Skip to main content
  • Nieuws
  • Jouw bedrijf vaccineren? Maak gebruik van extern kapitaal als injectie!

Jouw bedrijf vaccineren? Maak gebruik van extern kapitaal als injectie!

  • 06/01/2021

De coronacrisis heeft aangetoond dat zelfs de meest winstgevende bedrijven hard getroffen worden in hun portefeuille. Hoe kan je als bedrijf rechtkrabbelen na zo'n zware deuk? Schuif je ambities niet aan de kant, maar geef je bedrijf een injectie met extern kapitaal. Samen met Axelle Henrard, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka - KvK Limburg, bespreken we enkele belangrijke aspecten om jou op weg te helpen in de zoektocht naar financiering.

Axelle Henrard
"Bedrijven die de voorbije jaren doorgaans winstgevend waren, staan nu plots onder druk om de financiële schok na corona op te vangen."


Uit een recente publicatie van de Nationale Bank van België blijkt dat de coronacrisis tot een scherpe daling van de economische bedrijvigheid leidt. Een groep van 5% van het totale aantal bedrijven zal altijd met een kastekort kampen, crisis of niet. De crisis heeft er voor gezorgd dat nog eens 20% van de bedrijven extra geld uit hun bedrijf moesten halen. Met andere woorden: deze bedrijven hebben nood aan financiering.  

"Zowel de overheidsmaatregelen als de banken hebben de tekorten proberen te temperen. Dit neemt niet weg dat bedrijven die de voorbije jaren doorgaans winstgevend waren nu plots ook onder druk staan om deze schok op te vangen," stelt Henrard wanneer ze de cijfers van de NBB onder de loep neemt.

De reddende injectie

Om verder te kunnen investeren en de impact van de crisis te drukken, kunnen externe financieringskanalen het bedrijf weer aansterken. Er is een ruim aanbod van kapitaal op de markt, maar dit is niet altijd gekend. We onderscheiden twee manieren om extra financiering te bekomen:

  1. De bank als traditionele financier: Bankfinanciering is van oudsher de primaire financieringsbron voor kleine en middelgrote ondernemingen. Maar er zijn heel wat beperkende voorwaarden, en die maken deze vorm van financiering niet voor alle projecten geschikt.
  2. Extern kapitaal als turbo: Extern kapitaal wordt gezien als een groeiversneller voor ondernemingen. Onder deze impuls kunnen ze doorgaans doorstoten naar een hoger niveau. Ook private equity, investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren in bedrijven, brengen een rugzak vol extra kennis, ervaring en goede raad binnen in de onderneming.

Zoek de juiste dosering

"Groeikapitaal of private equity voorziet eigen vermogen voor bedrijven die niet genoteerd zijn op de aandelenmarkt. Dat kan gebruikt worden om nieuwe producten of technologieën te ontwikkelen, om werkkapitaal uit te breiden, overnames te doen of om bedrijven weer in balans te brengen. Met een groeikapitaalspeler in zee gaan, zorgt voor verdere professionalisering van de bedrijfsorganisatie. We merken dat steeds meer kmo's oren hebben naar het uitgebreide aanbod dat externe financieringspartijen hen kunnen bieden", zo zegt Axelle Henrard.

"We willen vermijden dat bedrijven die de voorbije jaren een sterke groei kenden plots een rem op hun investeringsplannen gaan zetten omwille van deze financiële schok."

"Maar het is de versnippering van deze brede waaier aan financieringsmogelijkheden die het voor een ondernemer niet altijd duidelijk maakt waar hij terecht kan voor groeikapitaal. We willen vermijden dat bedrijven die de voorbije jaren een sterke groei kenden plots een rem op hun investeringsplannen gaan zetten omwille van deze financiële schok."

"Het traject Investor Readiness helpt ondernemers door hen een gids te bieden doorheen dit financieringslandschap. Daarnaast is het belangrijk om hun investeringsbehoeftes in kaart te brengen en naderhand een eigen financieringsplan uit te werken. Tijdens een gratis inspiratiesessie zoomen Dominque Roux (LRM), Ivo Maréchal (Down2Earth) en Jan Maurissen (Van Havermaet) alvast in op de enkele belangrijke aspecten van extern groeikapitaal."

Hoe vind ik mijn weg in de wereld van externe financiering?

Extern kapitaal geeft jouw bedrijf een financiële boost, maar de kennis van het financieringslandschap ontbreekt bij velen. Met het traject Investor Readiness helpen we je het bos door de bomen zien.

Is externe financiering iets voor mijn bedrijf? Tijdens een gratis inspiratiesessie met drie financiële experts haken we in op de opportuniteiten.

Gratis inschrijven voor deze inspiratiesessie? Klik hier!

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers