Skip to main content
  • Nieuws
  • KMO’s berekenen hun besparingspotentieel op vlak van energie

KMO’s berekenen hun besparingspotentieel op vlak van energie

  • 05/07/2017
partners

Eind vorig jaar lanceerden Voka – KvK Limburg en Greenville, met ondersteuning van de Provincie Limburg, gratis quickscans om milieuvriendelijke acties te stimuleren binnen bedrijven. De provincie Limburg heeft immers de ambitie om uit te groeien tot een klimaatneutrale regio tegen 2050. Dit is een verhaal dat ieder van ons aanbelangt. De bedoeling van deze quickscans was om bedrijven bewust te maken van de mogelijke quickwins die er nog te rapen vallen maar ook om structurele aanpassingen aan te moedigen. Dat een eenvoudige quickscan al meteen een energiebesparing van 10% kan opleveren bewezen alvast 25 KMO’s.

Limburg laten uitgroeien tot een klimaatneutrale provincie is een ambitieus plan. Hiervoor onderneemt de provincie heel wat acties naar verschillende doelgroepen waaronder de Limburgse bedrijven. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove stelt dat de provincie meer wilt bereiken: “Provincie Limburg streeft ernaar om bedrijven te overhalen tot klimaatvriendelijke aanpassingen en investeringen, ook de kleinere KMO’s. Daarmee wil de provincie helpen vermijden dat net deze ondernemingen die een belangrijke motor zijn voor tewerkstelling en innovatie de trein naar de energie en materiaalperformante, zeg maar duurzame toekomst zouden missen.”

 

Investeren in milieuvriendelijke maatregelen houdt niet alleen een winst op vlak van milieu in maar betekent ook vaak op korte termijn al een financiële winst. Dit wilden we aantonen met de quickscans die we het voorbije half jaar hebben aangeboden. Een pool van milieustudiebureaus (E-save, Enerdo, Energy2Save, Enmico2) heeft een standaard quickscan ontwikkeld. Zij berekenden de quickwins voor de bedrijven o.m. in termen van terugverdientermijnen. De resultaten van deze scans waren indrukwekkend. Een quickscan leverde gemiddeld een besparingspotentieel op vlak van energie van 10 à 20% op. In euro’s uitgedrukt was de besparing vaak nog een stuk hoger. Een eenvoudige scan kan bedrijven dus duidelijk bewust maken van hun verbruiken en vaak zijn de oplossingen ook eenvoudig.

 

25 KMO’s had interesse in deze quickscan. We berekenden, in de mate van het mogelijke, voor elk bedrijf de besparingsmogelijkheden op vlak van milieu en ook op vlak van euro’s. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, is dan ook tevreden over deze quickscans: “Door bedrijven te confronteren met cijfers, bijvoorbeeld in de vorm van terugverdientermijnen, maak je een bepaalde milieuvriendelijke investering wel heel concreet. Na een bevraging van de deelnemers aan het project gaf 90% van de respondenten toe dat ze n.a.v. deze scan al acties heeft ondernomen of in de nabije toekomst van plan is dit te doen. Het herbekijken van de energiefactuur, dat soms duizenden euro’s kan besparen, en het vervangen van de verlichting zijn vaak de snelste ingrepen die gebeuren en die ook op heel korte termijn winst opleveren.”

 

Eén van de deelnemers aan dit project was carrosseriebedrijf Vecarro. Met de verhuis naar een nieuwe vestiging kwam deze quickscan op een ideaal moment om nog te bekijken waar er eventueel nog geïnvesteerd kon worden in milieuvriendelijke investeringen die ook op langere termijn een besparing zouden opleveren. Isabelle Vermeire, zaakvoerder van Vecarro, is tevreden over de scan en de bijhorende resultaten: “De plannen voor onze nieuwe vestiging zaten eigenlijk al in een vergevorderd stadium, maar toch hebben we nog een aantal tips meegekregen waar we niet meteen aan gedacht hadden bij de nieuwbouw. Kleine ingrepen kunnen een groot effect hebben. Zo denken we aan een digitale meter op de opvoerbuizen van het regenwater om het regenwaterverbruik in te schatten, een screen op de ramen zal ervoor zorgen dat de airco in de zomermaanden minder hard moet draaien, warmterecuperatie van bepaalde machines kan een serieuze energiebesparing opleveren,… Kortom, ingrepen die we allemaal hebben meegenomen of waar we zeker in de nabije toekomst rekening mee zullen houden.”

Andere deelnemers aan het project waren: 

Besco Limburgse Tuinbouwveiling
B-Sure Nikita
Budé P&V Elektrotechniek
Crystal Foundation Politiezone Lanaken - Maasmechelen (3x)
Dommel.com Prefamac
Doucé Fruitteelt RSM Automaterialen
Drukkerij Hendrix Stallenbouw Hendrikx
Elep Transport Smeers
Europower Van Vlierden Groenbedrijf
Franssen interieur Vecarro
Itzu Youston
Kaasbrik