Skip to main content
  • Nieuws
  • Je lichaam in balans met intelligente inlegzolen

Je lichaam in balans met intelligente inlegzolen

  • 27/11/2019

Een vroege maandagochtend, net voor de ingebruikname van de nieuwste gerobotiseerde productielijn van BORGinsole, komen we aangelopen bij Gratienne Sioncke, samen met haar man Paul Borgions bezieler van het bedrijf in Rotselaar. “De dag van de waarheid, een heuglijk moment”, lacht ze. “Met deze lijn kunnen we er nu volop tegenaan om dagelijks 500 paar zolen te produceren.” En die zijn nodig, zo blijkt. Niet alleen om lichamelijke klachten te verminderen, maar ook om ze te voorkomen. We volgen de opmerkelijke weg die BORGinsole gedurende twaalf jaar bewandelde, en in sommige perioden – gespurt heeft.

Tekst: Kelly Cuypers - Foto's: Berten Steenwegen

Dat we meer aandacht hebben voor ons welzijn en onze gezondheid, behoeft geen bewijs. Gezondheidscoaches zijn massaal aan de slag, ‘gezonde’ kookboeken vliegen over de toonbank. Ook vinden meer mensen de weg naar de podoloog. “Ze zijn er zich van bewust dat ze op een gezonde manier moeten sporten. Met de juiste podologische zolen – wat geen steunzolen zijn!– kunnen ze letsels of klachten aan de enkel, knie, heup, rug of nek voorkomen”, start Gratienne het verhaal. “Kortom: het comfort en ook de vreugde van sporten wordt groter. Met intelligente inlegzolen kunnen ook bedrijfsmedewerkers langer actief blijven in het werkveld, in plaats van in ziekteverzuim te vervallen.

3D-technologie

Dertig jaar geleden konden we de pas opgestarte podoloog Paul Borgions nog een pionier in zijn vak noemen. Hij was autodidact. Gestart als student en lesgever tegelijk deed hij zijn kennis vooral in Amerika op. “Plots leek het of hij op zijn honger zat als het aankwam om mensen op een unieke manier te kunnen verder helpen”, blikt Gratienne terug. “Zelf was ik na mijn studies Medisch Sociale Wetenschappen actief als researcher bij Vlerick Business School. Paul overtuigde me met mijn managementervaring om een eigen bedrijf te starten. Zelf wilde hij graag zijn patiënten blijven zien.” Het mocht niet zomaar een bedrijf worden, maar wel een unicum. “Het bijzondere aspect vonden we in de 3D-technologie die ervoor zorgt dat we correcties aan de zool kunnen doorvoeren, die leiden tot een goede relatie tussen de voor- en achtervoet. Alle andere softwareprogramma’s ontwerpen de zolen in blok, dus doen de zool in zijn geheel om zijn as draaien. Wij kunnen de mediale boog beïnvloeden.” Paul en Gratienne lieten de intelligente 3D-technologie patenteren.

foto

 

Kinderziektes

In 2007 startte het koppel met twee kleine freesmachines. De zolen realiseren, gebeurde half manueel. Door het tekort aan technisch personeel wilde het koppel in 2011 overschakelen op een geautomatiseerde freesmachine. De machine die ze beoogden, bleek te groot qua afmeting en het duurde ook te lang om een nieuwe lading zolen geproduceerd te krijgen. In Duitsland vonden ze een firma gespecialiseerd in C&Cmachines. “Ik zag het heel eenvoudig: we wilden een soort van kopieermachine die ons in plaats van telkens een nieuw blad, een nieuwe zool uitspuwde. Onze eerste machine kreeg de naam James mee omdat hij ook ’s nachts voor ons werkte. Enkele kinderziektes en vele pannes later werd een kopie van de eerste machine in gebruik genomen. Samen konden ze de productie beredderen tot wel 120 paar zolen per dag.”

