Skip to main content
  • Nieuws
  • "Internationaal zakendoen is een verrijkende ervaring."

"Internationaal zakendoen is een verrijkende ervaring."

  • 31/08/2021

Sinds enkele jaren is Danny Segers, ceo van Bioracer, Voka’s Global Ambassador voor Roemenië. “De opstart van onze vestiging in Roemenië was een zeer leerrijke ervaring. Het geeft bovendien veel voldoening om onze medewerkers in hun eigen vertrouwde omgeving professioneel te doen groeien.”

Danny Segers BioracerIn een olympisch jaar is het bij een bedrijf als Bioracer alle hens aan dek. Het bedrijf uit Tessenderlo, dat hoogwaardige fietskledij ontwikkelt en produceert, voorzag tijdens de voorbije Olympische Spelen in Tokio heel wat nationale teams van wieler­outfits. Onze eigen atleten, maar ook uit onder andere Nederland, Duitsland en China, behaalden mooie podiumplaatsen. Innovatie en passie voor de sport – van wielrennen tot ijsschaatsen – bracht de sportkledij van Bioracer ook naar recreatieve sporters die op zoek zijn naar topmateriaal.

"In Roemenië slagen we er goed in om gemotiveerd talent te vinden voor specifieke knelpuntberoepen." - Danny Segers, CEO van Bioracer

Het bedrijf blijft volop investeren in nieuwe partnerships. Zo werd recent een samenwerking met Team Ineos Grenadiers aangekondigd. Voor de ontwikkeling en productie van fietskledij rekent Danny Segers niet enkel op binnenlandse medewerkers, maar kijkt hij samen met zijn team ook over de grens: “In de zoektocht naar potentiële afzetmarkten hebben we de voorbije jaren productievestigingen geopend in Colombia, Macedonië en Roemenië. Momenteel hebben we circa 500 werknemers in dienst, waarbij we tussen januari en augustus extra tijdelijke medewerkers inzetten om pieken in de productie op te vangen.”

Global Ambassador voor Roemenië

Toen Voka – KvK Limburg Danny voorstelde om Global Ambassador voor Roemenië te worden, zag hij dat meteen zitten. Hij kent de Roemeense markt en manier van werken dan ook zeer goed. “Ook al staat het Oost-Europese land niet meteen als wielerland bekend, toch zijn we zeer tevreden over de manier van zakendoen met de Roemeense overheid, zakenpartners en medewerkers. De opstart van een productie-unit in het land was zeer leerrijk. Vorig jaar wierven we trouwens een operations manager aan die het operationele reilen en zeilen mee opvolgt.”

Extra stimulans voor zelfstandige aanpak

Bij die opstart moest het team van Danny rekening houden met specifieke gevoeligheden die een erfenis zijn van het communistische regime. Danny: “Wanneer een Roemeense werknemer vroeger een professionele fout maakte, dan had zijn baas het recht om deze schade op hem of haar te verhalen. Die aanpak fnuikte uiteraard alle ondernemingszin en autonomie. Dit zit nog steeds in het DNA van werknemers, waardoor we hen actief moeten stimuleren om zelf beslissingen te nemen. Het pushen naar zelfstandigheid – in combinatie met het duidelijk afbakenen van spelregels op de werkvloer – vraagt soms de nodige tijd.”

Onder de indruk van werkethiek

Maar Danny ziet bij zijn Roemeense collega’s ook een fantastische werkethiek en motivatie om topkwaliteit te leveren: “Omdat we onze medewerkers in Roemenië het volle vertrouwen geven, kunnen we rekenen op collega’s die keihard werken en zelfstandig problemen oplossen. Na al die jaren verbaast het me nog steeds hoe vlot we er talentvolle werkkrachten vinden voor beroepen die in België een knelpuntberoep zijn, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen en aanpassen van kledijpatronen. Hierdoor kunnen we in eigen land focussen op andere profielen, voor onder andere onze afdelingen marketing, productontwikkeling en logistiek.” 

Roemeense werknemers met alle zorg omringd

Bioracer draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Niet enkel op het vlak van milieudoelstellingen wordt de lat hoog gelegd. Ook wat de arbeidsomstandigheden van (buitenlandse) werknemers betreft, neemt het bedrijf zijn verantwoordelijkheid op. Danny legt uit: “Als confectiesector liggen we vaak onder vuur. De vraag of we onze producten onder de juiste omstandigheden produceren, willen we counteren door het opzetten van lokale productiehubs, van Colombia tot Roemenië. Door stelselmatig stappen van het productieproces toe te voegen – patronen, design, print, snijden, confectie,… – geven we onze buitenlandse collega’s de kans om extra toegevoegde waarde te creëren, waardoor lokale collega’s ook eerlijker worden vergoed.”

“Bovendien houden we onder andere in Roemenië de productieomstandigheden nauwlettend in het oog. We staan erop dat onze medewerkers ter plaatse in veilige omstandigheden aan de slag kunnen gaan. Dit gold trouwens nog meer tijdens de coronapandemie. En in plaats van Roemeense werknemers naar België te brengen, geven we hen de kans om in eigen land te werken en ter plaatse voor hun familie te zorgen. Die werkwijze past in ons Bioracer family-concept, met een sociaal engagement dat een positief effect heeft op de motivatie van ons personeel.”

"Met Bioracer willen we Roemeense werknemers in eigen land een toekomst laten opbouwen." - Danny Segers, CEO van Bioracer

Global Ambassadors

Onze global ambassadors hebben een uitgebreid buitenlands netwerk en/of inspirerende ervaring. Hierdoor zijn ze een ideaal klankbord voor ondernemers die zaken willen doen over de landsgrenzen. Benieuwd naar hoe onze global ambassadors jou kunnen inspireren?

>> Meer info

Win jij de volgende Limburgse Exportprijs?

In 2019 won Bioracer de Exportprijs in de categorie ‘Middelgrote en grote ondernemingen’. Danny Segers is erg trots op deze erkenning: “Bioracer is een sterk exportgedreven onderneming. Zo betrekken we onze productiemanagers in lokale vestigingen volop mee in onze businessplannen. We gaan dus voluit voor lokaal ondernemerschap, om zo in elk land een maximaal commitment en engagement te realiseren. De Exportprijs is een mooie erkenning van deze aanpak. Ik raad elke internationaal opererende bedrijfsleider aan om deel te nemen aan deze wedstrijd!”

>> Meer info

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Artikel uit publicatie

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo