Skip to main content
  • Nieuws
  • Ingels brengt 50 lessen voor 50 ondernemers

Ingels brengt 50 lessen voor 50 ondernemers

  • 07/10/2020

Serieondernemer en investeerder Jurgen Ingels (SmartFin Capital) bracht dinsdagochtend zijn ondernemersvisie tijdens een uitverkochte editie van het inspiratieontbijt van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Dat deed hij aan de hand van een aantal anekdotes die hij bundelde in zijn boek ’50 lessen voor ondernemers’, die hij in primeur aan 50 Limburgse ondernemers voorstelde tijdens het ochtendgloren.  

De meesten kennen hem van het tv-programma De Leeuwenkuil, waar hij met vier andere ondernemers op zoek gaat naar gouden ideeën en innovatieve geesten. Dat is zowat de rode draad in de carrière van fintechpionier Jurgen Ingels: op zoek gaan naar potentieel. Hij waagt dan ook af en toe een sprong in het diepe. 

inspiratieontbijt 6 oktober 2020
Vlnr. Karin Van De Velde (voorzitter Voka – KvK Limburg), Jurgen Ingels (CEO SmartFin Capital) en Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg) .

 

Van investeerder naar ondernemer en terug 

Jurgen Ingels begon zijn loopbaan als investeringsmanager bij Dexia Ventures, het risicokapitaalfonds van Dexia. Maar zijn liefde voor technologie, in combinatie met het ondernemersbloed, zorgde in 2001 voor de oprichting van Clear2Pay. Een bedrijf in financiële technologie dat doorgroeide tot een internationaal bedrijf met kantoren in meer dan twintig landen. Vandaag investeert Ingels in veelbelovende techbedrijven met zijn fonds Smartfin Capital. 

Parallel werken 

Daarmee breidt Ingels de ervaringen aan elkaar. Ervaringen die hij al in zijn studententijd opdeed. Als praeses organiseerde hij fuiven over een breed spectrum, gaande van ‘De Nacht van de Erotiek’ tot klassieke concerten. Zijn gamma aan georganiseerde feestjes benadrukt meteen zijn geloof in parallel werken, want dat creëert volgens hem de nodige ervaring. “Mensen worden niet creatief door serieel te werken, waarbij je blijft vasthangen in eenzelfde job in eenzelfde sector. Maar creatief wordt je door uiteenlopende jobs uit te oefenen.

Zelf zocht ik uitdagingen allerhande. Zo werd ik zelf kampioen in het bakken van 20 hamburgers tegelijk, en die ervaring implementeer ik nog steeds.” Zijn ervaring als jobstudent bij een hamburgerketen zette hij om tot zijn belangrijkste filosofie: de wet van de tijdsreductie. “Het reduceren van tijd is de overlevingsfactor van elk bedrijf. Als iets sneller kan, doe het! Iets wat via technologie alsmaar eenvoudiger wordt,” aldus Ingels. 

Rebel met luiers 

Investeren doet hij om bedrijven naar een hoger niveau te tillen. “Eén van de eigenschappen die een ondernemer goed maakt, is rebels zijn. En dat betekent ook: durven investeren,” volgens Ingels. En daarmee doelt hij niet enkel in bedrijfsinvesteringen. De geboorte van zijn kinderen zorgde bijvoorbeeld voor een grote privé-investering. Zo kocht hij een container vol luiers, waarmee Ingels proviand voor zeven jaar aanlegde.

De strategieën die hij vandaag gebruikt, knoopt hij vast aan allerlei anekdotes. Ervaringen die hij vastlegde in zijn boek “50 lessen voor ondernemers”. Hoewel hij aangeeft nog steeds zoekende te zijn, is zijn boek iets waar hij naar eigen zeggen het meest trots op is. En daarom stelde hij voor het eerst bij Voka – KvK Limburg zijn ‘pasgeboren baby’ aan de Limburgse ondernemers voor. 

Op dinsdag 3 november ontvangt Voka - KvK Limburg Charles Beauduin, CEO van de West-Vlaamse weefgetouwenproducent Vandewiele. Beauduin is ook bekend voor zijn aandeel in het beursgenoteerde Barco, een bedrijf dat displaytechnologie ontwikkelt en produceert.

Benieuwd wat zijn verhaal is? Lees meer en schrijf je in via deze link

Contactpersoon

Valerie Vanherle

Coördinator marketing & communicatie