Womed Award Female Entrepeneur

In 2014 werd Gratienne uitgeroepen tot Womed Award Female Entrepreneur of Belgium, een bekroning voor de onderneemster die op succesvolle wijze minstens vijf jaar in hoofdberoep een eigen onderneming runt. Met deze titel pakte Gratienne gretig uit. “Het is leuk om een titel te winnen, maar ik wou hem strategisch inzetten om voor ons bedrijf meer naamsbekendheid te genereren. Ik wilde de podologie op de kaart zetten. Het beroep van podoloog was namelijk nog niet beschermd. Na mijn deelname aan het Vier-programma “Hoeveel ben je waard?” kwam ik in gesprek met Herman De Croo. Ik moest hem maar contacteren als hij wat voor mij zou kunnen betekenen. Een brief naar de minister van Volksgezondheid Maggie De Block leverde me een uitnodiging op om het dossier rond de erkenning van het beroep te bekijken, samen met enkele top podologen rond de tafel. Ik ken zelf niets over de achtergrond, maar wilde graag als katalysator fungeren. In 2016 is het statuut – na dertig jaar van podologiestudies – goedgekeurd.”
 

Het is leuk om een titel te winnen, maar ik wou hem strategisch inzetten om ons bedrijf meer naamsbekendheid te genereren.

Gratienne Sioncke

Nieuwbouw op perfecte locatie

Na de felbegeerde Womed Award-titel bleek plots ook de vraag naar inlegzolen uit te breiden. De productielijn kon helaas minder snel volgen. Een mooie kans bood zich aan om de hoek. Gratienne legt uit: “Op een jeugdvoetbaltornooi in Rotselaar dat we zelf inrichten spraken we met een ondernemer uit onze eigen straat, tweehonderd meter verderop. Hij wou onze toekomst plannen horen en nodigde me uit om naar zijn loods te komen kijken. Hij zou zijn bedrijf toch stopzetten. Hij zag mijn twijfel bij het huidige gebouw en peilde dan naar onze interesse in de vooraan gelegen bouwgrond. De rest is intussen recente geschiedenis. Vlak tegenover het sportcentrum en de Finse piste verscheen hun nieuwbouw vestiging. Een betere locatie konden ze echt niet op de kop tikken. Naast het geïntegreerde opleidingscentrum is er in de productiehal ruimte voor twee gerobotiseerde productielijnen.

Sinds 4 november is de eerste in werking getreden. Spijtig genoeg komen er ook nu weer kinderziekten aan te pas. “Op 1 december willen we de productie op volle snelheid laten draaien”, focust Gratienne. “Vlak voor Open Bedrijvendag hebben we nog een oplossing moeten zoeken omdat de armen van de robot de blokken met zolen niet kon grijpen. Zuignappen bleken de oplossing te zijn. Bij de afwerking van de zolen is nu ook nog een waterjet toegevoegd. Na een automatische inpak zijn ze klaar voor transport. Dagelijks kunnen we nu tot 500 paar zolen produceren. Binnen de 48 uur kunnen ze bij de podoloog aankomen.”

foto

Van kinderen tot topsporters

In het podologisch centrum – nog steeds gelegen tweehonderd meter verderop – komen klanten van allerlei leeftijden voor. Sportende kinderen, senioren en topsporters komen langs voor een biomechanische analyse van de voet. Zo volgen Paul en zijn podologieteam alle spelers van KRC Genk. Een leuke anekdote komt uit de wielersport. “In het voorjaar lieten we onderaan de zolen van wielrenner Victor Campenaerts laseren dat hij de winnaar van het werelduurrecord zou zijn. Wat schrok hij toen we hem zeiden de onderkant van zijn zolen eens te bekijken.”

“Topsporter of niet: elke patiënt wordt nauwkeurig ‘gescand’. Aan de hand van een accurate voetscan en biomechanische metingen bekijken we of het gangpatroon van iemand verkeerd is, of niet. Zo kunnen we aangepaste inlegzolen ontwerpen. Wij zijn ook heel eerlijk: als er niets aan de hand is en er dus geen ondersteuning van ons kan komen, sturen wij indien nodig door naar bv. een osteopaat, kinesist of zelfs een voedingsdeskundige in het geval van obesitas.”

foto

Inhouse opleidingen

Ook het buitenland lonkt. Zo is BORGinsole actief in Frankrijk en ook in Nederland zitten twee nieuwe klanten in dfotoe pijplijn. In Griekenland hanteren de podologiestudenten de door BORGinsole gedeponeerde hard- en software. “We halen onze nieuwe klanten binnen door het studiepakket dat ze via ons meekrijgen: met ons 3D softwareprogramma leren ze een zool ontwerpen”, licht Gratienne toe.

