Skip to main content
  • Nieuws
  • Koele herfst met zachte landing voor Limburgse economie

Koele herfst met zachte landing voor Limburgse economie

  • 30/10/2018

Vorige maand kondigden we een koele herfst aan voor de Limburgse economie waarbij onze conjunctuurbarometer een steilere terugval kende dan we hoopten. Met het jaareinde bijna in zicht blijkt de landing in 2018 toch meer uit te vlakken dan de negatieve cijfers van vorige maand. Alle sectoren dragen positief bij en ook de starters komen als opgejaagd wild terug na een relatief kalme zomer.

grafiek
De krimp van de Limburgse economie is toch kleiner dan gedacht. 

Sinds januari 2018 stellen we een krimp in onze conjunctuurbarometer vast. In januari 2018 piekte onze barometer met 114,6 indicatorpunten terwijl we het jaar verwachten af te sluiten met 99,89 indicatorpunten. In tegenstelling tot vorige maand vertoont de curve nu wel een opvallende uitvlakking vanaf juli 2018. Vorige maand was dat nog niet het geval en voorspelden we nog een terugval tot 90,7 indicatorpunten in december 2018.

Starters terug de hoogte in

starters
Het aantal starters in Limburg gaat in september fors de hoogte in. 

In tegenstelling tot de zomermaanden zien we terug een opvallende stijging bij het aantal startende ondernemingen. Aan de neerwaartse spiraal is opnieuw een einde gekomen. Ook de export doet het opnieuw goed en draagt positief bij aan onze conjunctuur. De bouw lijkt een hoogtepunt te hebben bereikt en de automobielsector blijft ook beter scoren dan een jaar geleden. Ook toerisme lijkt aan slagkracht te winnen en de totale werkloosheid blijft -7,02% lager dan dezelfde periode vorig jaar.

Hier kan je de volledige conjunctuurbarometer raadplegen. 

Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.