Skip to main content
  • Nieuws
  • Koen De Ceuster (Stanley Black & Decker Logistics): Geeft zijn kijk op de brexit

Koen De Ceuster (Stanley Black & Decker Logistics): Geeft zijn kijk op de brexit

  • 06/01/2021

In de rubriek 'Het Schaduwkabinet' van ons magazine Bedrijvig Limburg geven we het woord aan een ondernemer omtrent een actueel topic. Koen De Ceuster van Stanley Black & Decker Logistics en actief stuurgroeplid Netwerk douane-experten belicht de mogelijke gevolgen van de brexit.

Koen De Ceuster


“Volgens de signalen die wij krijgen is het VK klaar voor de brexit, maar dat zegt de EU ook. Er is nog veel onduidelijkheid in het VK over de nieuwe nomenclatuur. Waarschijnlijk zullen ze de Europese nomenclatuur voorlopig aanhouden en alleen de duty rates aanpassen. Impact voor de bedrijven zal er sowieso zijn. Financieel, logistiek én administratief. De grootte van de financiële impact zal afhangen van het al dan niet bereiken van een trade agreement. Zonder verdrag komen er invoerrechten, met additionele impact op de btw. Douanetransacties en -documenten worden ook een extra kost.

Net zoals de impact inzake product compliance, waarbij producten conform de nieuwe VK-regels moeten zijn, een groot effect zal hebben op invoerregistratie en CE- vs. UKCA-goedkeuring. Logistiek moeten de goederenstromen herbekeken worden. Ook die vanuit het Verre Oosten, om extra werk te vermijden als een flow gecombineerde goederen bevat voor de EU en het VK. Op administratief vlak zal elke transactie naar en/of van het VK additioneel werk vragen.

Ons netwerk van douane- experten heeft autoriteit en kennis ter zake. Het zou een krachtig signaal zijn als we onze bedrijven extra op scherp kunnen zetten voor de brexit.”
 

Artikel uit publicatie