Skip to main content
  • Nieuws
  • Innovatieve grafeentechnologie brengt zonnewarmte in je woonkamer 

Innovatieve grafeentechnologie brengt zonnewarmte in je woonkamer 

  • 18/12/2019

Deze maand lanceerde Bryo-deelnemer Jordy Kollenburg met zijn start-up Spectra een wereldprimeur. Hij ontwikkelde samen met zijn zakenpartner een verwarmingstoestel op basis van grafeen-technologie. “De eenvoud van de installatie en het hoge rendement zijn ongezien in de sector,” getuigt hij. 

Jordy Kollenburg
"Ray wil de Velux-versie van verwarmingstoestellen worden. Dat is kwalitatief, ziet er goed uit en is een plezier om te installeren."


De afgelopen jaren is er al heel wat gezegd en geschreven over het wondermiddel grafeen. Twee wetenschappers wonnen er in 2010 de Nobelprijs voor Natuurkunde mee en de potentiële toepassingen zijn oneindig. Het atoom is 200 keer sterker dan staal en is een uitstekende elektrische en thermische geleider. Op basis van die technologie ontwikkelde Jordy Kollenburg een elektrisch verwarmingstoestel dat eenvoudig aan een plafond te bevestigen is.

“Het glazen paneel is slechts 4,5 centimeter dik en heeft slechts een stroompunt nodig om te werken. In vergelijking met traditionele verwarming zijn er dus geen buizen, verwarmingsketel en rookkanalen nodig,” legt de starter uit. Hij nam zopas zijn intrek in de incubator van Greenville in Houthalen. “Voor de productie werken we samen met de sociale werkplaats Labor Arbeidskansen in Oudsbergen. Je kan naar een goedkoop loonland trekken of je kan mensen in onze maatschappij een kans geven.” 

40% goedkoper in verbruik 

Het verwarmingselement werd gelanceerd onder de naam ‘Ray’, niet toevallig verwijzend naar het zonlicht. “Je kent vast wel de warmte die je voelt nadat de zon op je gevel heeft geschenen. Die aangename zonnewarmte bootsen we met Ray na in je woning. Het verwarmt in tegenstelling tot traditionele verwarming niet de lucht, maar wel harde objecten zoals muren, plafonds en vloeren,” legt de ontdekker uit. “In vergelijking met een aardgasinstallatie is het bijvoorbeeld 40 tot 45% goedkoper in verbruik. Je hebt geen warmteverlies via de buizen en het toestel heeft een erg snelle responstijd. Dat is de tijd die nodig is om een ruimte op te warmen.” 

"Je hebt geen warmteverlies via de buizen en het toestel heeft een erg snelle responstijd."

Bovendien is het product 100% recyclebaar, oplosmiddelvrij en zonder uitstoot van CO2. “We werken momenteel aan een duurzaamheidsevaluatie voor het toestel. Dat is niet onbelangrijk, want voor openbare aanbestedingen worden dergelijke milieuproductverklaringen in de toekomst een belangrijke eis.” 

Velux van verwarmingstoestellen 

De Ray-toestellen zijn eenvoudig door één persoon te installeren via het Click&Go systeem. Toch mikt Jordy Kollenburg in eerste instantie op elektrotechnische professionals en groothandels. “Voor hen is dit product een volledig nieuwe markt. De installatie van de panelen kan tot 30% goedkoper dan een traditionele installatie. Ray wil in dat opzicht de Velux-versie van verwarmingstoestellen worden. Dat is kwalitatief, ziet er goed uit en is een plezier om te installeren.”

En wat is voor hem de meerwaarde van het Bryo-traject? “Je leert een bedrijfsstructuur opzetten, ontwikkelt een verkoopstrategie en je ontmoet er gelijkgestemden. Daar putte ik sessie na sessie opnieuw de nodige moed uit,” glimlacht de gemotiveerde starter. 

Meer info: ray.click

Hoe kunnen we jou helpen?