Skip to main content
  • Nieuws
  • Jan Van der Veken optimaliseerde zijn people management dankzij Plato

Jan Van der Veken optimaliseerde zijn people management dankzij Plato

  • 30/09/2021

Jan Van der Veken is trotse papa van twee dochters en getrouwd met Tinneke. Samen runnen ze in Berlaar BCW Aanhangwagens. Dit jaar doet hij voor de derde keer mee aan Plato, het Voka-traject voor groeiende bedrijven. “Als beginnend bedrijfsleider trek je voortdurend zelf aan de kar. Bij Plato heb ik geleerd hoe ik anderen mee kan laten duwen.”

 

Logo vlaio

BCW Aanhangwagens werd opgericht in 1978. Jan Van der Veken nam het bedrijf in 2006 over. “Mijn vrouw doet het dagelijks bestuur, ik hou me bezig met de technische kant. Ons sterke punt is de focus op de professionele markt van de aanhangwagens. En we zetten sterk in op innovatie.

Wat houdt die innovatie in?

“Dat gaat vooral over digitalisering. Van de aankoop van materiaal tot het uiteindelijk afleveren van het afgewerkt voertuig, … elke bewerking die er in het bedrijf gebeurt proberen we te digitaliseren. Wij hebben nu bijvoorbeeld geïnvesteerd in een configurator. Daarmee kunnen we onze aanhangwagens met behulp van parameters digitaal samenstellen en als 3D-bestand exporteren. Dat bestand laden we in de software van ons machinepark in. Alle onderdelen van de aanhangwagen worden door de computer gegenereerd in het Poka Yoke-systeem. Dat is een systeem waarbij alle stukken in elkaar passen als een puzzel, met alle hoekjes en kantjes en nokjes. Zo kan je bij het lassen vele menselijke fouten elimineren.” 

Het is heel aangenaam om mensen te leren kennen die in dezelfde situatie zitten als jij en met hen van gedachten te kunnen wisselen.

Waarom is innovatie zo belangrijk voor jullie?

“Als je nu niet mee bent met digitalisering, dan lig je binnen een paar jaar tussen de geiten. Er gebeurt nu nog te veel ambachtelijk. Daarvoor is de loonkost in België veel te hoog.”

Dit jaar doe je voor de derde keer mee aan Plato. Hoe heb je Plato leren kennen?

“Voka had me al enkele keren voorgesteld om mee te doen. Ik was in eerste instantie helemaal niet verleid (lacht). Omdat ik er als ondernemer toch goede tips zou kunnen halen, heb ik me dan toch eens ingeschreven. En ik moet achteraf zeggen dat ik er toch fan van ben geworden, want ondertussen ben ik toch al aan de derde reeks bezig.” (lacht)

“Meedoen aan een Plato-traject was echt een openbaring. Het is heel aangenaam om mensen te leren kennen die in dezelfde situatie zitten als jezelf en met hen van gedachten te kunnen wisselen.”
 

Hoe heeft Plato je geholpen zowel professioneel, als privé?

“Plato heeft me vooral geholpen met inzichten krijgen in wie je zelf bent, wat je leiderschapsstijl is, en wat je daarin kan verbeteren.” 

Wat heb je aangepast aan je leiderschapsstijl?

“Ik ben met mijn bedrijf begonnen omdat ik goed was in techniek. Maar dat wil niet vanzelfsprekend zeggen dat je ook een goede manager bent. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik de kar alleen zat te trekken met vele toffe en boeiende mensen op die kar. Bij Plato heb ik geleerd de kar rondom te voorzien van ‘flochekes’, iedereen van de kar te laten stappen en allemaal een flocheke te laten vastnemen. En dat werkt.” 

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
Advertentie VanRoey- nov
MK - Advertentie Van Dessel
imu - vzw - Recupel
IMU - vzw - Mediafin TTL