Skip to main content
  • Nieuws
  • Johann Leten: "Eindelijk perspectief, nu kan waardeketen écht op gang komen"

Johann Leten: "Eindelijk perspectief, nu kan waardeketen écht op gang komen"

  • 03/06/2020

De Nationale Veiligheidsraad geeft vandaag eindelijk perspectief aan de bedrijven die momenteel nog verplicht dicht zijn wegens het coronavirus, en hun medewerkers. De horeca mag vanaf maandag 8 juni voor het grootste deel heropstarten, voor andere sectoren zoals toerisme, cultuur en entertainment is er een essentiële verruiming of herneming van de activiteiten vanaf 15 juni of 1 juli. Voka - Kamer van Koophandel Limburg juicht toe dat de aanpak wordt omgedraaid en in principe alles opengaat, behalve een aantal afgebakende activiteiten. “Van een lock-down gaan we nu dus naar een open-up”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Zo komt er eindelijk perspectief op langere termijn en kan de hele economische waardeketen echt weer verder op gang komen.”

Johann Leten
"Van een lock-down gaan we nu naar een open-up"


Op 8 juni mogen de vele horecazaken zoals cafés, bars en restaurants in ons land terug open, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist. Deze heropening is broodnodig voor deze uiterst zwaar getroffen sector. De opeenstapeling van meer dan twee maanden sluiting met ongeveer 90 procent omzetverlies zal onuitwisbare sporen achterlaten op de financiële gezondheid en werkgelegenheid van ondernemingen uit deze sector. 

De veiligheidsmaatregelen die moeten in acht genomen worden, zullen verder wegen op de activiteit en rendabiliteit van de sector. “Voor de 50.000 horeca-ondernemingen en 158.000 werkenden in deze sector is deze heropening cruciaal, al is het met de nodige veiligheidsmaatregelen. De bedrijven en de handel tonen evenwel al wekenlang aan dat het mogelijk is om veilig open te gaan. Ook de horeca zal dit kunnen”, zegt Johann Leten.

"De horeca vormt een belangrijke schakel in de economische waardeketen."

De heropstart van de horeca is ook belangrijk voor heel wat toeleveranciers. Volgens het Federaal Planbureau is bijna 5 procent van de totale werkgelegenheid op directe of indirecte wijze betrokken bij de productie van horecadiensten. “Door de sluiting van de horeca draaiden ook heel wat toeleveringsbedrijven op een laag pitje, omdat er niet geconsumeerd kon worden en er dus een gebrek aan vraag was”, zegt Johann Leten. “Naast de handel en distributie, die sinds 11 mei weer open is, vormt de horeca dan ook een belangrijke schakel in de economische waardeketen.”

Van lock-down naar open-up

Belangrijk is dat de Nationale Veiligheidsraad perspectief geeft over een langere termijn. Naast de horeca zullen ook andere sectoren zoals toerisme en de cultuur- en eventsector - mits een aantal veiligheidsrestricties en maatregelen - mogen heropstarten. “Dat biedt eindelijk perspectief aan deze bedrijven en hun medewerkers. 

Het is ook goed dat de Nationale Veiligheidsraad de filosofie omdraait en de stap zet van een lock-down naar een open-up: in plaats van alles dicht te gooien op enkele uitzonderingen na, gaat nu alles open en wordt verplichte sluiting uitzonderlijk”, weet Johann Leten. “Zo kan nu eindelijk echt alles weer verder op gang komen en kan de heropstart van onze hele economie verder aantrekken.”

Geleidelijk herstel

De omzet van ondernemingen begint zich te herstellen, wijzen cijfers van de Nationale Bank uit. De bevraagde bedrijven rapporteren een omzetdaling met 26 procent ten opzichte van het niveau van voor de crisis, wat het beste cijfer is sinds haar eerste enquête van eind maart. 

“Maar net als de enquêtes van Voka wijst deze niettemin op slechte vooruitzichten voor onze economie. Deze crisis zal lang aanslepen en het herstel zal geleidelijk zijn. Er zullen dan ook nog veel bijkomende stappen nodig zijn”, werpt Johann Leten op. “Het is dan ook goed dat de Vlaamse regering eerder deze week een solvabiliteitsplan met bijkomende steunmaatregelen heeft goedgekeurd om bedrijven door de coronacrisis te helpen. We dringen erop aan dat ook de federale regering nu zo snel mogelijk met extra maatregelen komt.”

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.