Skip to main content
  • Nieuws
  • Kleine groep stakers zorgt voor onevenredig grote hinder

Kleine groep stakers zorgt voor onevenredig grote hinder

  • 13/02/2019

Gedoogbeleid van burgemeesters en politie ten aanzien van stakersposten op openbare weg zorgt voor grote hinder en onveiligheid.

Kleine groep stakers zorgt voor onevenredig grote hinder

Volgens een bevraging die deze ochtend gehouden werd bij Oost-Vlaamse Voka-leden zegt  65% van de bedrijven dat geen enkele medewerker staakte in hun bedrijf. Minder dan 10% van de bedrijfsleiders geeft aan dat de staking echt is opgevolgd in hun bedrijf. [Grafiek 1] Die percentages zijn vergelijkbaar met de algemene Vlaamse cijfers. Waar Oost-Vlaanderen negatief in uitblinkt is de hoeveelheid hinder die bedrijven ondervinden door de vakbondsacties.  31% van de Oost-Vlaamse ondernemingen geven aan dat de actievoerders de vrije toegang tot hun onderneming hinderden. Dat is dubbel zo veel in vergelijking met de algemene Vlaamse resultaten. [grafiek 2]

Geert Moerman: “Deze resultaten bevestigen wat wij op het terrein gezien hebben vandaag, namelijk kleine groepen stakers die onevenredig veel hinder veroorzaken.” Voka Oost-Vlaanderen had de burgemeesters vooraf gevraagd om de wegen vrij te houden maar op te veel plaatsen werd niet ingegrepen. Vooral in Gent-Zuid, op Meulestedebrug en in het Gentse havengebied werden wegen geblokkeerd en de toegang tot bedrijven verhinderd. Geert Moerman: “Wegen versperren kan niet volgens de wet en is bovendien gevaarlijk. De aanrijding nabij de Ghelamco Arena was niet gebeurd indien onze vraag om de weg open te houden ter harte was genomen.” 

In de andere steden in Oost-Vlaanderen bleef de hinder grotendeels beperkt. Enkel het bedrijventerrein van Erembodegem in Aalst werd geblokkeerd. In Oudenaarde heeft de burgemeester wel zijn taak ter harte genomen. De delegaties konden kort informatie geven, daarna werden de blokkades verplicht ontbonden. Geert Moerman: “Proficiat aan de burgemeesters die het recht op werken doen respecteren hebben. Het gedoogbeleid dat anderen voeren is niet zoals de wet het voorschrijft en leidt tot onnodig gevaarlijke situaties.”

We wensen de syndicale delegaties te bedanken die het recht op werken gerespecteerd hebben en hun acties hoffelijk en informatief hielden. De delegaties die de openbare weg en de toegang tot bedrijven opnieuw hebben gehinderd, geven we volgende boodschap: jullie ondergraven zelf het draagvlak voor het stakingsrecht. De extra economische schade van jullie actie draagt allerminst bij tot een constructieve oplossing.

Reactie Voka op impact nationale staking in Oost-Vlaanderen

 

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat