snel geleerd."

"De meest waardevolle ontdekking over mezelf, is het ‘onbewust bekwaam’ zijn in zekere domeinen. Je doet dingen uit jezelf waarvan je hoopt dat het juist is, en nadien blijkt dat ook zo. Vele ondernemers bezitten overigens dit kenmerk. Daarnaast herinner ik me een sessie met een spreker rond motivatie van jonge mensen. Met vooraf een terughoudend idee hierover zag ik toch de relevantie van zijn tips in en implementeerden we ze zelfs. Zo zie je maar: een mens leert altijd bij.“

“Een heel belangrijk iets wat Plato mij bijgebracht heeft is leren, met veel vallen en opstaan en leren om beter met mensen samen te werken. Hoe ik het vandaag doe is heel verschillend vergeleken met het verleden. Daarbij probeer ik van een heel hiërarchische structuur naar zelf sturende groepen te gaan waar de mensen zelf hun plan maken, bespreken en in consensus uitvoeren."

Net als in een estafette kun je parallelle routes lopen (vergelijkbare situaties tegenkomen) met andere ondernemers. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers?

“Stop met operationeel zijn en maak tijd voor vorming. Wanneer een Plato-traject een prioriteit wordt, besef je dat je nog veel te leren hebt als ondernemer. Je stelt vast dat je het niet allemaal alleen moet doen. Je moet je durven afscheiden van het dagelijkse operationele door jezelf rust te gunnen. Anders houd je het niet vol.”

Koen De Dier

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
Proximus