Skip to main content
Map

Intussen op de MBA Highlights...

  • 22/09/2021

De zon schijnt, er zijn lekkere broodjes, je hoort geanimeerde gesprekken, een lachsalvo hier en daar en als je goed luistert hoor je ook hersenen kraken. Dit is een samenvatting van de middagpauze in het MBA Highlights traject. Professor Pierre-Alain Scharff is de sessie strategie-implementatie begonnen met de zin: “70% van de strategieën mislukt door een slechte implementatie.” De rest van de dag bekijkt hij met de deelnemers hoe je dan wel een strategie kunt laten leven. Pierre-Alain zet de deelnemers aan het denken over hun eigen bedrijf en eigen strategie. Vandaar die krakende hersenen tijdens de lunchpauze. 

De allereerste editie van MBA Highlights in Mechelen-Kempen is ondertussen aanbeland aan sessie 3. De modules persoonlijk leiderschap, strategie, financieel management, groeistrategie en strategische marketing hebben de deelnemers al achter de kiezen. We vroegen een aantal van onze ambitieuze pioniers waarom ze meedoen aan MBA Highlights, wat ze tot nu toe al hebben geleerd en waarom ze het zouden aanraden aan andere ondernemers of managers.

Waarom hebben jullie je ingeschreven voor MBA Highlights?

Tom (Hoorcentrum Aerts): “Het is belangrijk om te blijven leren. Ik wil al lang een MBA volgen, maar voor een volwaardige MBA heb ik geen tijd. Deze verkorte MBA Highlights geeft me geen excuus meer om er niet aan te beginnen. Met alle modules kan ik mijn bedrijfskennis tot een hoger niveau brengen.”
Ine (Ufinity): “De inhoud sprak mij enorm aan als extra boost, extra leerparcours. En dat op een efficiënte manier.” 
Wiet (EnergyKing): “Ik doe mee samen met mijn medevennoot Lucas. We hebben een groeitraject voor ons bedrijf voor ogen. We hebben hiervoor meer inzichten nodig, want die van ons alleen volstaan niet meer. Daarom volgen we deze compacte opleiding die veel facetten van de bedrijfsvoering aanraakt.”

Wat was tot nu toe jullie grootste eyeopener? 

Erwin (Special Fruit): “Ik neem vooral de module van persoonlijk leiderschap mee. Er wordt je echt een spiegel voorgehouden, waarbij een aantal van je sterke én zwakke punten naar boven komen. Die heb ik al mee kunnen nemen naar mijn dagdagelijkse activiteiten bij Special Fruit.” 
Tom (Davigel): “Voor mij is alles rond strategie enorm verfrissend geweest, zowel in het algemeen als rond financiële en marketingstrategie. Daarnaast was de sessie over persoonlijk leiderschap met de introspectie zeer boeiend. Ik wil mezelf op een gezonde en passievolle manier heruitvinden.” 
Wiet (EnergyKing): “De sessie rond strategie was voor ons heel confronterend en leerrijk. Vandaag weten we hoe we het willen doen, terwijl we vroeger alleen wisten wat we wilden doen. We hebben dus dankzij deze module een roadmap naar ons doel kunnen uittekenen.”

Jullie werken gedurende het hele traject ook in groepen samen aan echte cases uit de deelnemende bedrijven. Kan je daar iets meer over vertellen?

Tom (Hoorcentrum Aerts): “Ik heb het genoegen om met 3 andere ondernemers aan mijn eigen case te mogen werken. In tegenstelling tot in je eigen bedrijf werk je nu samen met mensen die helemaal anders zijn dan jijzelf, want je hebt toch de neiging om zelf mensen aan te nemen die een soort kopie zijn van jezelf. Nu is dat niet, en dat zorgt voor geanimeerde gesprekken met veel meer tegenspraak dan ik gewend ben, maar dat is enorm leerrijk.” 
Ine (Ufinity): “Zelf werk ik mee aan de case van Hoorcentrum Aerts. Toch is dit ook een meerwaarde voor mijn eigen bedrijf. Ik ben zelf meer gaan nadenken over topics als groei, marketing en het benaderen van nieuwe kanalen bij Ufinity.” 

Waarom zouden jullie MBA Highlights aanraden?

Wiet (EnergyKing): “Het is een interessante opleiding, waarbij je mensen tegenkomt die meespelen op jouw niveau, uit totaal andere bedrijven en sectoren met nieuwe inzichten. Op het moment dat je stopt met leren en investeren val je stil.” 
Erwin (Special Fruit): “Je bent even weg van je operationele taken en komt terecht in een netwerk van verschillende ondernemers en managers. Je kunt je kennis verbreden en dit dan weer meenemen naar je dagdagelijkse taken.” 
Tom (Davigel): “Met andere ondernemers babbelen is inspirerend. Het levenslang leren dat Voka predikt is eigenlijk wel waar.” 
Ine (Ufinity): “Het is een wisselwerking met het team, je komt out of the box en je krijgt enorm veel nieuwe inzichten.” 
Tom (Hoorcentrum Aerts): “Je leert de verhalen van andere ondernemers kennen en raakt geïnspireerd. De waardepropositie is ook heel correct: je leert veel op korte tijd, en ondanks dat het geen voltijdse MBA is, zet je toch een hele grote stap vooruit voor jezelf en je bedrijf.”

Over MBA Highlights

De deelnemers krijgen niet alleen experten van Solvay voor hun neus die met hun beide voeten in de praktijk staan, ze worden ook geïnspireerd door twee topmanagers uit onze regio. Ronnie Leten is voormalig CEO van Atlas Copco en huidig voorzitter van o.a. de Ericsson Group. Stef Heylen is voormalig CEO van Janssen Pharmaceutica in België en wereldwijd verantwoordelijk voor R&D: “Dit programma geeft je de kans om op een korte tijdsspanne te snoepen van alle management topics. Je kunt er al veel uitpikken om met je bedrijf te groeien. Het is een mooi vertrekpunt om later deze topics verder uit te diepen en weer verder te groeien.” 

Heb jij ook interesse in het MBA Highlights programma? Schrijf je in voor de infosessie op 6 oktober (Voka Mechelen, 17u30-19u) of infosessie op 9 november (Voka Geel, 17u30-19u).
 

Meer info?

Fréderique van Hout

Coördinator levenslang leren

Full bio of Fréderique van Hout

Advertentie VanRoey- nov