Skip to main content
  • Nieuws
  • Investeringen in wegen schieten tekort. Voka – KvK Mechelen-Kempen werkt aan actieplan voor regio

Investeringen in wegen schieten tekort. Voka – KvK Mechelen-Kempen werkt aan actieplan voor regio

  • 09/03/2018

De investeringen in grote verkeersassen schieten tekort. Dat zegt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in een reactie op de zopas voorgestelde grote werken aan ons wegennet voor 2018 door Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Voor de regio Kempen gaat het enkel om structureel onderhoud en het vernieuwen van enkele brugvoegen, voor Mechelen staat er zelfs niets op de planning”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder.

Vlaanderen pakt op 32 locaties de wegen aan. “Voor de regio Kempen stellen we vast dat het voor dit jaar beperkt blijft tot een structureel onderhoud van de weg op een aantal hoofdassen, zoals de E34 in Turnhout en de E34 in Ranst. Dat is goed, maar onvoldoende. Voor Mechelen staat er voor de hoofdassen zelfs helemaal niets gepland”, stelt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Dit is een gemiste kans. We zien enkel onderhoud, geen echte investeringen voor onze regio.”

Voka – KvK Mechelen-Kempen zat vrijdagochtend al samen met de Kempense transportsector die dringend een betere infrastructuur vraagt. “De logistieke sector is groeiend in deze regio. Die mag niet stilvallen”, zegt Eddy Vandoninck van Air Liquide Benelux, een grote producent van industriële gassen, met een vestiging in Herenthout en een vloot van 180 voertuigen. “We willen daarom constructief meedenken met de beleidsmakers. Want er zijn makkelijke en snelle maatregelen mogelijk. Zo kan de overheid beslissen om vrachtwagens van 50 ton toe te laten op onze wegen. Die kunnen meer vervoeren, zo moeten we minder vrachtwagens de weg opsturen. De files nemen daardoor af en er is minder uitstoot van CO². Ons land kan met die zwaardere vrachtwagens beter concurreren met andere landen. In Nederland zijn vrachtwagens van 50 ton toegestaan, in België nog niet. Het is een ingreep die geen geld kost.”

Over investeringen in gewestwegen heeft bevoegd minister Ben Weyts vrijdagmiddag nog niet gecommuniceerd. Voka – KvK Mechelen-Kempen hoopt hier wel echte investeringen te zien die de bereikbaarheid en doorstroming bevorderen. “Voor 2019 moét het beter. We vragen daarom overleg met de minister”, zegt gelegeerd bestuurder Renilde Craps.

Samen met de transportsector uit de regio heeft Voka – KvK Mechelen-Kempen beslist om een werkgroep met experten op te richten. De werkgroep gaat voorstellen doen over hoe we tegemoet kunnen komen aan de noden van de ondernemers.

Advertentie Vermant - mei