Skip to main content
  • Nieuws
  • Kamer helpt ondernemers crowdfunden met toolkit

Kamer helpt ondernemers crowdfunden met toolkit

  • 07/03/2019

Ondernemers die een crowdfundingcampagne willen opzetten, kunnen terugvallen op een toolkit ontwikkeld door Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Uniek in het Europese crowdfundinglandschap, is deze toolkit een leidraad die ondernemers op weg helpt naar beter uitgewerkte en bijgevolg succesvollere campagnes. 

reward

Op zoek naar middelen om hun ideeën vorm te geven, kijken alsmaar meer ondernemers naar crowdfunding. In 2018 waren er meer ondernemers die de stap hebben gezet dan in het jaar voordien. Voorlopig lijkt die trend zich ook dit jaar voort te zetten. 

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland besteedt al sinds 2015 ruime aandacht aan crowdfunding, onder andere met specifieke begeleiding van ondernemers in deze materie. Met de vraag naar crowdfunding die voortdurend toeneemt, acht de Antwerps-Wase Kamer het noodzakelijk om daarin ook vernieuwend te blijveng. Hierdoor sluit die steeds nauw aan bij de praktijk. De ontwikkelde toolkit is daarvan het nieuwste bewijs.  

‘In onze ateliers over crowdfunding merk ik telkens hoe deelnemers moeilijkheden ondervinden bij de voorbereidingen van hun campagne. Zo’n campagne opstarten, is geen rechtlijnig proces en bovendien behoorlijk intensief voor een ondernemer. Deze ervaringen hebben me ertoe gebracht om de toolkit uit te werken. Die biedt ondernemers houvast, zodat ze bij het opzetten van hun campagne niets over het hoofd zien’, stelt Nathalie De Schepper, startersadviseur en crowdfundingexpert bij de Antwerps-Wase Kamer.

Raamwerk met vijf onderdelen

De toolkit bestaat uit vijf onderdelen die, eenmaal volledig uitgewerkt, samen een raamwerk vormen om een campagne voor te bereiden. De tools focussen op de aanpak van de campagne, de keuze van het crowdfundingplatform, rewards, de perskit, de pitchvideo en het mobiliseren van een community. ‘De inhoud ervan is ontwikkeld op basis van onze ervaring bij het begeleiden van meer dan honderd reward-based campagnes’, stipt Nathalie De Schepper aan. 

Ondernemers die meer over de mogelijkheden van crowdfunding willen weten, kunnen op 4 april ook terecht op Crowd by Night 2019. Op deze derde editie van haar succesvolle  crowdfundingcongres, brengt Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland opnieuw starters, ondernemers, investeerders, crowdfundingplatformen en financiële adviseurs rond dit ontwerp bij elkaar. Voor wie met crowdfunding aan de slag wil, organiseert de Antwerps-Wase Kamer vanaf 14 maart een specifiek atelier.
 

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper