Skip to main content
  • Nieuws
  • Johann Leten: “Er is leven naast corona”

Johann Leten: “Er is leven naast corona”

  • 29/04/2021

Iedere maand geeft Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, in ons magazine Bedrijvig Limburg zijn visie op de actualiteit. 

Johann Leten


Al meer dan een jaar worden huwelijken, communiefeesten en jubileumvieringen geannuleerd of uitgesteld. Niet omdat er minder te vieren viel, wel omdat een normaal feest quasi onmogelijk is. Feestzalen moeten de deuren sluiten, sociale contacten worden beperkt tot bubbels en handen. Knuffels of kussen geven, is al helemaal uit den boze. Kortom, ieder feest zou een feest in mineur zijn. De federale regering staat vandaag iets langer dan zes maanden aan het roer van ons land. Maar ook die mijlpaal is vrijwel geruisloos gepasseerd. Omdat er geen feesten georganiseerd mogen worden, maar vooral omdat er niets te vieren valt.

Dat het coronabeleid beter kon, is een open deur intrappen. Het niet-coronabeleid evalueren is dan weer niet mogelijk om de simpele reden dat er geen is. Waar zijn de andere ministers mee bezig? Waar blijven de hervormingen uit het regeerakkoord? De kleine stapjes die worden gezet brengen een welvarender België niet dichterbij. Integendeel. Europa vraagt hervormingen in ruil voor miljarden euro’s steun. Laat ons hopen dat Europa op haar strepen staat en ook écht hervormingen durft eisen. Onze ondernemingen vragen immers al jarenlang een flexibelere arbeidsmarkt, rechtszekerheid en minder regelneverij. Zonder Europese druk lijkt deze regering hier geen werk van te zullen maken.

“Ondernemers moeten niet bij het handje genomen worden. Geef hen hervormingen en verantwoordelijkheid.”

En dat terwijl onnodige pestmaatregelen zoals de RSZ-registratietool voor telewerk dan weer wel vlot van de band rollen. Stop met dit micromanagement. Ondernemers moeten niet bij het handje genomen worden. Geef hen hervormingen en verantwoordelijkheid: dat is de enige échte weg uit deze crisis. Dat ook de Vlaamse regering geen polonaise danste rond het Martelarenplein om een kwart legislatuur te vieren, is eveneens geen toeval. Ondanks de beperkte coronaverantwoordelijkheden zijn de resultaten eerder pover te noemen.

Waar het de ambitie was het transport via het water te verhogen, werd met Zolder-Lummen-Zuid een watergebonden industrieterrein geschrapt. Waar de UHasselt duurzaam zou mogen uitbreiden, is de financieringsknoop nog steeds niet ontward. En ten slotte wordt ons nu een regioverdeling in de maag gesplitst terwijl acht op de tien Limburgse burgemeesters daar tegen was.

Het coronabeleid blijft belangrijk, maar om echt en snel terug recht te veren, is goed beleid binnen de overige domeinen minstens zo belangrijk. Met de verlenging van de steunmaatregel ontwrichte zone toonden de Vlaamse en federale regering dat ze wel degelijk weten waar de klepel hangt. Alvast één kaars op de afscheidstaart in 2024. Dat er nog veel mogen volgen.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg. 

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Artikel uit publicatie