Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Jents Debruyne: “Netwerk is onmisbaar”

Jents Debruyne: “Netwerk is onmisbaar”

  • 24/11/2020

IT en recht: dat is de opmerkelijke niche waarvoor advocate Jents Debruyne voluit kiest. 26 was ze toen ze 4 jaar geleden de sprong waagde en haar eigen kantoor oprichtte. Enerzijds omdat de drang naar ondernemerschap zo groot was, anderzijds omdat ze zich volop wou focussen op haar grote passie.

Jents Debruyne

“Ik ben na mijn studies gestart als advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht”, vertelt ze. “Toen al was ik sterk geïnteresseerd in IT en besteedde ik daar in mijn vrije tijd best wel wat tijd aan. In 2015 woonde ik de Web Summit bij. GDPR, privacy,…: het waren toen hot topics. Het thema heb ik sindsdien niet meer losgelaten. Ik besloot om daarin verder gaan.”

“Ik had een mooie job in een advocatenkantoor. Maar ondernemen sprak me altijd al aan en het was een droom om mijn eigen baas te zijn. Als advocaat-stagiair heb je een zelfstandigenstatuut; dat maakt de stap sowieso wat minder groot. Mijn ouders hebben me daar ook altijd in gesteund. Het leek het ideale moment om te springen; het was ‘nu of nooit’.” En zo kwam het dat ze in 2017 besliste om haar eigen kantoor op te richten.

Daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad, want ze is echt gepassioneerd door dat snijpunt tussen IT en recht, zo blijkt in ons gesprek. “In de nieuwe kenniseconomie is alles op data gebaseerd; zie data maar als brandstof voor de economie. Het is voor ondernemingen dan ook van groot belang om te weten welke gegevens ze mogen gebruiken en welke niet. Daarom help ik hen om onder meer om de GDPR-wetgeving te implementeren. Eens die basis gelegd is, kunnen ze machine learning en AI inzetten voor hun business. Er moeten daarbij ook veel ethische vraagstukken opgelost worden; heel fascinerend. Voor een aantal ondernemingen ben ik ook Data Protection Officer.”

Fysiek en online netwerken

Niet alleen over haar vakgebied, maar ook over het ondernemen zelf heeft Jents de laatste jaren al veel geleerd. “In één klap naast advocaat ook zelfstandige worden, dat creëert nieuwe uitdagingen en opportuniteiten. Door mijn eigen kantoor te runnen, heb ik al heel wat technieken geleerd die ook in de advocatuur nuttig zijn. Vroeger waren mijn adviezen misschien theoretischer en logger. Nu kan ik dankzij de mix van juridische, IT- en economische kennis pragmatisch advies geven dat meer toegespitst is op de klant.” 

Een netwerk is een van de belangrijkste pilaren die je nodig hebt om te ondernemen, vindt Jents. Als startende ondernemer legde ze de voorbije jaren heel wat nieuwe contacten, onder meer via Jong Voka West-Vlaanderen. “Voor mij is een mix van fysiek en online netwerken een must. De eerste contacten leg ik vaak digitaal; fysieke ontmoetingen zorgen ervoor dat je je netwerk kan onderhouden. Zo bouw je een persoonlijke vertrouwensband op. Daar heb je veel aan.”

Jents’ droom voor de komende jaren, dat is om haar kantoor verder uit te bouwen. Nu werkt ze al met freelancers, maar daar wil ze graag enkele vaste medewerkers aan toevoegen. “Een modern en vrouwvriendelijk kantoor, dat is mijn doel”, legt ze uit. “Mijn focus ligt op resultaat; medewerkers mogen van mij gerust zelf hun werkuren en planning bepalen. De grote uitdaging is om mensen te vinden met de juiste mindset. Want als je als ondernemer wat meer ‘loslaat’, vraag je ook meer verantwoordelijkheidszin van je medewerkers.” Aan werk in elk geval geen gebrek – onder meer door de coronacrisis. “De vraag is niet meer of de golf van digitalisering eraan komt: ze is er al. En is aan het versnellen. Intellectuele rechten, privacy en dataverwerking: het zijn zaken waarvan het belang alleen maar zal toenemen”, besluit ze.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag