Skip to main content
  • Nieuws
  • Klare informatie over aanpak coronavirus in bedrijven blijft nodig

Klare informatie over aanpak coronavirus in bedrijven blijft nodig

  • 04/03/2020

Om te weten hoe hard de coronakwestie leeft bij ondernemingen, voerden we vorige week een enquête uit bij 300 Vlaamse bedrijven. Daaruit blijkt dat de ongerustheid over het coronavirus bij de Vlaamse bedrijven groot is. Dit zal alleen maar toenemen nu het virus ook in ons land is uitgebroken. Het is dus noodzakelijk en goed dat de overheden in ons land transparante informatie geven en acties voorbereiden.

Onduidelijkheid over impact

Voor bedrijven die zakendoen met China of andere Oost-Aziatische landen, lijkt de situatie momenteel het meest prangende. Zes op de tien bedrijven die exporteren naar China, zagen hun exportcijfer al teruglopen. Nog belangrijker is de potentiële impact op bedrijven die inputs uit China gebruiken in hun productieproces. Bijna 1 op 3 van die bedrijven geeft aan dat de productie binnen dit en twee maanden deels of volledig dreigt stil te vallen door problemen in hun toeleveringsketen. Daarnaast geeft meer dan een derde van de bedrijven aan dat ze geen volledig zicht hebben op de impact van het coronavirus op hun toeleveranciers. Zij kunnen dus ook voor onaangename verrassingen komen te staan.

Het is duidelijk dat deze groep van bedrijven de eerste slag opvangt van de uitbraak van het coronavirus. Hoe langer deze situatie aansleept, hoe meer bedrijven noodgedwongen moeten stoppen met werken en in gevaar komen. Hoewel er vanuit China signalen komen dat het aantal besmettingen afneemt, is het maar de vraag wanneer de economie daar terug volop draait en ook of er geen nieuwe golf van besmettingen opsteekt wanneer de quarantaines opgeheven worden en iedereen terug aan het werk gaat. 

Een gelijkaardig scenario dreigt bovendien voor andere getroffen regio’s waarmee de Vlaamse bedrijven zaken doen, zoals Noord-Italië. Nu al geven 2 op de 3 bevraagde bedrijven aan beperkingen op te leggen voor internationale reizen of beurzen.

“Nu het virus ook in ons land is uitgebroken, is het goed dat onze overheden voorbereid zijn en in actie zijn geschoten.”

Niko Demeester

Toenemende ongerustheid bij bedrijven

Meer algemeen ziet Voka ook de ongerustheid toenemen bij andere bedrijven. Heel wat ondernemingen nemen nu al maatregelen zoals een reisverbod of de vraag om thuis te werken. Het is duidelijk dat men geen risico’s wil lopen. Toch is er tot nader order geen reden tot paniek.

We zijn blij dat de overheden in ons land de voorstellen opvolgen die we vorige week lanceerden:

  • Activering van een info- of meldpunt om transparant en helder te communiceren naar de bedrijven met vragen over lockdowns, quarantaines en tijdelijke maatregelen;
  • Oprichting van een ‘corona taskforce’ om de economische gevolgen van deze crisis in te schatten en een aantal maatregelen voor te bereiden om de impact op te vangen (zoals tijdelijke werkloosheid, overbruggingskredieten of uitstel van bepaalde bijdragen).

Nu het virus ook in ons land is uitgebroken, is het goed dat onze overheden voorbereid zijn en in actie zijn geschoten. Het is belangrijk om de situatie nu verder nauw op te volgen, de juiste maatregelen te nemen en de economische impact te verzachten waar mogelijk.

Bekijk hier de reportage over de ‘corona taskforce’ van Kanaal Z..

IMU - vzw - OBD
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant