Skip to main content
  • Nieuws
  • Internationaal actieve Oost-Vlaamse bedrijven verwachten herstel export in 2021

Internationaal actieve Oost-Vlaamse bedrijven verwachten herstel export in 2021

  • 24/11/2020

Uit een bevraging die Voka voerde bij bedrijven uit verschillende sectoren, blijkt dat internationaal ondernemen niet te lijden heeft onder Covid. Meer nog, één op de twee ondernemingen verwacht zelf een stijging van de internationale omzet de komende jaren. 

Bevraging Voka rond de impact van Covid op het internationaal ondernemen.

48 respondenten, 96% van de bevraagde bedrijven is internationaal actief.

De impact van Covid

Covid heeft een grote impact op internationaal ondernemen. Buitenlandse zakenreizen gaan niet meer door (90% geeft aan dat dit een knelpunt is), beurzen zijn afgeschaft (76%), het consumentengedrag (54%) en de logistieke keten (20%) zijn verstoord. 60% van de ondernemingen verwacht een daling tussen 0 en 50% van de internationale omzet in 2020, 6% zelfs meer dan 50%. 

Positief vooruit kijken

Ondanks de huidige crisis blijven de Vlaamse ondernemingen geloven in de kansen die internationaal zaken doet biedt: 50% van de ondernemingen verwacht een stijging van de internationale omzet de in 2021-2022. Slechts 26% verwacht een daling. Een hoopvol resultaat, maar toch negatiever als bij een vorige bevraging (2019) toen maar 3 percent een daling van de omzet de komende jaren verwachtte en 75% een stijging. 

De meeste bedrijven willen zich verder focussen op zaken doen met andere Europese landen, Azië en Noord Amerika. Dit zijn ook de regio’s waar de meeste bedrijven nu al actief zijn. We zien dat de internationalisatie naar de verschillende regio’s verder groeit ivm de bevraging uit 2019.

Haast alle bedrijven exporteren naar het buitenland. Maar ook meer dan 50% van de bedrijven heeft inmiddels een buitenlandse vestiging. Het opzetten van een buitenlandse vestiging komt bij de meeste Vlaamse bedrijven pas na enkele jaren op de agenda. Handelsconflicten en buy local initiatieven bieden nieuwe motivatie om lokaal een site op te zetten.
Opvallend is dat maar 12% van de bevraagde bedrijven haar producten via e-commerce verkoopt in het buitenland, in lijn met de bevraging in 2019 (13%). Hier is duidelijk nog een sterke groeimarge mogelijk.

Brexit

Niet onverwacht geeft ook 60% van de bedrijven geeft aan dat een No-Deal Brexit impact zal hebben op hun onderneming. De onzekerheid over een deal en hoe de eventuele import- en exportprocedures er bij een no-deal zullen uit zien, baren onze ondernemers heel wat kopzorgen. Gelukkig zijn de meeste ondernemingen intussen goed voorbereid over de te nemen douanestappen als de UK straks niet meer bij de Europese unie behoort. 

Meer weten over de Brexit?

Ga naar onze pagina voor meer info.

 

Contactpersoon

Inya Synhaeve

Groeitrajecten - Internationaal Ondernemen

Hulp nodig?