Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Industrie 4.0 Lab inspireert en motiveert bedrijven om te innoveren

Industrie 4.0 Lab inspireert en motiveert bedrijven om te innoveren

  • 11/01/2021

Voor veel bedrijven is Industrie 4.0 nog een ver-van-mijn-bedshow maar Tarkett Group en Master Chips wapenen zich voor de toekomst en nemen deel aan het Industrie 4.0-lab van Voka, een inspiratietraject over nieuwe technologieën met een blik achter de schermen bij acht Oost-Vlaamse pioniers.  

1

Tarkett Dendermonde: “Onze technologie intuïtiever maken en gebruiksgemak verhogen”

foto

Van tapijten in cruiseschepen tot kunstgras op het veld van FC Barcelona: de multinational Tarkett is actief in vloerbekleding en heeft een dertigtal vestigingen wereldwijd, waaronder een productiesite in Dendermonde. Daar maken zo’n driehonderd medewerkers getufte en geweven tapijten. In het productieproces is veel aandacht voor innovatie. 

“Ik heb me ingeschreven in het Industrie 4.0-lab omdat ik wou weten hoe andere bedrijven innoveren en waar zij tegenaan botsen”, vertelt Jeroen Mees. Hij is nu verantwoordelijk voor een spinnerij en weverij. In maart nam Michaël Vermeir zijn job als procesmanager over en hij volgde de voorbije sessies ook mee. 

Data is key

“Het belang van data is voor mij de rode draad doorheen het traject”, benadrukt Michaël. “Vooraleer we naar industrie 4.0 in zijn geheel kunnen schakelen moet er eerst een goede basis zijn. Er gaat nog te veel tijd verloren aan het manueel verwerken en ontvangen van data terwijl we meer moeten focussen op de interpretatie ervan. Dat zou ons enorm vooruit helpen om te voorspellen wanneer sommige machines een onderhoud nodig hebben.”
De sessies gaven Jeroen en Michaël een compleet beeld van welke technologie er allemaal bestaat. “Ook al hebben de onderwerpen niet altijd iets met jouw bedrijf te maken, je leert telkens weer iets bij”, zegt Jeroen. “3D-printing is niet echt iets wat we kunnen toepassen, maar de getuigenis van Volvo bracht ons bijvoorbeeld heel wat inzichten bij over cobots. Maar we mogen niet zomaar blindelings kopiëren. Ons eigen leertraject uitstippelen en kijken wat de volgende stappen zijn, is de boodschap.”

Intuïtieve technologie

In het verhaal van de weg naar de vierde industriële revolutie heeft de mens een rol een cruciale rol. Maar dat gaat soms gepaard met terughoudendheid. “Nieuwe technologieën introduceren is niet altijd een goednieuwsshow”, stelt Michaël. “Mensen vragen zich af waarom ze moeten verbeteren als ze hun werk al twintig jaar succesvol doen. Dan heb je net de inzichten nodig die data kunnen aantonen.” 

“Als mensen een direct voordeel inzien van een verbetering, krijg je ze mee”, gaat Jeroen verder. “Het grote probleem situeert zich nu nog vaak rond het aanvaarden van technologie. Nu, ook bij smartphones krijg je tegenwoordig geen handleiding meer. Dan is het zaak om onze technologie intuïtiever te maken en het gebruiksgemak te verhogen. Het kan soms iets kleins zijn, maar wel een wereld van verschil maken.”

2

Master Chips: “Een sensor die meet, verdien je snel terug

foto
Yves Neirynck met een demo-opstelling van aantal producten

 

Master Chips uit Aalst zit niet in de voedingssector, maar is al meer dan dertig jaar distributeur van industriële elektronica. De laatste jaren zet het bedrijf fors in op de combinatie van hardware met software. “We willen focussen op totaaloplossingen voor de klant”, legt Yves Neirynck uit. Hij neemt binnen enkele jaren het bedrijf van zijn vader over.

1 nieuw bericht van frigo

“Sensoren behoren tegenwoordig tot onze meest verkochte producten”, zegt Yves. Zo kan bijvoorbeeld een restaurant de temperatuur in zijn frigo’s meten. Er wordt dan direct een sms verstuurd naar de bevoegde persoon wanneer de temperatuur tot onder een ingesteld niveau zakt. Het zijn metingen die in bepaalde contexten wettelijk verplicht zijn, dus kunnen ze even goed automatisch gebeuren. 
“En de toestellen worden alsmaar breder ingezet”, gaat Yves verder. “Zo gebruikt een grote multinational onze sensoren om hun machinepark te monitoren. Als motoren abnormale warmtes vertonen, weten ze dat het tijd wordt voor onderhoud. Bedrijven hechten alsmaar meer belang aan hoe technologie hun kosten helpt te verminderen. Zo’n sensor kost een luttele 100 euro. Dat lijkt me snel terugverdiend.”

Flesjes tellen

Tijdens de sessies viel het Yves op dat veel bedrijven nog geen grote budgetten besteden aan slimme technologie. “Er is nog veel marge voor verbetering. Zo hielpen we onlangs een brouwerij met een pulsmeter te installeren. Die werkt aan de hand van een fotocel en weet perfect hoeveel flesjes er passeren aan de transportband. Met die data kunnen ze nu veel exacter hun voorraad beheren.”
“Het wordt er wel niet eenvoudiger op om alles van technologie op de voet te blijven volgen. De wereld verandert zodanig snel en het is belangrijk om op de hoogte te blijven. Het Industrie 4.0-lab is voor mij een ideale manier om te kijken met welke vragen bedrijven zitten en hoe wij erop kunnen inspelen”, besluit Yves.
 

Interesse om deel te nemen aan het Industry 4.0 Lab?

In het Industry 4.0-lab werp je een blik achter de schermen bij Oost-Vlaamse pioniers die nieuwe technologieën integreerden in hun productieproces en zo met industrie 4.0 hun business boosten. Elk van de sessies bevat een rondleiding en deskundige toelichting van experts over o.a. IoT, 5G, smart cities, remote & predictive maintenance, automatisering, smart sensors & AI. Start jaarlijks, meer info hier of bij helena.vancampenhout@voka.be

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Nieuwe editie in 2022!

In het Industry 4.0-lab werp je een blik achter de schermen bij Oost-Vlaamse pioniers die nieuwe technologieën integreerden in hun productieproces en zo met industrie 4.0 hun business boosten. Nieuwe editie in 2021!

Interesse om deel te nemen aan het Industrie 4.0 Lab?