Skip to main content
  • Nieuws
  • Kennisregio West-Vlaanderen gaat voor (internationaal) toptalent

Kennisregio West-Vlaanderen gaat voor (internationaal) toptalent

  • 15/12/2017

Tijdens het openingsdebat naar aanleiding van de 16de editie van de Bedrijvencontactdagen organiseerden we onder de noemer ‘Kere ekje were’ een heuse battle - met boksring en al - tussen studenten en ondernemers. Alle clichés over de regio en de jobopportuniteiten werden er vakkundig knock-out geslagen. Lagere lonen, geen internationale carrière-mogelijkheden, geen voedingsbodem voor starters,… één voor één kregen ze een ferme uppercut te verduren. Maar hoewel het afgetrainde ondernemerspanel finaal de wedstrijd won, viel toch op dat de clichés wel degelijk nog leven en dat onbekend nog steeds onbemind maakt. Er is dus nog werk aan de winkel.

Tot spijt van wie het benijdt. En hoewel ‘Kere ekje were’ een begrip is geworden in de regio, wil ik het niet meer horen of zien. De pool van talent dat we in onze regio nodig hebben en naar West-Vlaanderen willen en moeten aantrekken, is veel groter dan die van West-Vlamingen die de regio - al dan niet tijdelijk- verlaten. De troeven en kansen die onze West-Vlaamse vooruit- strevende, familiale bedrijven, waaronder heel wat sterke groeiers van wereldklasse, te bieden hebben, zijn legio. Laat ons eindelijk uitgaan van die sterktes, dat calimero-gevoel afwerpen en ons richten naar alles en iedereen die even ambitieus is, kansen wil grijpen, impact wil hebben en dromen wil realiseren.

En ik ga nog een stap verder. Uw Kamer van Koophandel zal in 2018 initiatieven ontwikkelen om ook internationaal toptalent aan te trekken.

Ik verwijs hiervoor graag naar het eerste advies dat Vario, de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren & Ondernemen, begin deze maand voorstelde. Om Vlaanderen tot de top van de innovatieve, ondernemende kennisregio’s te brengen, is investeren in talent cruciaal voor het concurrentievermogen en de innovatiecapaciteit van een regio en dus ook van West-Vlaanderen. Naast het ontwikkelen van eigen lokaal talent is het aantrekken en verankeren van internationaal toptalent van groot belang. De Nederlanders lopen op dat vlak al voor. Ze hebben bijvoorbeeld een Expat Center, dat in 48 uur het papierwerk in orde kan brengen van buitenlandse medewerkers die in Nederland aan de slag gaan. Op een soepelere manier internationaal toptalent inschakelen in onze kennisgedreven economie, dat is de boodschap voor Vlaanderen.

Vario formuleert in totaal 20 concrete actiepunten met als basisvoorwaarde een integrale en gecoördineerde strategie. De raad roept op om werk te maken van een vriendelijk welkombe- leid, een radicaal digitale one-stop-shop en een snelwegprocedure zodat toptalent hier kan werken, leven en studeren. De focus ligt bij STEM en excellentie, van professionele en academische bachelors over masters, doctoraathouders en postdocs tot topprofessoren. Vario vraagt voor hen ook een aangepast doelgroepenbeleid, met als doel dat ze een deel van hun loopbaan doorbrengen in ons economisch weefsel en zo bijdragen aan de welvaart van onze regio. Het volledige advies kunt u nalezen op www.vario. be.

Iedereen welkom dus in West-Vlaanderen. Niet alleen die West-Vlamingen die - gelukkig, maar hopelijk tijdelijk - hun talenten buiten de regio aanscherpen. Net zoals ik zullen die “buitenlanders” wel moeten leren leven met de vraag die telkens terugkomt: “Ge zi gie nie van ier zekers?”. Neen dus. Maar we zijn hier graag!

Deze opinie verscheen eerst in het magazine Ondernemers 20 van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder