Skip to main content
 • Nieuws
 • Internationale ondernemers helpen starters groeien in buitenland

Internationale ondernemers helpen starters groeien in buitenland

 • 29/11/2019

Startende bedrijven weten vaak niet hoe ze aan een buitenlands avontuur moeten beginnen. Daarom start Voka – Kamer van Koophandel Limburg met de Co-Founder Hub. Dat project koppelt zes starters aan een ervaren internationale ondernemer. Zij ontdekken en bekijken hoe hun samenwerking tot buitenlands succes kan leiden. “Dit unieke project toont de kracht van ons Voka-netwerk. Wij verbinden ondernemers, zodat zij optimaal groeien”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie. 

patrick arne beads of love formdrill
Patrick Lachapelle (Beads of Love) en Arne Van der Steen (Formdrill) starten dankzij het Voka-netwerk een vennootschap in de VS.


De drempel naar het buitenland is voor veel starters vaak te groot. Goede informatie en begeleiding is een stap in de goede richting, maar een één-op-één samenwerking met een ervaren onderneming geeft vleugels. Daarom start Voka – KvK Limburg met de Co-Founder Hub, een initiatief waar zes starters telkens aan een ervaren ondernemer worden gekoppeld. 

Internationale strategie in 2020

Dat gebeurt in drie fases. In eerste instantie werd binnen het Voka-netwerk gezocht naar start-ups en scale-ups met internationaal potentieel. Via een matchmaking-sessie werden ze vervolgens gekoppeld aan ervaren en relevante ondernemers.

Deel twee van het Co-Founder Hub-project focust op samenwerking. “We lichten de ondernemers in over alle juridische aspecten, waarna de duo’s hun samenwerking definiëren. In het laatste deel, van januari tot juni 2020, wordt het projectidee omgezet in een internationale strategie. Die presenteren ze op het einde aan een Raad van Advies”, legt Cathérine Dreesen uit.

Dit unieke project toont volgens haar de kracht van het Voka-netwerk. “Starters of andere bedrijfsleiders zitten vaak op een eiland, maar wij slaan bruggen. Wij verbinden ondernemers, zodat zij optimaal groeien. Onze ‘Verder met Voka’-campagne staat onder meer in het teken van verbinden, net als onze Nieuwjaarsinvitito.”

Eerste samenwerking in VS

Het duo dat niet bij de pakken bleef zitten zijn starter Patrick Lachapelle en zijn vrouw Cynthia (Beads of Love) en ervaren ondernemer Arne Van der Steen (Formdrill). Zij startten samen een vennootschap in de Verenigde Staten om er de rouwjuwelen van het merk Tadblu op de markt te brengen.

“Ik ben meer dan twintig jaar actief in de VS en opende in 2018 een vast kantoor. Daardoor had ik nog ruimte om Patrick ter plaatse te ondersteunen”, zegt Arne Van der Steen, zaakvoerder van Formdrill, fabrikant van gereedschappen voor de metaalsector en wereldwijd actief.

Voor Patrick is de samenwerking een ongelofelijke opportuniteit. “We kunnen zonder veel risico’s onze kans wagen in een nieuwe markt van 360 miljoen mensen en hebben dankzij Arne nu ook een stock in de Verenigede Staten. Zo kunnen we erg snel leveren. In de begrafenissector zie je overigens niet veel vernieuwingen, waardoor onze rouwarmbanden en juwelen eerder al in de smaak vielen op Amerikaanse beurzen. Die contacten kunnen we nu veel beter opvolgen en hopelijk verzilveren.”

De zes duo’s op een rijtje:

 • Duo 1: Rob Van Dun – Calculus (starter) data-analyse via een cloud platform en IoT-hardware
  Dirk Deceuninck – Deceuninck & Co (internationaal ondernemer)
 • Duo 2: Koen Martens – Martens Mekaniek (starter) ladingbinder voor vervoer zware machines
  John Spronck – Esma (internationaal ondernemer)
 • Duo 3: Linda Gould – Emgee Trading/Celtic Connection (starter) holistische dierenvoeding
  Johan De Boeck – Pragmalution (internationaal ondernemer)
 • Duo 4: Kris Cools – I-Delta (starter) Agrotechnologie voor de insectenindustrie
  Stijn Op de Beeck – Kasparov
 • Duo 5: Patrick Lachapelle – Beads of Love (starter) hoogwaardige herinneringssieraden
  Arne Van der Steen – Formdrill (internationaal ondernemer)
 • Duo 6: Laura Hoogland – Educative Tools (starter) tools en videocursussen om kinderen te helpen leren
  Yoeri Renders – Explorentis (internationaal ondernemer)

De Co-Founder Hub is onderdeel van het At Anchor in Flanders-project (AIF), dat gesteund wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Contactpersonen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen