Skip to main content
  • Nieuws
  • Jong Voka vertelt: Jong Voka Gen Z Award 2020 - Ondernemende studenten bekroond

Jong Voka vertelt: Jong Voka Gen Z Award 2020 - Ondernemende studenten bekroond

  • 04/08/2020
header jong voka gen z verslag 2020

Wat is de 'Jong Voka Gen Z Award' en waarom organiseert Jong Voka Limburg deze wedstrijd? Ondervoorzitter Lieven 's Heeren (VVSnv): "Zo willen wij studenten stimuleren in ondernemerschap. Niet met ingewikkelde constructies en zware businessplannen, maar met durf, professionalisme en praktijkbegeleiding."

"Zo willen wij studenten stimuleren in ondernemerschap. Niet met ingewikkelde constructies en zware businessplannen, maar met durf, professionalisme en praktijkbegeleiding."

- Lieven 's Heeren, ondervoorzitter Jong Voka Limburg
foto 3 gen z award verslag 2020

Wat is de 'Jong Voka Gen Z Award' en waarom organiseert Jong Voka Limburg deze wedstrijd? Ondervoorzitter Lieven 's Heeren (VVSnv): "Zo willen wij studenten stimuleren in ondernemerschap. Niet met ingewikkelde constructies en zware businessplannen, maar met durf, professionalisme en praktijkbegeleiding."

"Vanuit dat idee is de Gen Z Award twee jaar geleden ontstaan", legt Lieven 's Heeren uit. "De winnaar gaat naar huis met 10K aan opleiding en 15k cash. De vier laureaten werden twee maanden lang intensief begeleid door ervaren ondernemers zoals Frank Zwerts, Ruben Peumans, Ivo Marechal en Bart Balis." 

Hoe vindt Jong Voka Limburg deze ondernemende studenten? 
Hiervoor werken we samen met StudentStartUp van Hogeschool PXL en UHasselt. Zij spelen hierin een belangrijke rol omdat ze zorgen voor de doorstroom van gemotiveerde studenten naar de Gen Z Award. De studenten kunnen vanaf het begin van het schooljaar inschrijven en het eenvoudige businessplan van onze website invullen. We krijgen ook ondersteuning van de kant van de studenten zelf. Zo heeft de vzw Junior Consulting studenten gemotiveerd, begeleid en een activiteit georganiseerd in het kader van de Gen Z Award. UStart Hasselt van zijn kant heeft een heuse Hackathon opgezet waarbij studenten leerden hoe ze een idee vorm kunnen geven aan de hand van het Business Model Canvas. Vervolgens konden de studenten hun idee uitwerken en werden ze uitgedaagd door de ondernemende bestuursleden van Jong Voka Limburg.
 

Hoe selecteert Jong Voka de vier beste ideeën? 
Na het verstrijken van de deadline voor inschrijven en indienen, hebben we met het bestuur de dossier op ontvankelijkheid gecontroleerd en de tien beste geselecteerd. Hun voorstellen werde voor het bestuur van Jong Voka en de coaches beknopt gepresenteerd. De geselecteerden kregen onmiddellijk een hoop advies en later een korte analyse op papier. Na de pitch hebben we vier laureaten uitgekozen met wie de rest van het Gen Z-traject is gestart.


Hoe ziet dat traject er dan verder uit? 
Elke laureaat kreeg een TOP-coach toegewezen waarmee hij/zij minstens vier sessies heeft doorlopen. Tijdens deze sessies worden de studenten serieus op de rooster gelegd en wordt dieper ingegaan op de valkuilen in hun concept. Dan moeten zij starten met een verbetertraject dat dan weer kritisch wordt bekeken in de volgende coachsessie.

 

jury gen z 2020

Een serieuze leerschool dus. Bepalen de coachen dan onderling wie de winnaar wordt? 
Neen. Na een finale pitch voor het bestuur en coaches, - waar ook de laatste feedback wordt gegeven - presenteren de laureaten hun idee, bedrijf en vooruitgang voor een zeskoppige jury. Daarin zetelen, naast mijzelf, belangrijke namen uit de onderwijs- en ondernemerswereld: Ben Lambrechts (Directeur Hogeschool PXL), Jelle Schepers (Prof. ondernemerschap UHasselt), Karin Van De Velde (voorzitter Voka – KvK Limburg), Jo Braeckman  (CHRO & CIO bij JBC), Maarten Broens (CEO APK België). De jury beoordeelt de laureaten volgens nauwkeurig bepaalde criteria, zoals presentatieskills, innovatie, duurzaamheid, … en geeft 75 procent van de punten. De overige 25 procent wordt toegekend door de kijkers van de award-show.
 

Heeft de corona-situatie veel invloed gehad op de awardshow? 
Toch wel. Al het voorgaande werk van de scholen, studenten en Jong Voka Limburg komt tot een apotheose bij de Gen Z-award-show. In normale omstandigheden heeft die live plaats in de versuz, met een hapje en een drankje, maar doorde crisis kon dat niet. Omdat we de deelnemers niet met minder naar huis wilden sturen, hebben we een fantastische liveshow in elkaar gestoken. Best spannend, want het was voor ons bestuur de eerste keer dat we iets dergelijks organiseerden. Gelukkig hebben we professionele ondersteuning gekregen van Frederik Knapen en zijn Medialife. Tijdens de show, die werd opgenomen in de Muziekodroom, hebben we aan het publiek de laureaten voorgesteld en uitgelegd waar zij voor staan en met welke ideeën ze de wereld willen veroveren. De mensen van PXL en UHasselt zijn aan bod gekomen en de coaches hebben hun bevindingen gedeeld met het grote publiek. De winnaar werd, na een zeer spannende eindsprint, Shampop. E-course scoorde zeer goed bij het publiek en schoof daardoor van juryplaats drie naar plaats twee, op een zucht van Shampop.

winnaar gen z award shampop 2020

De show was een groot succes met een bereik van 16,5K mensen en 3000 effectieve livekijkers, mede doordat ook Made In Limburg en Het Belang van Limburg hun schouders onder dit project hebben gezet. Natuurlijk hebben we dit succes ook te danken aan onze partners: JBC, Janssen The Building Company, APK en Voka – KvK Limburg. Daarnaast kregen we nog ondersteuning van Group S, 5th Avenue, Callexcell, Mathieu Gijbels en Mensura. Ik wil hen dan ook nog eens uitdrukkelijk bedanken om in dit project en Jong Voka Limburg te geloven. 

partners jong voak gen z award 2020