Tot slot worden nieuwe klanten bij tijdens een vierdaagse opleiding klaargestoomd om op de juiste manier een voet te scannen en het maximale uit het 3D-pakket te halen. Daarnaast richt het bedrijf ook opleidingen voor podologen in, waarbij ze in zes modules dieper ingaan op de lichamelijke klachten en hoe de voet preventief kan sturen. De eerste podologen kregen begin oktober een certificaat ‘Biomechanical Expert’ overhandigd.

Waar begin 2018 net geen tachtig podologiepraktijken klant waren, staat de teller intussen al op 135. “We hebben een enorme sprong voorwaarts gemaakt. We merken ook dat de podologiepraktijken zelf uitbreiden. De zelfstandige podoloog werft zelf een extra medewerker aan. De groei van de sector is zo verzekerd.”

De toekomst

Vandaag telt het BORGinsole-team vijftien bekwame, ervaren medewerkers. “Onze drie techniekers die vroeger aan de freesmachines stonden, zijn nu multi-inzetbaar aan de slag binnen administratie, logistiek, orderpicking, maar ook binnen de organisatie van bedrijfsbezoeken. Ter versterking van ons team zijn we op zoek naar een extra podoloog.” De grote instroom podologen is afkomstig uit de provincies Oost- en West-Vlaanderen, omwille van de opleiding in Gent. Gratienne blijft inzetten op de student-podoloog als nieuwe klant “Gemiddeld studeert een zeventigtal podologen af. Zij leren vandaag zelf geen zolen meer in gips maken. Voor ons zijn deze studenten potentiële klanten.”

“Mijn man zou in theorie met pensioen kunnen gaan, en geeft wel aan te willen genieten. Toch zie ik hem nog niet meteen afscheid nemen van zijn droom en realisatie. Mijn nicht en mijn man zijn zoon zijn allebei nog jong, maar zijn zeker capabel om deze zaak verder te zetten. Dat geeft ons wel een fijn gevoel.”

Na dit interview keken Paul en Gratienne uit naar een wereldcongres in Miami, waar Paul zelf ook drie presentaties zou geven, en vooral met alweer de mogelijkheid tot netwerken. Daarna is het tijd om even te genieten, en na te denken over welke uitdagingen hen nog in het verschiet liggen.

foto

 

Nieuwe productielijn uit de startblokken: "Het kostte ons bloed, zweet en tranen."

Gratienne Sioncke

Herbeginnen?

“Mochten ze me de vraag stellen of ik als podoloog aan de slag zou willen gaan wanneer ik kon herstarten, dan zou ik nee zeggen. Ik vind het enorm boeiend dat ze mogelijke lichaamsklachten vanuit de voet kunnen bijsturen”, zegt Gratienne. “Helaas, ik heb zelf niets met voeten. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo prettig als ze mijn voeten behandelen (lacht). Ik heb zelf nergens last van, maar ik ben wel blij dat ik inlegzolen had toen we een vulkaan van 5200m in Ecuador beklommen.”

Het is helemaal duidelijk: Gratienne is te graag als ondernemer aan de slag. Eén van haar uitdagingen ligt dan ook bij het doorgeven van haar spirit als ondernemer. Net zoals voor vele gezondheidswerkers geldt voor podologen dat ze moeten gestimuleerd worden tot ondernemerschap, zo stelt Gratienne. Nochtans zijn er enkele kernwoorden: innovatie, digitalisering en netwerken. “Een must is om innovatie aan de dag te leggen, ongeachte de grootte van het bedrijf. Blijven innoveren om te groeien is de boodschap. Ook digitalisering getuigt van ondernemerschap. Speel je bedrijf online uit. Daarnaast moet je ook willen netwerken. Als witte raaf moet je de wijde wereld in, en durven risico’s nemen in plaats van behoudsgezind af te wachten. Investeren hoort erbij. Met een goed businessplan en de juiste motivatie ben je al voor meer dan de helft geslaagd”, besluit Gratienne Sioncke.

www.borginsole.com

foto

 

Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad