Skip to main content
  • Nieuws
  • Internationale primeur in UZ Gent: CT-scan van botten zonder röntgenstraling

Internationale primeur in UZ Gent: CT-scan van botten zonder röntgenstraling

  • 23/03/2021

Radiologen van het UZ Gent hebben voor het eerst MRI-beelden van botstructuren nauwkeurig omgezet naar CT-beelden in 3D. Ze maakten daarbij gebruik van een nieuwe technologie die gebaseerd is op artificiële intelligentie. Prof. dr. Lennart Jans: “De beelden zijn even precies als de klassieke CT-beelden en we vermijden dat de patiënt wordt blootgesteld aan röntgenstraling.” 

foto

Precieze beeldvorming is van groot belang om een botletsel goed te behandelen. MRI-scans werken met ongevaarlijke radiogolven, maar zijn vooral geschikt voor weefsels zoals spieren. Voor botstructuren zoals de rug of de heupen is een CT-scan onovertroffen, maar die techniek gaat gepaard met ioniserende röntgenstraling.
Daarom heeft het bedrijf MRIguidance software ontwikkeld – BoneMRI gedoopt – die MRI-beelden kan omzetten naar CT-beelden in 3D. “Met artificiële intelligentie kunnen we nu synthetische CT-beelden genereren van de botten van de rug, de heiligbeengewrichten en de heupen”, legt prof. Jans uit. “Het volstaat om de patiënt na de standaard-MRI nog enkele minuten langer te scannen. We sturen de MRI-beelden naar een server op onze campus en anderhalf uur laten al verschijnen de synthetische CT-beelden op onze computer.” Er komt geen schadelijke straling aan te pas.

Gevaarlijke straling bij CT-scan

Jaarlijks ondergaan patiënten in België meer dan 2 miljoen CT-scans. De röntgenstraling daarbij zorgt voor een verhoogd risico op kanker. Prof. Jans: “Daarom voeren we ze vaak niet uit bij botletsels. Maar het gevolg is dat we belangrijke informatie missen voor een goede diagnose en correcte behandeling. De nieuwe techniek overstijgt die nadelen en is dus heel goed nieuws voor onze patiënten.”
De techniek is de voorbije maanden getest bij patiënten met ontstekingsreuma van de heiligbeengewrichten, de ziekte van Bechterew. Dat zijn vaak jonge patiënten voor wie een snelle opsporing belangrijk is om later zware structurele letsels te vermijden. De resultaten van de klassieke CT en synthetische CT werden dubbelblind vergeleken en bleken even sensitief en specifiek. Ze scoorden veel beter dan de gewone MRI. De studie is gepubliceerd in het ttonaangevende tijdschrift Radiology.

500 patiënten per jaar

De techniek is in het UZ Gent ondertussen ingeburgerd voor de beeldvorming van de rug, de heiligbeengewrichten en de heupen. Naar schatting 500 patiënten per jaar zullen de nieuwe scan kunnen laten maken. Het team werkt de komende maanden verder voor het onderzoek van andere botten die liever niet blootgesteld worden aan RX-straling, zoals de hele wervelkolom.