Skip to main content
  • Nieuws
  • KMO’s zijn niet klaar voor harde brexit

KMO’s zijn niet klaar voor harde brexit

  • 15/01/2019

Voka – Kamer van Koophandel Limburg betreurt dat het brexit-terugtrekkingsakkoord niet is goedgekeurd door het Britse Lagerhuis. “Een harde brexit belemmert onze handel en maakt ze eveneens duurder”, waarschuwt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “Bovendien zien we dat heel wat KMO’s die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) nog geen EORI-nummer hebben aangevraagd, een uniek identificatienummer dat noodzakelijk is voor douanetransacties. Dat is na een harde brexit noodzakelijk om handel te blijven drijven. We moeten onze ondernemingen blijven sensibiliseren.”

brexit
Heel wat KMO's hebben nog geen EORI-nummer.
Op termijn een groot probleem...

Voka roept de beleidsmakers in het VK en de EU op om alle pistes te onderzoeken en te blijven onderhandelen om een no-deal te vermijden. De Belgische en Vlaamse overheden moeten ook de noodzakelijke praktische maatregelen treffen om een harde brexit op te vangen.  

Johann Leten: “Een no deal is heel nadelig voor onze bedrijven. Het VK is onze vierde grootste handelspartner, 8,8% van de totale Vlaamse export gaat naar het VK. Een no deal kan ons 2,5% groei kosten en 28.000 Vlaamse arbeidsplaatsen. In België staan er 42.000 arbeidsplaatsen op het spel. Daarnaast zou het Belgische BNP bij een harde brexit kunnen dalen met 11,5 miljard euro waarvan 7,4 miljard in Vlaanderen." 

"Daarom moet tot op de laatste dag gezocht worden naar een oplossing. Om te vermijden dat onze havens verstopt geraken, is het bijvoorbeeld van belang dat zowel douane als fytosanitaire controles efficiënt en snel verlopen”, roept de gedelegeerd bestuurder op. 

Zijn douane en FAVV klaar?

Daar knelt weliswaar het schoentje. Johann Leten: “Wij maken ons zorgen over het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen): de werklast voor deze instantie zal exponentieel toenemen maar tot op vandaag zijn er nog geen extra aanwervingen gebeurd. Dit is zeer verontrustend.”

Daarnaast is ook de douane nog volop op zoek naar versterking. Bij een harde brexit zullen er namelijk invoertarieven komen voor zowel Europese goederen die het VK binnenkomen als vice versa.

KMO’s sensibiliseren

Een groot deel van onze KMO’s lijkt bovendien de impact van de brexit niet te beseffen. “Veel KMO’s die exporteren naar het VK hebben nog geen EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification). Dit geeft aan dat de brexit nog steeds niet bij elk bedrijf op de radar staat”, zegt Johann Leten.

"Onze medewerkers van internationaal ondernemen staan klaar om onze leden te adviseren"

“We zullen de komende weken inzetten op sensibilisering en ondersteuning van deze KMO’s. Onze medewerkers van internationaal ondernemen staan klaar om onze leden te adviseren. Ook organiseren we dit jaar een LAB brexit waarin we ondernemingen voorbereiden voor de gevolgen.”

Tot slot dreigt er ook een wetgevende divergentie bij een harde brexit: “Daarbij moeten goederen en diensten voldoen aan twee verschillende normen- en regelstelsels. In het slechtste geval zou dit betekenen dat bedrijven niet langer met één productiefaciliteit zowel de EU als de Britse markt kunnen bedienen”, vreest Johann Leten.

Johann Leten op TV Limburg: "Een harde brexit kan Limburg 4.000 jobs kosten"

Vragen over de brexit? 

Heb je vragen over de impact van de brexit op jouw onderneming? Onze collega's van internationaal ondernemen helpen je graag verder.