Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Jong Voka-ambassadeur in de kijker: Jef Wilmots

Jong Voka-ambassadeur in de kijker: Jef Wilmots

  • 30/06/2020

Wie met Jef Wilmots (34) praat, hoort en voelt al snel hoe gedreven hij is. Hij nam vijf jaar geleden het Harelbeekse bedrijf Claerhout Aluminium over. Een duidelijke visie, de uitbreiding van het team en investeringen in R&D en een lakkerij deden het bedrijf sindsdien stevig groeien.

Jef Wilmots

“Mijn drive komt vooral vanuit het gevoel iets te mogen en kunnen realiseren, te bouwen aan een sterker Claerhout”, vertelt Jef. “Doelen bepalen, daar samen met anderen je schouders onder zetten: dat vind ik fijn. Ik heb het geluk gehad een mooi bedrijf te kunnen overnemen en wil dat verder laten groeien: het productgamma uitbreiden met innovaties, de organisatiestructuur bijsturen, geografisch uitbreiden,… Ik vind het fantastisch om een idee uit te werken tot prototype, dat te testen en het bij te sturen op basis van feedback. We hebben onlangs twee nieuwe producten gelanceerd. We merken dat de klanten tevreden zijn én dat de verkoop in stijgende lijn gaat. Daar haal ik veel voldoening en energie uit.”

Innovatief zijn in een vrij conservatieve markt als de bouwsector, het is niet iedereen gegeven. “Het bedrijf heeft al een grote transformatie ondergaan”, bevestigt Jef. “Daarbij zetten we in op drie pijlers. De eerste is esthetiek: onze dakranden en muurafdekplaten moeten natuurlijk mooi zijn. Daarnaast houden we rekening met ergonomie: we letten erop dat de montage zo eenvoudig mogelijk is voor de plaatsers. En ten derde hechten we veel belang aan circulariteit, zodat klanten onze producten in de toekomst kunnen demonteren en hergebruiken.”

Leerproces

Die groei lijkt wel van een leien dakje te lopen, maar bij het ondernemerschap hoort natuurlijk ook een leerproces. “Kloppen krijgen, dat is deel van ondernemen. Kijk maar naar de coronacrisis: daarop kon je je niet voorbereiden. Toch wil ik daar ook goede elementen uithalen. Alles draaien en keren tot het in je kraam past, dat is ondernemen, toch?” (lacht)

Ondanks de terugval de eerste weken begint het orderboek bij Claerhout Aluminium weer goed vol te lopen. “We hebben ons streefdoel voor dit jaar uiteraard bijgesteld. Ik wil vooral enthousiast blijven én ernaar blijven streven om altijd maar beter te worden, en om de beste te zijn. Het is zeer leuk om daar elke dag aan te sleutelen.”

Even enthousiast is Jef over Jong Voka West-Vlaanderen. Gelukkig maar, want hij is sinds kort lid van de stuurgroep. “De eerste keren dat ik naar de events ging, vond ik het vooral fijn om te beseffen dat ik niet de enige ondernemer was die met bepaalde dingen sukkelde. Het was een geruststelling dat al die andere deelnemers ook met zoveel vragen zaten. Ik haal ook altijd heel wat inspiratie uit de bezoeken achter de schermen van bedrijven waar je anders niet zomaar kunt binnenwandelen. Ik merk er soms kleine dingen op, maar het zijn die zaken die je heel wat tijd of energie kunnen besparen. De manier waarop de voorraad wordt bijgehouden, of hoe een bedrijf een pallet op een clark plaatst bijvoorbeeld. En tot slot is Jong Voka natuurlijk ook een super netwerk met jonge mensen met dezelfde interesses. Je moet je gewoon durven laten meeslepen door hen. Dat durven, dat vind ik heel belangrijk. Iedereen zou moeten durven een gezonde hoeveelheid ondernemerschap aan de dag leggen, of dat nu is als eigenaar van een bedrijf of als medewerker”, besluit hij.

Contactpersoon

Hannes Careel

Member Services - Startend ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag