Skip to main content
  • Nieuws
  • Joachim Coens (CD&V) nam een kijkje achter de schermen bij Renewi

Joachim Coens (CD&V) nam een kijkje achter de schermen bij Renewi

  • 28/08/2020

Deze zomer kon Joachim Coens, voorzitter van CD&V, in het kader van de Voka Zomerstages op bezoek bij Renewi, het toonaangevend bedrijf inzake waste-to-product verwerking. "Ik was onmiddellijk onder de indruk van de evolutie en innovatie die binnen dit Vlaamse bedrijf vorm krijgt. Circulaire economie ligt mij na aan het hart en staat wat mij betreft nog te weinig op de politieke agenda. Het belang van projecten die de circulaire economie ondersteunen en in een stroomversnelling kunnen brengen, is dan ook gigantisch." Lees hier onder het verslag.

Op de Renewi-site in Puurs worden grote hoeveelheden afval op een indrukwekkende en efficiënte manier gesorteerd en krijgen ze een herbestemming via de verschillende sorteerlijnen. De innovatieve, fysische en chemische processen katapulteerden me bij momenten terug naar mij studietijd. Het was een eye-opener om te zien hoeveel zaken er op onze afvalberg terechtkomen die daar eigenlijk helemaal niet thuishoren. Een goed beheer van de afvalstromen is cruciaal en die verantwoordelijkheid ligt gedeeltelijk ook bij ieder van ons als individu, als bedrijf en als overheid."
 
Het credo van Renewi, 'afval bestaat niet', is ambitieus, maar het moet natuurlijk ook economisch rendabel blijven. Een cijfer dat me bijbleef is dat van grondstoffen uit de bodem slechts 8,7 % wordt hergebruikt. Dat is enorm weinig en dat wijst erop dat er binnen deze sector nog tal van groeimogelijkheden liggen. Dat deze groeimogelijkheden ook in werkelijkheid worden omgezet, werd duidelijk op de site in Gent, waar een nieuw project letterlijk en figuurlijk in de steigers staat. De ondernemingszin bij Renewi is dan ook groot.  
 
Ik wil Voka graag bedanken voor deze mooie opportuniteit om opnieuw voor een dag met beide voeten in het bedrijfsleven te staan. De band tussen politici en ondernemers versterken is essentieel. Zowel voor de geloofwaardigheid van de politiek, als voor het uitrollen van een degelijk en betrouwbaar relance-plan. 

Contactpersoon

IMU - vzw - Bebat
IMU - VZW - multibureau
Advertentie Festival van Vlaanderen
Streekfonds Oost-Vlaanderen
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - Bank van Breda
IMU - vzw - salesforce